Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Google θα εγκαταστήσει άμεσα μια ιστοσελίδα πανεθνικής εμβέλειας που θα καθοδηγεί υπεύθυνα τον κάθε χρήστη που θα υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία αν και πού θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για τον Covid-19.
Ακολούθησαν κάποιες μέρες έντονων διεργασιών και μπόλικης σύγχυσης καθώς στο πρότζεκτ ενεπλάκη η εταιρεία τεχνολογικής έρευνας Verily (που υπάγεται όπως και η Google στο δυναμικό της πολυεθνικής Alaphabet) η οποία ανέφερε ότι έχει αναπτύξει την ιστοσελίδα www.projectbaseline.com για την εξυπηρέτηση του κοινού σε περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στοιχεία όσων κάνουν χρήση της ιστοσελίδας διατηρούνται σε κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων της Google, η πρόσβαση στην οποία είναι περιορισμένη και επιβλέπεται αυστηρά.
Η απειλή του κορωνοϊού δεν αποτελεί υπολογιστικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης και δημόσιας υγείας.
Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια εφαρμογή πολύ περιορισμένης κλίμακας, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί έπρεπε να ανακατευτεί η Verily αλλά και γιατί θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό site με το δικό του πολύπλοκο σύστημα από τη στιγμή που υπάρχει το Google Search. Εκεί θα μπορούσε να εγκαταστήσει αυτή την έκτακτη υπηρεσία αν ήθελε. Θα μπορούσε πιθανότατα να φτιαχτεί μέσα σε 72 ώρες στα Αγγλικά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά, και μερικές εβδομάδες για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Google όμως, παρά τον δυσανάλογα τεράστιο ρόλο που κατέχει στο φαντασιακό του κοινού, δεν είναι παρά μια εταιρεία που, όπως κάθε εταιρεία, εστιάζει στο συμφέρον της, Υποτίθεται ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της, η αποστολή της είναι «να οργανώνει το σύνολο της πληροφορίας από όλον τον κόσμο και να την καθιστά διαθέσιμη και χρήσιμη σε όλους». Δεν κάνει αυτό όμως, ούτε κατά προσέγγιση. Πάνω από όλα είναι μια αχόρταγη για δεδομένα, διαφημιστική εταιρεία και ένα εργαλείο μαζικής παρακολούθησης που εκμεταλλεύεται την εξάρτηση μας από αυτήν.
Αρκεί να θυμηθούμε μια από τις πιο διαβόητες αποτυχίες της στο πεδίο της πρόληψης, την υπηρεσία Google Flu Trends, η οποία υποτίθεται ότι θα προειδοποιούσε εγκαίρως τους υγειονομικούς φορείς για ενδείξεις πιθανής επιδημίας γρίπης σε συγκεκριμένες περιοχές. Αρχικά, το 2008, φάνηκε να μπορεί να προβλέπει εξάρσεις του ιού πριν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική. Σταδιακά όμως, τα δεδομένα που συγκέντρωνε δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Το 2013, κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, η υπηρεσία απέτυχε παταγωδώς. Κάποιοι κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιστήμης δεδομένων δήλωσαν ότι το πρόβλημα της εταιρείας ήταν ότι είχε διαπράξει «ύβρη δεδομένων» ("data hubris").
Ακόμα κι αν εγκαταστήσει η Google μια υπηρεσία σαν αυτή που υποσχέθηκε ως μαγική επίλυση της κρίσης ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σ΄ αυτή την πανδημία: την έλλειψη τεστ, ιατροφαρμακευτικού υλικού και νοσοκομειακών κλινών. Η απειλή του κορωνοϊού δεν αποτελεί υπολογιστικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης και δημόσιας υγείας.
Πηγή: Wired
σχόλια