Σταϊκούρας: Οι οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια

Σταϊκούρας: Οι οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια Facebook Twitter
Όπως είπε ο υπουργός, όλες οι εκτιμήσεις σε παγκόσμια κλίμακα «έπεσαν έξω» (EUROKINISSI)
0

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία θα διαρκέσουν περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, παραδέχτηκε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως είπε ο υπουργός, όλες οι εκτιμήσεις σε παγκόσμια κλίμακα «έπεσαν έξω», εκτιμώντας πως τελικά ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα διαρκέσει πάνω από ένα τρίμηνο αλλά θα είναι παροδικός. Επισήμανε δε πως καμία οικονομία δεν μπορεί να θωρακιστεί απέναντι σε τόσο μεγάλους, εξωγενείς κινδύνους. 

Όσο για την «μαύρη εβδομάδα» στο χρηματιστήριο, με απώλειες 4,94%, ο κ. Σταϊκούρας απέδωσε την πτώση στον συγχρονισμό της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την πτώση του χρηματιστηρίου αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού. 

«Κανένας διεθνής οίκος, ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα γνωρίζει αυτή τη στιγμή το πραγματικό εύρος των επιπτώσεων της επιδημίας του κοροναϊού στις οικονομίες, αλλά αντίθετα βασίζονται σε εκτιμήσεις», είπε, εξηγώντας πως πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις, θα βασιστεί το κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη του τομέα υγείας και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.

Κλείνοντας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την προστασία της οικονομίας, ειδικά στον τομέα της ρευστότητας και της εργασίας. 

Τι συζητήθηκε σήμερα στο Μαξίμου

Η δέσμη έκτακτων μέτρων για τον κοροναϊό, συζητήθηκαν στην σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης εκτιμήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και στην δημόσια υγεία. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες αναμένεται να γίνουν αύριο. Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν από κοινού, τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της Οικονομίας και τις περιοχές των οποίων οι τοπικές οικονομίες πλήττονται από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν μέτρα ελάφρυνσης για τους κλάδους που πλήττονται από τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, όπως το κλείσιμο θεάτρων και καταστημάτων, με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών. Παράλληλα διερευνήθηκαν σενάρια για «ενέσεις» ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, που θα κατατεθεί σε επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αφαιρεθούν από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020. 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ