Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα στον Έβρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, μίλησε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως κάποιου τραυματισμού, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή πολιτών. «Τα σώματα ασφαλείας είναι πολύ προσεκτικά και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ατύχημα καθώς πρόκειται για συμπλοκές. Η ανησυχία μου είναι η εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν ακολουθούν κανόνες. Χρειάζεται προσοχή. Οι πολίτες δεν πρέπει να το παίζουν σερίφηδες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας στον ΣΚΑΪ.
Αναφορικά με το πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την πίεση στον Έβρο, είπε: «Δεδομένου ότι τα έξοδα είναι πολλά και ότι υπάρχει και ο παράγοντας κόπωση, πρέπει να ζητάμε και τη βοήθεια της ΕΕ που ανταποκρίθηκε τουλάχιστον στις πρώτες υποσχέσεις και μένει να δούμε πότε θα υλοποιηθούν».
«Όποιος δεν ανησυχεί ζει σε άλλη πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα στη Συρία, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης. Το πού θέλει να το φτάσει είναι ένα ερώτημα». Εκτίμησε ότι η πίεση στον Έβρο δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα και σημείωσε ότι δημιουργείται μια ανησυχία για το τι θα γίνει εάν «σπάσει» ο Έβρος. «Το γεγονός ότι ο Έβρος φυλάσσεται επαρκώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσουν κάποιοι, θα οδηγήσει τη μεγάλη πίεση στα νησιά που εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα».
Γεραπετρίτης: Ανοιχτό ενδεχόμενο για κέντρα σε ακατοίκητα νησιά
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση που δέχεται η Ελλάδα», η οποία «έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα».
Για το αν υπήρξε υπερβολική βία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από καμία απολύτως αξιόπιστη πηγή και τόνισε πως οι ελληνικές δυνάμεις κινούνται απολύτως στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις θεμιτές πηγές άμυνας.
Ο υπουργός Επικρατείας δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά. «Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά, οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί», είπε αρχικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε:
«Όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».