H Ευρωπαϊκή Ένωση και Δ.Ν.Τ, ψυλλιάστηκαν ότι κάτι περίεργο τρέχει με τους οίκους οικονομικής αξιολόγησης. Μετά τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλία από την S&P, η Κομισιόν έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης». Ακολούθησε το Δ.ΝΤ. που επισήμανε πως η Ευρώπη αποτελεί ένα «θέατρο υποβαθμίσεων». Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου και επιχειρούν να δείξουν πως πλέον η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να χτυπήσει όποιος θέλουν να κερδοσκοπήσουν απέναντι στο ευρώ. Ωραία όλα αυτά! Αλλά την προηγούμενη φορά που οι Moody’s είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιτρόπου, Όλι Ρεν, είχε απαντήσει αρνητικά (και λίγο απαξιωτικά) στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να τους μηνύσουν όλους ανεξαιρέτως.
Η οικονομική ανάπτυξη μέσω του ακατάσχετου δανεισμού χρειαζόταν κάποιος ελεγκτές. Αυτοί αντί να είναι κάποιοι δημόσιοι οργανισμοί που θα έχουν ως στόχο το κοινό συμφέρον (αν υπάρχει ακόμα), είναι πάλι κάποιες ιδιωτικές εταιρίες που ζουν και αναπνέουν με κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στην ουσία ελέγχουν για αυτούς. Και γιατί να μην το κάνουν αφού είναι υπάλληλοι τους. Οπότε, όταν ο Ficht υποβαθμίζει την Ελλάδα, έχει ως βασικό στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών της Ελλάδας και όχι να προστατέψει τις αγορές από τους… απατεώνες Έλληνες. Κάπως έτσι ρολάρει η οικονομική ζωή του πλανήτη. Με απρόσωπους οργανισμούς να κερδίζουν και κράτη να καταστρέφονται. Δεν έχει άδικο ο Χρήστος Γιανναράς όταν υποστηρίζει πως ο δανειζόμενος έχει υποδουλωθεί στα χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια. Ρωτήστε και την Goldman Sachs γι’ αυτό.
Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. αν θέλουν να μας πείσουν για τις αγαθές τους προθέσεις πρέπει όχι απλά να εκφράζουν αμφιβολίες αλλά να αποδομήσουν τελείως τους οίκους αξιολόγησης και ό,τι εκπροσωπούν αυτοί.
σχόλια