Αστυνομικοί καταγγέλλουν έλλειψη σαφών οδηγιών στη διαχείριση των κρατουμένων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά σημειώνουν πως δεν υπάρχει σχετική εγκύκλιος ενεργειών για την ορθή και ασφαλή διαχείριση τέτοιων περιστατικών, με αποτέλεσμα να επικρατεί «μια πρωτοφανής κωλυσιεργία και αυτοσχεδιασμός».
«Για τον Έλληνα Αστυνομικό, που είναι ο πρώτος ο οποίος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ να εξετάζεται κατά προτεραιότητα κάνοντας το τεστ για τον κορονοϊό», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, ζητώντας παράλληλα «να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις προσήκουσες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συναδέλφων σε κρατητήρια και μεταγωγές και των ίδιων των κρατουμένων που συνωστίζονται σε χώρους κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα είναι κολοσσιαίου μεγέθους».
Ολόκληρη η επιστολή:
Θέμα: «Διαχείριση κρατουμένων υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 – Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου για εξέταση αστυνομικών από τον κορονοϊό»
Κύριοι υπουργοί,
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες της κοσμογονίας που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο με την πανδημία του Covid-19, τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας του πληθυσμού, καθώς και των επιστημονικών προσπαθειών για την αντιμετώπισή του. Όλοι ανεξαιρέτως ομιλούν για «κορύφωση του φαινομένου», για επόμενες «δύσκολες εβδομάδες», για το φαινόμενο της παλινόρθωσης – αναμόλυνσης» και την χρονική διάρκεια της πανδημίας εν γένει. Παντού πλέον εκπονούνται στοχευμένα και εξειδικευμένα μνημόνια ενεργειών για την πρόληψη μετάδοσης του ιού, διότι σύμφωνα με συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα που έχουν εργαλειοποιηθεί και ισχύουν σήμερα, αρκεί και ένας (1) φορέας να μεταδώσει τον ιό, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις συγχρωτισμού, σε πάνω από εξακόσιους (600) υγιείς συνανθρώπους του.
Στην Ελληνική Αστυνομία όμως, ενώ τα ανωτέρω είναι πλέον γνωστά τοις πάσι, επικρατεί μια πρωτοφανής κωλυσιεργία και αυτοσχεδιασμός στην διαχείριση των κρατουμένων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και επιβάλλεται να μεταφερθούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για εξέταση, καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μέχρι σήμερα, σχετική εγκύκλιος-μνημόνιο ενεργειών για την ορθή και ασφαλή διαχείριση αυτών των περιστατικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η όλη διαχείριση επαφίεται μέχρι στιγμής ανεπίτρεπτα και αντεπιστημονικά στον Έλληνα αστυνομικό, ωσάν να πρόκειται για Ειδικό λοιμωξιόλογο (!!!) που ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα κρούσματα, να ενεργεί επιστημονικά (Lege artis), να έχει την εποπτεία της «εξέλιξης» των νοσηρών καταστάσεων κρατουμένων και φυσικά σαν νέος Robocop να μην κολλά και τον ιό!!! Φαίνεται ότι, το όλο θέμα για ακόμη μία φόρα καλείται να το αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος αστυνομικός με βασικά εφόδια, τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του.
Παράλληλα, δεν υπάρχει σαφές μνημόνιο ενεργειών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμα συνεννόησης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Κ.Α.Β., Αστυνομίας), σε περίπτωση που κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα χρήζει μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατόπιν για την επιστροφή του σε χώρο κράτησης, ενώ εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης !!!
Πιστεύουμε ότι άμεσα επιβάλλεται να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις προσήκουσες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συναδέλφων σε κρατητήρια και μεταγωγές και των ίδιων των κρατουμένων που συνωστίζονται σε χώρους κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα είναι κολοσσιαίου μεγέθους.
Τα κατά τόπους υπάρχοντα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19.
Κλείνοντας, για τον Έλληνα Αστυνομικό, που είναι ο πρώτος ο οποίος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ να εξετάζεται κατά προτεραιότητα κάνοντας το τεστ για τον κορονοϊό. Αντί λοιπόν να φροντίσουν να υπάρχουν είτε οι απαραίτητες δομές για τους αστυνομικούς (εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος και του κινδύνου διασποράς του ιού σε αστυνομικούς και πολίτες), είτε να πραγματοποιούνται σχετικές εξετάσεις στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., ώστε υποβάλλονται άμεσα σε προληπτικές εξετάσεις για πιθανή μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό COVID-19, τουναντίον γινόμαστε δέκτες ότι ανακοινώθηκε την 24/03/2020 η αναστολή της λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου της ΕΛ.ΑΣ. – 401 Γ.Σ.Ν.Α. !!!
Διερωτώμεθα πως ο αστυνομικός των 800 € θα επωμισθεί την επίλυση όλων των ανωτέρω, δίχως το ίδιο το Κράτος να μην φροντίζει για την εργασιακή και υγειονομική διασφάλισή του;
Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Βορειοανατολικής Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά εναντίον αυτών που με πρόχειρες ενέργειες και βεβιασμένες κινήσεις που στερούνται όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων – μελών μας και των οικογενειών τους»
σχόλια