Ορεινά χωριά

Ορεινά χωριά Facebook Twitter
ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΤΑΡΗΣ
0

ΗΠΕΙΡΟΣ

Καλαρίτες

Παίζει μονίμως σε διαφημίσεις, είναι πανέμορφο και βρίσκεται στα 56 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. Οι Καλαρίτες (ή Καλλαρύτες) με 122 κατοίκους είναι χτισμένοι στα 1.200 μ. στη δυτική Πίνδο, ανάμεσα σε βουνά. Η τοποθεσία είναι εκπληκτική, με το χωριό να πολιορκείται από τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά και πηγές που εκβάλλουν ακόμα και μέσα στο ίδιο το χωριό. Τα υπέροχα πέτρινα αρχοντικά και τα 34 πετρόχτιστα γεφύρια του είναι σημάδι του περίφημου παρελθόντος των ντόπιων, που έβγαλαν περίφημους αργυροχρυσοχόους, το Γιώργη τον Μπάφα με τ' όνομα και τη φαμίλια των Bulgari. Πιείτε καφέ στο καφενείο του Ναπολέοντα, ενός νέου ανθρώπου που πήρε τη μεγάλη απόφαση κι έφυγε από την Αθήνα για να ζήσει διαφορετικά.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα:
26590 61250
Αγροτικό ιατρείο: 26590 61522

Συρράκο

Ένα ακόμη μαγευτικό παραδοσιακό χωριό, κλασικό παράδειγμα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Λάκμου (Περιστέρι), που αποκτά ξανά ζωή χάρη στον τουρισμό και τους θαυμάσιους ξενώνες του. Αγναντεύει τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη, έχει πολλά τρεχούμενα νερά, πετρόχτιστα σπίτια με τοξωτές εισόδους και συνδέεται με μονοπάτι με τους Καλαρίτες (4 χλμ.) μέσα από μαγευτική διαδρομή.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα:
26590 61250
Αγροτικό ιατρείο: 26590 61522

Πράμαντα

Πράμαντα και θάματα. Αυτό είναι το κεφαλοχώρι στα Τζουμέρκα, πνιγμένο στο πράσινο και τα έλατα στα 800 μ. υψόμετρο στα Αθαμανικά Όρη, 65 χλμ. από Γιάννενα. Το τοπίο είναι το γνώριμο της ηπειρώτικης φύσης και των ανθρώπινων έργων, με γραφικά σπίτια και γεφύρια και ακόμα πιο πολλούς θαυμαστές. Μαζεύει χιλιάδες επισκέπτες κι έτσι οι 500 περίπου κάτοικοι του χειμώνα γίνονται 5.000 το καλοκαίρι! Περπατήστε στο μαγευτικό ελατοδάσος της περιοχής, επισκεφθείτε το σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες στα 2 χλμ. από το χωριό και χαρείτε τα ποτάμια για «μπούζι» βουτιές.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα:
26590 61461
Κέντρο υγείας: 26590 61206

Βοβούσα - Ζαγοροχώρια

Όμορφο ορεινό χωριό στο ανατολικό Ζαγόρι, σε απόσταση 70 χλμ. από τα Γιάννενα και υψόμετρο 1.000 μ., πνιγμένο σε δάση από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα. Η Βοβούσα αποτελεί μια από τις πύλες εισόδου του Εθνικού δρυμού της Πίνδου. Ο γραφικός ποταμός Αώος που διαρρέει το χωριό είναι από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης. Μπορείτε να κάνετε rafting, ιππασία, τοξοβολία και, αφού περπατήσετε στα σοκάκια και στην παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του χωριού, «βουρ» για ηπειρώτικες πίτες και κατσικάκι που βελάζει στο φούρνο.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα:
26560 22843

Θεοδώριανα Άρτης

Όμορφο ορεινό χωριό, με 936 κατοίκους, στα 940 μ. στα καταπράσινα Τζουμέρκα, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο, έλατα, πλατάνια, πηγές και πολλά νερά απ' τους παραπόταμους των ποταμών Αχελώου, Γκούρα και Άσπρη Γκούρα. Έξω απ' το χωριό ακολουθήστε το μονοπάτι που μετά από πορεία 2 χλμ. θα σας ανεβάσει στα 1.200 μ. σε εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 λόγω της πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Απέχουν 81 χλμ. ΒΑ από την Άρτα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα:
26850 22447
Αγροτικό ιατρείο: 26850 22447

ΣΤΕΡΕΑ

Καρπενήσι

Όσοι είστε λάτρεις του βουνού θα ξετρελαθείτε με το Καρπενήσι, πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1000 μ. στη νοτιοδυτική απάνεμη πλευρά του Βελουχίου, πνιγμένο στο έλατο. Θεωρείται και είναι ένα από τα καλύτερα και υγιεινότερα θέρετρα παγκοσμίως με μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση εδάφους και υδάτων, βάσει παγκόσμιας έρευνας της UNESCO.

Σήμα κατατεθέν της πόλης των 10.000 κατοίκων που απέχει 293 χλμ. από Αθήνα είναι η κεντρική πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη με τις βρύσες και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.

Δυτικά της πόλης, μετά την πλατεία Κατσαντώνη, θα φτάσετε στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο, ανάμεσα σε πλατάνια, όπου βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας και το σχετικό ταβερνάκι.

Επίσης, ανεβείτε στο λόφο του Αγίου Δημητρίου με ωραία θέα προς την πόλη και το Βελούχι. Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου του Βελουχίου, με σαλέ στα 1.840 μ. και θέα όσο φτάνει το μάτι.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
22370 21012
Κέντρο υγείας:
22370 80680
ΚΤΕΛ: 22370 80013

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Άνω Πορόια Σερρών

Πανέμορφο κεφαλοχώρι με 1.529 κατοίκους, χτισμένο στους πρόποδες του Όρους Μπέλες (2.031 μ.) στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Είναι πνιγμένο στο πράσινο και τ' άφθονα νερά, με καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Κερκίνη. Το χωριό έχει ωραίες γειτονιές και πλατείες, ντόπια κρέατα, φρέσκο ψάρι από τη λίμνη και υπέροχα δάση με πλατάνια που μπορείς να εξερευνήσεις καβάλα στ' άλογο. Στα 60 χλμ. B.Δ. των Σερρών.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
23270 28011
Αστυνομία:
23270 22 353

Λέχοβο Φλωρίνης

Μαστοροχώρι της Φλώρινας, με 1.300 κατοίκους, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, πολύ κοντά στη λίμνη Χειμαδίτιδα, στο νότιο μέρος του νομού. Το Λέχοβο έγινε ιδιαιτέρως γνωστό για τις φυσικές του ομορφιές, το λαογραφικό του μουσείο αλλά και την ενεργητικότητα των κατοίκων του. Εκεί ιδρύθηκε και λειτουργεί ένα από τα 8 συνολικά συνδικάτα οικοδόμων της χώρας, όπως και η πρωταθλήτρια τοπική ομάδα χάντμπολ Θησέας. Όσοι αγαπάτε το καλό παραδοσιακό φαγητό είστε στο σωστό μέρος, καθώς το Λέχοβο φημίζεται για τη φασολάδα του!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
23860 24245
Αστυνομία: 23860 22333

Ελατοχώρι Πιερίας

Το Ελατοχώρι έγινε περισσότερο γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο. Είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό με 715 κατοίκους στα Πιέρια Όρη, 28 χλμ. δυτικά της Κατερίνης. Είναι τόπος παρθένος ακόμη, με πλούσια βλάστηση και ζεστούς ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους συντονισμένα βήματα στον τουρισμό. Από τη θέση που βρίσκεται το χωριό ατενίζεις τις κορυφές του Ολύμπου, τον Θερμαϊκό μέχρι και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Χωρίζεται σε 2 οικισμούς, τον παλιό και τον νέο.

Παλιά το Ελατοχώρι λεγόταν «Σκουτέρνα», ονομασία που προήλθε από τα σκουτιά, δηλαδή τα μάλλινα υφάσματα. Οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα καπνά. Οι κατοικίες είναι παραδοσιακές και τα ξενοδοχεία με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
23510 82960

Αγ. Δημήτριος Πιερίας

Ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 850 μ. στο όρος Τίταρος, που χωρίζει τον Όλυμπο από τα Πιέρια Όρη. Έχει 907 κατοίκους, απέχει 32 χλμ. από την Κατερίνη και τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του είναι η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα τοπικά προϊόντα, (φασόλια, πατάτες, γλυκά του κουταλιού) αλλά και ένα θαυμάσιο δάσος με οξιές που στολίζει τον οικισμό. Στο χωριό βρέθηκε το πρώτο νεκροταφείο μυκηναϊκής εποχής στη Μακεδονία, στην περιοχή Σπάθες για τους αρχαιόφιλους.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
23510 84333
Αγροτικό ιατρείο: 23510 84388

Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

Έχει γίνει το κλισέ των μετεωρολόγων. Εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα, που δεν είναι και οι χαμηλότερες στη χώρα, και τις πατάτες του, ο τόπος αυτός παραμένει άγνωστος όσον αφορά τη φυσική ομορφιά του, την ιστορία, τις ωραιότατες εκκλησίες του 19ου αι. και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει.

Το Νευροκόπι, με 2.072 κατοίκους, είναι χτισμένο στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους στα 42 χλμ. βορειοδυτικά από τη Δράμα. Στο χωριό δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1866), με τοιχογραφίες στο εσωτερικό και το εντυπωσιακό καμπαναριό στην αυλή.

Το χωριό ζωντανεύει απότομα κάθε Τετάρτη με το παζάρι και τη λαϊκή του αγορά, με καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, την περίφημη πατάτα Νευροκοπίου και τα νοστιμότατα φασόλια της περιοχής.

Μόλις 2 χλμ. από το Νευροκόπι είναι το χωριό Οχυρό με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1882) να κυριαρχεί. Το χωριό και τα γύρω βουνά είναι γνωστά από την περίφημη γραμμή των οχυρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων στρατιωτών εναντίον των γερμανικών δυνάμεων τον Απρίλιο του 1941. Στο ύψωμα κοντά στην κοινότητα του Οχυρού νιώστε σαν τον Ναπολέοντα, περπατώντας στο απόρθητο οχυρό Λίσε, με τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές και τα πολυβολεία.

Ωραία ταξιδιωτική εμπειρία αποτελεί και η επίσκεψη στο χωριό Βαθύτοπος, στα 14 χλμ. από το Νευροκόπι, και στο χωριό Κατάφυτο, μόλις 1,5 χλμ. μακρύτερα. Στα δύο χωριουδάκια, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπάρχει το δάσος της Κύκλας, 20.000 στρέμματα με οξιές, μεγάλη ποικιλία πλατύφυλλων φυλλοβόλων και οργανωμένους χώρους για άραγμα δίπλα σε κρυστάλλινα νερά.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
25230 22210
Κέντρο υγείας:
25230 22222

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πινακάτες Πήλιο

Οι Πινακάτες, με 182 κατοίκους, είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο πεισματικά σε καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου με υπέροχη θέα στον Παγασητικό, στα 27 χλμ. ανατολικά από το Βόλο. Το βαρύ πυροβολικό του χωριού, εκτός από τη θέση του, είναι τα υπέροχα αρχοντόσπιτα και τα παραδοσιακά καλντερίμια εξαίρετης αρχιτεκτονικής.

Γειτονικά μεγάλα χωριά είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Βυζίτσα και οι Μηλιές.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
24230 86890

Κισσός

Σε υψόμετρο 600 μ., σε πυκνή βλάστηση όλο οξιές, καστανιές και πλατάνια είναι ένα χωριό-έκπληξη, με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο και σημαντική ιστορία, με την παράδοση να θέλει δάσκαλο στο σχολείο του Κισσού τον Ρήγα Φεραίο. Απέχει 50 χλμ. Β.Α. από το Βόλο, έχει πολλές κρήνες και θαυμάσια πετρόχτιστα σπίτια. Στην πλατεία δεσπόζει η τρίκλητη βασιλική της Αγ. Μαρίνας (17ος-18ος αι.). Το χωριό κάνει τα πρώτα του βήματα στον τουρισμό, έχει ξενώνες, ντόπια προϊόντα και καλό φαγητό (κοκορέτσι, κοντοσούβλι, μοσχαράκι κι ελιόπιτα).

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
24260 49238
Αγροτικό ιατρείο: 24260 31210

Περτούλι Τρικάλων

Αρχοντοχώρι σε μαγευτική όλο έλατα τοποθεσία του βουνού Φούρκα της Πίνδου. Έχει 198 κατοίκους και απέχει 48 χλμ. δυτικά από τα Τρίκαλα. Πότε χτίστηκε το Περτούλι δεν είναι γνωστό, καταστράφηκε πάντως πολλές φορές από επιδημίες και εμπρησμούς βάρβαρων λαών. Με κόπο και προσωπικές θυσίες οι κάτοικοι ξανάφτιαξαν το χωριό κι έστησαν το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου στη Ν. Πίνδο για να κρατήσουν στον τόπο τους το ανθρώπινο δυναμικό.

Το 1934, ο καθηγητής Οικονομόπουλος συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού δάσους και στο Περτούλι βρήκε τις ιδανικές συνθήκες. Σήμερα, το δάσος ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Περτούλι έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός για τα δάση του και μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες της ορεινής Ελλάδας.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
24340 71005
Αγροτικό ιατρείο: 24340 91205

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Τέσσερα χλμ. απ' το Περτούλι, βρίσκεται το Νεραϊδοχώρι, με τις κατακόκκινες στέγες των σπιτιών του και τις πολύ καλές ταβέρνες. Όπως ακριβώς λέει και τ' όνομά του, είναι χτισμένο κάτω από την κορυφή Νεράιδα (2.067 μ.) της Ν. Πίνδου.

Αν είστε του ρομάντζου, περιμένετε στο επόμενο βήμα να εμφανιστούν νεράιδες, ξωτικά και άλλα υπερφυσικά πλάσματα, αν είστε ρεαλιστές δεν θ' αφήσετε ορφανές τις ταβέρνες του χωριού με τους καλούς μεζέδες και το κυνήγι (εκτροφείου).

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
24340 71005
Αγροτικό ιατρείο: 24340 91205

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ