Πρόκειται όχι για ένα θαύμα της τεχνολογίας ή της αρχιτεκτονικής, αλλά για μια απίστευτη έμπνευση. Μάθημα καινοτομίας μακριά απο συνηθισμένες πρακτικές, που σηματοδοτεί τις δυνατότητες του urban planning για όλες τις μεγαλουπόλεις (γιατί όχι και της δικής μας).
Το πάρκο της High Line δημιουργήθηκε πάνω σε εγκαταλελλειμένες υπερηψωμένες ράγες τραίνου της δεκαετίας του ’30 στο Chelsea, μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές του δυτικού Manhattan. Ύστερα από σχεδόν τριάντα χρόνια εγκατάλειψης, αφότου οι αρχές κατήργησαν τις γραμμές των τραίνων που περνούσαν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, οι ράγες είχαν σκουριάσει, χορταριάσει και όλοι μιλούσαν για κατεδάφιση.
Το 1999 κάτοικοι της περιοχής ίδρυσαν τους «φίλους της High Line» ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο τη δημιουργία του πρώτου υπερηψωμένου πάρκου. Το 2002 κατάφεραν να αποσπάσουν την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης και το 2006 ξεκίνησαν οι εργασίες για να ολοκληρωθούν στις 9 Ιουνίου 2009 όταν και το πρώτο κομμάτι του πάρκου άνοιξε για το κοινό.
Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Η Νέα Υόρκη με το High line περνούσε πάλι στην πρωτοπορία της αρχιτεκτονικής και αποκτούσε ένα ακόμη ορόσημο. Στο ενάμισι μίλι του πρώτου κομματιού, μπορείς να περπατήσεις πάνω από την κίνηση του Manhattan σε όμορφο ξύλινο δάπεδο τύπου μαρίνας, να περιδιαβείς σε μονοπάτια με ιδιαίτερα προσεγμένη βλάστηση και να αναπαυτείς σε παγκάκια, αλλά και σεζλονγκ. Καθώς κάνεις τη βόλτα σου περνάς κυριολεκτικά ανάμεσα από τους πρώτους ορόφους ιστορικών κτηρίων αυτής της πρώην βιομηχανικής γειτονιάς των αρχών του 20ου αιώνα. Και όλα αυτά με απίστευτη θέα προς το ποταμό Hudson και των ουρανοξυστών της πόλης.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση των φίλων της High Line απέδειξε τί μπορούν να επιτύχουν τοπικές οργανώσεις πολιτών χωρίς κομματικό πατερναλισμό. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό στο είδος του πάρκο στον κόσμο, ένα στολίδι για τη γειτονιά τους. Με πλήθος εκδηλώσεων καθημερινά, από βραδιές ποίησης έως μαθήματα χορού, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα συνειδητοποιημένο κύκλο πολιτών με κέντρο αναφοράς το πάρκο, για το οποίο μάλιστα είναι υπεύθυνοι για το 70% της χρηματοδότησης και συντήρησής του.
σχόλια