Kαλό σινεμά στα πιο όμορφα και ανεξερεύνητα σημεία της Αττικής.

Kαλό σινεμά στα πιο όμορφα και ανεξερεύνητα σημεία της Αττικής. Facebook Twitter
0

Πρώτη εκδήλωση του μεγάλου αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική» που εγκαινίασε φέτος το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου και δεύτερη κατά σειρά δράση, στο πλαίσιο του δωρεάν καλοκαιρινού φεστιβάλ, ήταν η προβολή της Γλυκιάς Συμμορίας την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Η προβολή της πιο αγαπητής ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη, που εγκαινίασε το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Καλοκαίρι στην Αττική», συγκέντρωσε πάνω από 500 άτομα σε ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας, έναν σχετικά ανεξερεύνητο χώρο πρασίνου στην καρδιά της πόλης, ο οποίος φιλοξενεί πλέον, σε σταθερή βάση, δράσεις πολιτισμού και επιτρέπει σε κατοίκους της περιοχής αλλά και επισκέπτες να ζήσουν εναλλακτικά, δηλαδή όμορφα.

Το αφιέρωμα «Καλοκαίρι στην Αττική» περιλαμβάνει συνολικά 6 ελληνικές ταινίες που έχουν γυριστεί/ διαδραματίζονται στην Αττική. Πολυβραβευμένες και μη κινηματογραφικές αφηγήσεις, δοσμένες από κάποιους εκ των κύριων εκπροσώπων του ελληνικού κινηματογράφου, με κοινή συνιστώσα την αγάπη στην αποτύπωση της ζωής στην πόλη. Την ταινία προλόγισαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέροντας την ανάγκη του φεστιβάλ να επιστρέφει συνέχεια σε αυτό τον όμορφο και πάντα φιλόξενο χώρο, προβάλλοντας διαφορετικές κάθε φορά πτυχές του σινεμά ως αντίδοτο στην κατήφεια των ημερών. Τον λόγο, αμέσως μετά, πήρε, εμφανώς συγκινημένη, η σύζυγος του εκλιπόντος σκηνοθέτη και σκηνογράφος, μεταξύ άλλων, της Γλυκιάς Συμμορίας, Μαρί Λουίζ Νικολαΐδη, η οποία θυμήθηκε τη σχέση της με τον σκηνοθέτη και τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με το στυλ ταινίας (ο Νικολαΐδης δεν ήθελε να θεωρηθεί τότε ως το «χαρακτηριστικό στυλ» ταινιών του). Καλεσμένος επίσης ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, ο Άλκης Παναγιωτίδης, ο οποίος θυμήθηκε μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας του, όταν ο Νίκος Νικολαΐδης του εκμυστηρεύτηκε πως αποτελεί το alter ego του.

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας μας επιφυλάσσει κάθε βδομάδα και νέες εκπλήξεις. Αυτή την Παρασκευή (6/7) η οθόνη μεταφέρεται σε αστικό φόντο, ανάμεσα στα υπέροχα παλιατζίδικα της πλατείας Αβησσυνίας, για να παρακολουθήσουμε το The Great White Silence, ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει μια συναρπαστική εξερεύνηση στον απροσπέλαστο Νότιο Πόλο, πίσω στο 1924. Ο δημοσιογράφος-μουσικός Γιάννης Παπαϊωάννου (ΙΟΝ) έχει συνθέσει μουσική, αποκλειστικά για να «ντύσει» το κινηματογραφικό μας αυτό ταξίδι με τα πιο ιδιαίτερα ηλεκτρονικά ηχοτοπία και τις ξεχωριστές ηλεκτρισμένες μελωδίες του.

Η παράσταση αρχίζει στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Αναλυτικά οι δράσεις του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στο cinemag.gr

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ