Κορωνοϊός: Ο Τράμπ δηλώνει «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» και επαναλαμβάνει τα περί «κινεζικού ιού»

Κορωνοϊός: Ο Τράμπ δηλώνει «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» και επαναλαμβάνει τα περί «κινεζικού ιού» Facebook Twitter
ΕΡΑ
3

Ως «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» αισθάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», επαναλαμβάνοντας τη φράση με την οποία περιγράφει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Στο οικονομικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως η υπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί σε 20% στις ΗΠΑ εξαιτίας των ζημιών που θα προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 είναι απλά «το χειρότερο από τα πιο ζοφερά σενάρια».

Το ποσοστό 20% αναφέρθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ενώπιον βουλευτών του Κογκρέσου προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν το σχέδιο εκταμίευσης περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Τραμπ. Ένα ποσοστό 20% θα ήταν το διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που γνώρισαν οι ΗΠΑ το 2009, ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σχεδόν εξαπλάσιο από το σημερινό ποσοστό ανεργίας που είναι 3,5%.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την «αναστολή» των εξώσεων και των κατασχέσεων ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου για να αμβλυνθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού. «Ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης θα παράσχει άμεση ανακούφιση στους ενοίκους και ιδιοκτήτες αναστέλλοντας όλες τις εξώσεις και τις κατασχέσεις ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν δόθηκε καμία περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το μέτρο που είναι κρίσιμης σημασίας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα χάσουν ή έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ο Τραμπ είπε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να τα ξανανοίξει σε 30 ημέρες. Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των βόρειων συνόρων των ΗΠΑ (με τον Καναδά) «για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λος Άντζελες: Η στιγμή που μπουλτόζα μαζεύει δεκάδες αυτοκίνητα - Τα εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Διεθνή / Λος Άντζελες: Εγκαταλείπουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και τρέχουν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά

Στις φλόγες Μαλιμπού και άλλες πόλεις γύρω από το Λος Άντζελες - Εκκενώνουν τις πόλεις, εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και προκαλείται κυκλοφοριακό χάος - Μπουλντόζα απομακρύνει τα αυτοκίνητα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δυστυχώς δεν είναι καθόλου άσχετο ότι η συγκεκριμένη επιδημία προέρχεται από την Κίνα και λόγω παγκοσμιοποίησης, άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν και χάνουν τις δουλείες τους. Την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των Κινέζων αξιωματούχων που παρά τo ξέσπασμα του SARS από υπαίθρια αγορά στην Κίνα, την είδαμε φέτος και δυστυχώς θα τη ξαναδούμε και στην επόμενη παγκόσμια επιδημία που θα ξεκινήσει πάλι από την Κίνα.
Ο ένας καμπαλέρο μιλάει για "κινεζικό ϊό".Ο άλλος για "τούρκικο γονίδιο".Περιμένουμε τον Τζόνσον τι θα βρει να πει. Οι πιο σοφές όμως ήταν οι γιαγιάδες μας : "ό, τι του φανεί του λωλοΣτεφανή".
Από αυτή την κρίση βγαίνουν 2 συμπεράσματα:1ον άσχετα με το ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα, αποδείχθηκε ότι οι Κινέζοι διαχειριζονται καλύτερα τις κρίσεις αφού σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν και έθεσαν τον ιό υπό έλεγχο δείχνοντας μια απίστευτη οργάνωση για παράδειγμα την ανέγερση σε μια βδομάδα ολόκληρου νοσοκομείου και ελέγχοντας με κάμερες και αλγόριθμους τα πιθανά κρούσματα και τη χρήση νέων τεχνολογιών(προφανώς δεν αναλύουμε την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος).2ον Η Δύση δείχνει σημάδια φθοράς,κόπωσης και πολιτικής βραδύτητας στη λήψη αποφάσεων, γερασμένη και σχεδόν ανίκανη -πλην ελάχιστων- εξαιρέσεων να διαχειριστεί αυτή την τεράστια κρίση. Γεωπολιτικά, τεχνολογικά και οικονομικά η Δύση χάνει το παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό έλλειμμα των Η.Π.Α. είναι παραπάνω από έκδηλο, με έναν πρόεδρο ψυχικά άρρωστο, αν και οι θεσμοί λειτουργούν ακόμα .Έτσι λοιπόν, το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται αργά και σταθερά προς την Ασία και η πανδημία θα είναι ο καταλύτης αυτής της εξέλιξης. Ένα είναι σίγουρο, ο κόσμος μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας θα είναι πολύ διαφορετικός.