Opera Quarta: Ιταλικές γεύσεις που δεν προδίδουν τις ρίζες τους
To Opera Quarta στο Κολωνάκι εξισορροπεί όμορφα ανάμεσα σε fine dining και casual καθημερινό εστιατόριο.
To Opera Quarta στην οδό Κριεζώτου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αισθητικής, γευστικής και οπτικής που θα θέλαμε να συναντάμε συχνότερα στο κέντρο της Αθήνας για να αισθανθούμε ότι μπαίνει στον σωστό δρόμο προκειμένου να γίνει πιο φιλόξενο και ελκυστικό για εγχώριους και ξένους επισκέπτες. Εξισορροπεί όμορφα ανάμεσα σε fine dining και casual καθημερινό εστιατόριο, παρέχοντάς σου την ευκαιρία να γευτείς ιταλικές γεύσεις που δεν προδίδουν τις ρίζες τους και τις προθέσεις των ανθρώπων που το τρέχουν.
Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, η γνωστή από τον χώρο του κοσμήματος οικογένεια Πενθερουδάκη, είναι θιασώτες αυτής ακριβώς της κοσμοπολιτικής προσέγγισης στην καθημερινή διασκέδαση, την οποία συναντάς στις κομψές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο νεότερος γόνος της οικογένειας, ο Χάρης, παρακολουθεί από κοντά την καθημερινή λειτουργία του εστιατορίου, φροντίζοντας να διατηρούνται οι ισορροπίες της «συνταγής» του.
Το Opera Quarta είναι all-day χώρος και μπορεί να σε δεχτεί στο καλόγουστο περιβάλλον του όλες τις ώρες της ημέρας. Το πρωί για καφέ, στη συνέχεια για ελαφρύ τσιμπολόγημα, μεσημέρι και βράδυ για φαγητό αλλά και το απόγευμα για απεριτίφ ή αργά το βράδυ για κοκτέιλ και ποτό, ενώ η καλοφτιαγμένη οινική του λίστα τού προσδίδει την ατμόσφαιρα ενός wine bar. Ούτως ή άλλως, ο χώρος είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί αυτές τις διαφορετικές ανάγκες, χωρίς να αισθάνεσαι ότι κάτι λείπει.
Η κουζίνα του είναι το δυνατό του χαρτί. Στο κλασικό πιάτο Βιτέλο Τονάτο, με την πρώτη μπουκιά ανακαλύπτεις τα ποιοτικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο: το μοσχαρίσιο λεπτοκομμένο κρέας με την καλοφτιαγμένη σος χαρίζουν μια πλούσια γεύση, με την κάππαρη να ενισχύει τις γευστικές εντάσεις. Η σαλάτα Caprese είναι δροσερή, με την πλούσια γεύση από την μπουράτα να δένει υπέροχα με τα μαριναρισμένα ντοματίνια σε λάδι βασιλικού (€16,80). Το καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαρίσιο έρχεται κομμένο σε λεπτές αραχνοΰφαντες φέτες και συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και κρέμα άγριας ρόκας (€17,40).
Ένας από τους λόγους που σου επιβάλλουν να το επισκεφτείς είναι η εκλεπτυσμένη πίτσα του, που φτιάχνεται από ένα πολύ καλό ζυμάρι –νόστιμο, τραγανό, αφράτο όσο πρέπει– και προσεκτικά επιλεγμένα υλικά στη σωστή αναλογία και ποσότητα. Δοκιμάσαμε την κλασική Μαργαρίτα, με μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας σε ιδανικές αναλογίες (€9). Για τους φίλους των καυτερών γεύσεων, η πίτσα Πικάντε με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, καυτερό σαλάμι Καλαβρίας και πεπεροντσίνο είναι μια εξαιρετική επιλογή (€14,40).
Από τα φρέσκα ζυμαρικά του καταλόγου σουξέ έχουν τα λινγκουίνι με ξύσμα και έλαια από λάιμ (€14,10), ενώ καλοφτιαγμένη είναι και η κλασική Cacio a Pepe που πατάει πάνω στην παραδοσιακή συνταγή της Ρώμης, φτιαγμένη με πεκορίνο Ρομάνο και φρέσκο πιπέρι (€12). Αξίζει να ενδώσεις στην πληθωρική γεύση που βγάζουν οι φρέσκες παπαρδέλες με ραγού πάπιας και ξύσμα πορτοκαλιού (€13,60).
Στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι η Νάνσυ Τζίτζικα, που το καλό της χέρι φαίνεται σε όλα τα πιάτα. Από τα κυρίως, καλή επιλογή είναι η καλοφτιαγμένη κοτολέτα από φρέσκο μοσχαρίσιο φιλέτο, η οποία έρχεται άψογα παναρισμένη και περασμένη από το τηγάνι με τρόπο που δεν αφήνει κάτι περιττό να σου χαλάσει τη γευστική απόλαυση. Συνοδεύεται από βελούδινο πουρέ πατάτας (€25,50). Θα κλείσεις γλυκά με τιραμισού με κρέμα σοκολάτα και έντονη γεύση καφέ (€10) αλλά και πανακότα με καραμέλα (€9). Αν είσαι τακτικός του κέντρου της Αθήνας, το Opera Quarta εύκολα μπορεί να γίνει το στέκι σου.
Opera Quarta, Κριεζώτου 4, 210 3647751