Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή προς τους Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγεκλάριο, ενόψει της πρόσφατης τηλεδιάσκεψής τους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Μαρτίου.
Απαντώντας σε σχετική κριτική, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν ήταν καθόλου απούσα ουσιαστικά, διότι ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει αναλυτική επιστολή στην κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν με τις θέσεις μας, και σε ότι αφορά στην ελληνική/ευρωπαϊκή θέση για το τι συνέβη στα σύνορά μας, και τη σκοπιμότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις ελπίδες απελπισμένων ανθρώπων για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων της, εκβιάζοντας την Ευρώπη, και τη διάσταση της παραβίασης διατάξεων του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, με αναφορές, όχι μόνο στην παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά και στο γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η ευρωτουρκική συμφωνία επανεισδοχής, ούτε και η διμερής συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας του 2001».
Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η επιστολή περιλάμβανε επίσης συγκεκριμένους όρους που έπρεπε να πληρωθούν, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση στα σύνορα. Βασικός όρος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «οι άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί στα ευρωτουρκικά σύνορα πρέπει να πάνε σε άλλες περιοχές, πίσω από την οριογραμμή, και προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του status quo ante (πρότερη κατάσταση), αυτοί που παρανόμως πέρασαν, να τους πάρει πίσω η Τουρκία».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και τις ελληνικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει σε μια νέα ρύθμιση, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος:
-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να έχει ενισχυμένη εντολή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις του Frontex και της Τουρκίας στην ξηρά και στις τουρκικές ακτές,
-Να προβλεφθεί μηχανισμός αξιολόγησης της χρηματοδότησης, εάν σωστά ξοδεύεται ή όχι, και μάλιστα με μια διασύνδεση της απόδοσης του ελέγχου των ροών με τη χρηματοδότηση, στη λογική, «περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές, και λιγότερη/καθόλου χρηματοδότηση για ανεξέλεγκτες ροές».
-Να μπορεί να επιστρέφει η Ελλάδα εκείνους που έχουν φτάσει στη ενδοχώρα.
Όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για μια πλήρη, πολύ ουσιαστική επιστολή, στην οποία υπήρχε αναφορά για το πως διαπραγματεύεται η Αθήνα εν ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Όλα γίνονται με φροντίδα, σοβαρότητα και επιμονή στις θέσεις αυτές. Να μην αμφιβάλει κανείς γι' αυτό. Άλλωστε το έχουν επιβεβαιώσει οι τελευταίες ημέρες διαχείρισης της πολύ δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια