Κορωνοϊός: Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες

Κορωνοϊός: Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες Facebook Twitter
0

Η πανδημία κορωνοϊού SARS-CoV-2 αποδεικνύεται, για την ώρα, πιο θανατηφόρα για τους άνδρες απ' ό,τι για τις γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρούν οι χώρες που πλήττονται από τον ιό.

Τελευταία μελέτη από την Ιταλία καταδεικνύει ότι οι άνδρες σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος ιός και έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες στατιστικές άλλων χωρών. Ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 16 ετών, φαίνεται πως τα αγόρια είναι κατά 61% πιο ευάλωτα στον ιό από τα κορίτσια, σύμφωνα με σχετική μελέτη στην Κίνα. Σε πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια υπήρξαν κάποιες ισχνές ενδείξεις για τη συμβολή των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων. 

«Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει», τόνισε χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σωτήρης Τσιόδρας. «Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι «ξαδερφάκια» αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας οι θάνατοι στην Ελλάδα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο καθώς από τους 22 νεκρούς στην χώρα μας, 18 είναι άνδρες και 4 γυναίκες. «Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία 

 

Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη νόσο COVID-19, με δεδομένα έως τις 20 Μαρτίου 2020, φαίνεται πως όχι μόνο στους θανάτους αλλά και στη νόσηση από τον ιό, οι άνδρες πλήττονται περισσότερο αφού, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι νοσούντες ήταν κατά 53,5% άνδρες και κατά 46,5% οι γυναίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας ανέφεραν ότι μεταξύ 13.882 περιπτώσεων COVID-19 και 803 θανάτων από τις 21 Φεβρουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 58% όλων των περιπτώσεων και το 72% των θανάτων. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι άντρες με COVID-19 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι γυναίκες που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Τα ποσοστά αυτά είναι παραπλήσια με τα αποτελέσματα των πρώτων επιδημιολογικών μελετών τόσο στην Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, όσο και στη Νότια Κορέα, όπου η ανίχνευση και η παρακολούθηση των λοιμώξεων από είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη. Στη Νότια Κορέα, οι άνδρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 62% του συνόλου των περιπτώσεων και είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Παρότι, ωστόσο, οι διαπιστώσεις συγκλίνουν, απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχει ακόμη δοθεί. Περισσότερα συμπεράσματα ενδεχομένως θα υπάρξουν, όταν η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της κι όταν διεξαχθούν εκτεταμένες μελέτες στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι εικασίες των επιστημόνων βάσει των περιορισμένων μελετών 

Μία από τις εικασίες των επιστημόνων βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις έως τώρα περιορισμένες μελέτες, είναι πως η απάντηση για το φαινόμενο ίσως κρύβεται στα κοινωνικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο φύλων.

Η αναδυόμενη εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από μια σαφή ανισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο: Φαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν. Η συνήθεια αυτή καταστρέφει τους πνεύμονές τους και δημιουργεί το υπόβαθρο φλεγμονής και περαιτέρω βλάβης, όταν ο οργανισμός τους προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Στην περίπτωση της Κίνας, αλλά και της Νότιας Κορέας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί εξήγηση, καθώς τα ποσοστά καπνιστών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στην Κίνα π.χ. το 54% των ανδρών είναι καπνιστές και το 8,4% πρώην καπνιστές, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 3,4%. Σχεδόν συναφή ποσοστά εμφανίζονται και στην Νότια Κορέα.

«Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες. Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως συνδέεται με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα» τόνισε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας. 

Στην Ιταλία, ωστόσο, οι μικρές διαφορές στα ποσοστά των καπνιστών μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μεγαλύτερη θνητότητα που υπάρχει στους άνδρες. Εκεί οι καπνιστές αποτελούν το 28% των ανδρών και το 20% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό.

Τι έδειξαν μελέτες σε ποντίκια

 

Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε εργαστήριο μεταξύ του 2016 - 17, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Stanley Perlman, ειδικό στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια έναν άλλο παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με την εμπλοκή των γυναικείων οιστρογόνων.

Η επιστημονική ομάδα μόλυνε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια με τους κορωνοϊούς που προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα αρσενικά ποντίκια σε όλες τις ηλικίες εμφανίστηκαν περισσότερο ευαίσθητα στη μόλυνση σε σχέση με τα θηλυκά.

Το πείραμα επαναλήφθηκε, αφού προηγουμένως αφαιρέθηκαν από τα μολυσμένα θηλυκά ποντίκια οι ωοθήκες, ή και μετά τη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν τη δραστηριότητα των θηλυκών ορμονών, που λέγονται οιστρογόνα. Τότε τα ποσοστά θνησιμότητας των μολυσμένων θηλυκών ποντικών είχαν εκθετική αύξηση.

Αυτά τα διπλά ευρήματα απετέλεσαν σημαντική ένδειξη για τους επιστήμονες, ότι υπάρχει κάτι στα οιστρογόνα που προστατεύει από τις ολέθριες συνέπειες των κορωνοϊών. Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-19.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Με πληροφορίες από CNN/Iatropedia

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM