Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος σε κίνδυνο: Τρίτη λεύκανση μέσα σε πέντε χρόνια

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος σε κίνδυνο: Τρίτη λεύκανση μέσα σε πέντε χρόνια Facebook Twitter
0

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία βιώνει την τρίτη μαζική λεύκανση των κοραλλιών του σε διάστημα μόλις πέντε χρόνων.

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο μαζικής λεύκανσης και είναι το σοβαρότερο» τονίζει στον Guardian Αυστραλίας ο καθηγητής Τέρι Χιους που διενέργησε μελέτες από αέρος σε εκατοντάδες μεμονωμένους υφάλους.

Είχαν προηγηθεί άλλα δύο μαζικά επεισόδια, στο 2016 και το 2017, που σκότωσαν περίπου το ήμιση των κοραλλιών ρηχών νερών στο μεγαλύτερο οικοσύστημα μήκους 2.300 χιλιομέτρων στον κόσμο.

Κατά τις εναέριες παρατηρήσεις του, στα 500 πόδια πάνω από τον ωκεανό και σε συνεργασία με κυβερνητική υπηρεσία για το κοραλλιογενές φράγμα, ο Χιους αξιολόγησε τα επίπεδα λεύκανσης σε 682 υφάλους. Οι από αέρος μελέτες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση του μεγέθους και της σοβαρότητας του φαινομένου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει προκληθεί από ανθρωπογενείς δραστηριότητες - όπως η αυξανόμενη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου - αποτέλεί βασική απειλή στα οικοσυστήματα κοραλλιών όλου του κόσμου. Η πλειονότητα των τροπικών κοραλλιογενών υφάλων θα αφανιστεί, ακόμα κι αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και θα τεθεί σε «πολύ μεγάλο κίνδυνο» στην άνοδο κατά 1,2 °C, υποδεικνύουν τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική.

Παρόλα αυτά, δεν πεθαίνουν όλα τα κοράλλια που έχουν υποστεί λεύκανση - που συμβαίνει σε νερά ασυνήθιστα ζεστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κοράλλια μπορούν να επανέλθουν με την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως τονίζει ο Χιους, οι τέσσερις πρώτες μέρες εναέριων παρατηρήσεων αποκάλυψαν μία μεικτή εικόνα, με τη σοβαρότερη ζημιά να καταγράφεται σε υφάλους πιο κοντά στην ακτή και ηπιότερη στους πιο απομακρυσμένους.

Σημείωσε δε, πως αυτήν την εβδομάδα στα κεντρικά σημεία του υφάλου καταγράφηκε εκτεταμένη λεύκανση «στα επίπεδα του 2017» - όταν υπολογίζεται πως καταστράφηκε σχεδόν το 22% των κοραλλιών ρηχών νερών.

«Μπορούμε να δούμε πως κάποια από τα κοράλλια που ήταν αρκετά μεγάλα ώστε επέζησαν της λεύκανσης του 2017 και τώρα απειλούνται ξανά» δήλωσε ο Χιους.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM