1. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν «είναι δημιούργημα της CIA»
Ούτε οι ομάδες του ούτε ο ίδιος έλαβαν ποτέ άμεσα χρήματα ή εκπαίδευση από τους Αμερικανούς. Ωστόσο οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν, μέσω των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Οι τελευταίες ήταν ο κρίκος που ένωσε, εν ονόματι της εκδίωξης των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, τον Μπιν Λάντεν και άλλους άραβες «μαχητές της ελευθερίας» με την Ουάσιγκτον.
2. Διέθετε τεράστια προσωπική περιουσία
Η οικογένειά του ήταν και είναι πάμπλουτη. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν όμως αναγκάστηκε να αφήσει όλη του την χρηματική περιουσία στη Σαουδική Αραβία, όταν το 1991 έφυγε αρχικά για το Πακιστάν και κατόπιν για το Σουδάν. Αν και η οικογένειά του διέκοψε κάθε δεσμό μαζί του, ο ίδιος διέθετε επαφές και ανθρώπους που του επέτρεπαν να «σηκώνει» ανά πάσα στιγμή όσα χρήματα χρειαζόταν.
3. Ηταν υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, το 1993
Ο ενορχηστρωτής της επίθεσης, Ραμζί Γιουσέφ, εκείνη την περίοδο πιθανώς δούλευε για λογαριασμό του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος τότε οργάνωνε τρομοκρατικές επιθέσεις ως ανεξάρτητος ιθύνων νους, χωρίς την ανάμειξη της Αλ Κάιντα. Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ άρχισε να εργάζεται επισήμως για την Αλ Κάιντα το 1996, αλλά ακόμη και τότε ήταν αρκετά αποστασιοποιημένος από τον Μπιν Λάντεν.
4. Είχε βγάλει πολλά χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών
Κυκλοφορεί ως φήμη. Ομως δεν υπάρχει καμία επαρκής απόδειξη για αυτό, ενώ είναι δεδομένο ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν κυνήγησε τους καλλιεργητές οπίου και τους εμπόρους ναρκωτικών.
5. Δεν εξέθεσε ποτέ τον εαυτό του σε κάποιο σοβαρό κίνδυνο
Κάποτε παινεύτηκε πως στον ρωσοαφγανικό πόλεμο (1979-1989) αφόπλισε με το ένα χέρι και κατάφερε να αποσπάσει ένα Καλάσνικοφ από έναν ημιθανή Ρώσο στρατηγό - γεγονός που δεν συνέβη ποτέ. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως είδαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν να πιάνει όπλο και να πολεμάει στο Τζάτζι το 1987 και στο Τζαλαλαμπάντ το 1989 (διάσημες μάχες του ρωσοαφγανικού και του εμφυλίου πολέμου, αντίστοιχα, στο Αφγανιστάν)
6. Εζησε χρόνια μέσα σε σπηλιές
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Μπιν Λάντεν προσκάλεσε επιλεγμένους δημοσιογράφους να τον συναντήσουν, για λόγους εντυπωσιασμού και προπαγάνδας, σε σπηλιές στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο ίδιος διέμενε μόνιμα λίγο παραδίπλα, κοντά στην πρώην σοβιετική κολεκτίβα της Χάντα, ενώ το 1999 μετακόμισε σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων κοντά στην πόλη Κανταχάρ. Από το 1999 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, δεν έχουμε καμία πληροφορία πως διέμενε σε σπηλιές.
7. Ήταν ένας έξαλλος έφηβος που έκανε έντονη νυχτερινή ζωή στη Βηρυτό προτού το «γυρίσει» στη θρησκεία
Ούτε για αυτή τη φήμη υπάρχει καμία απόδειξη. Αντιθέτως ήταν ένας ντροπαλός κι ευσεβής νέος που παντρεύτηκε νωρίς και περνούσε ατελείωτες ώρες μελετώντας το Κοράνι.
8. Κόντεψε να πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια
Υπάρχουν όντως κάποιες σχετικές αναφορές, ακόμη και σε έγγραφα από το Γκουαντάναμο, που ισχυρίζονται πως έπασχε από κάποια ασθένεια στα νεφρά του, αλλά όχι τόσο σοβαρή ώστε να του αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Σίγουρα είχε προβλήματα με τη μέση του, τα οποία οφείλονταν στο ύψος του (ήταν 1.95 εκ.) και στην καθιστική ζωή που έκανε.
9. Κρυβόταν στο Κασμίρ, ήταν ο ηγέτης ομάδας τσετσένων ανταρτών, καθώς και ο υπεύθυνος πίσω από την επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004. Επίσης ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τρομοκρατικές ενέργειες στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, ενώ το τρομοκρατικό του δίκτυο εκτεινόταν μέχρι την Παραγουάη και την υποσαχάρια Αφρική.
Η Αλ Κάιντα σίγουρα ξεπέρασε το αρχικό της μέγεθος και ξέφυγε από την επιρροή του ιδρυτή της. Ωστόσο δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους έκαναν κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.
10. Ήταν οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αρσεναλ
Παρόλο που οι οπαδοί της ομάδας τραγουδούνε συχνά πυκνά εν χορώ τους στίχους «Ο Οσάμα κρύβεται στη Καμπούλ κι αγαπάει την Αρσεναλ», ο Μπιν Λάντεν ουδέποτε δήλωσε υποστηριχτής της λονδρέζικης ομάδας.
(Από το Βήμα που το πήρε από τον Guardian)
σχόλια