Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανεξέλεγκτη διασπορά ειδών ατομικής προστασίας για τον κορωνοϊό (χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά υγρομάντηλα) που πετούν πολίτες, σε δημόσιους χώρους και στις αποχετεύσεις των σπιτιών.
Στην Καλαμαριά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ματσαρίδης, απευθύνει έκκληση να «σταματήσει αυτό το δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημόσια υγεία», που εμφανίστηκε από την αυξημένη χρήση λόγω της COVID-19, ενώ οι διοικήσεις εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα επισημαίνουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και προκαλούν προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο.
«Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους πολίτες που πετάνε τα είδη ατομικής φροντίδας και προστασίας στον δρόμο, στα πεζοδρόμια και όπου βρουν, ανά πάσα στιγμή και δεν τα εναποθέτουν σε κάδους», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, πρασίνου και ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμαριάς.
Ο κ.Ματσαρίδης, διευκρίνισε πως, υπάλληλοι συνεχώς βρίσκουν αυτά τα είδη πεταμένα σε όλη την Καλαμαριά. «Οι υπάλληλοι τα μαζεύουν και κάποιοι πάλι τα πετάνε" ενώ υπάρχουν και άλλοι που "βγάζουν γάντια, μαντηλάκια και μάσκες και τα πετάνε στα καλαθάκια των δρόμων από όπου πάλι αναγκαζόμαστε κι από εκεί να τα μαζέψουμε» είπε επισημαίνοντας πως η σωστή πρακτική είναι να συγκεντρώνονται πολλά από αυτά σε μία σακούλα και στη συνέχεια να τοποθετούνται σε μεγαλύτερη για να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων».
«Σε καθημερινή βάση, έχουμε 30 άτομα που είναι στους δρόμους για τη περισυλλογή των χρησιμοποιημένων υλικών προσωπικής υγιεινής και δύο συνεργεία που τα μαζεύουν από τα καλαθάκια. Επιπρόσθετα 14 απορριμματοφόρα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα από τους πράσινους κάδους και από τους κάδους της ανακύκλωσης. Δυστυχώς- πρόσθεσε ο κ Ματσαρίδης- πολλές φορές βλέπουμε τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, ακόμα και στους κάδους ανακύκλωσης και γι' αυτό μετά από ειδοποίηση που υπήρξε, αφαιρέσαμε τους μπλε κάδους από τα νοσοκομεία για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα».
Ο Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζοντας το φαινόμενο αυτό είπε πως «εάν τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα γάντια και γενικά αυτά τα είδη ατομικής προστασίας έχουν σταγονίδια του covid-19, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα. Εάν κάποιος πολίτης έρθει σε επαφή με αυτά τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, τίθεται σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίπτονται τα αντικείμενα αυτά στο δρόμο, αλλά ούτε και μέσα στο σπίτι μας, στον πάγκο της κουζίνας μας ή στο τραπέζι. Είναι προτιμητέο να τα τοποθετούμε σε σακούλα και να την κλείνουμε πριν την απορρίψουμε σε κάδους».
Διευκρίνισε δε ότι «όλα αυτά τα είδη αφού έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες που κλείνουν και στη συνέχεια στους διαθέσιμους κάδους που είναι κοντά στο σπίτι μας. Φαντάζομαι ότι οι συμπολίτες άθελα τους, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, προχωρούν σε αυτή την τακτική, είναι όμως χρήσιμο να τονίσουμε ότι η κίνηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους και θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όλοι».
Έκκληση να μην πετούν οι πολίτες στις τουαλέτες είδη ατομικής προστασίας
Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με ανακοίνωσή της έχει ήδη συστήσει στους πολίτες, να μην απορρίπτουν στις τουαλέττες υλικά προστασίας που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο προστασίας από τον COVID-19.
«Η πανδημία έχει δυστυχώς δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα ακόμη και στις απορρίψεις μας: στο τι πετάμε στους δρόμους, στους κάδους, ακόμη και στη λεκάνη της τουαλέτας μας. Αυτό ακριβώς το τελευταίο αφορά άμεσα την ΕΥΑΘ, επειδή τα προϊόντα ατομικής υγιεινής, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες ή τα αντισηπτικά μαντηλάκια, όταν πετιούνται στην τουαλέτα, προκαλούν εμφράξεις στις σωληνώσεις και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας αυτήν την περίοδο.Κάνουμε οικονομία δυνάμεων. Όσο περισσότερο μειώνονται οι βλάβες και οι επισκευές, τόσο το καλύτερο για τη δημόσια υγεία. Από την πρώτη ώρα, λοιπόν, καλέσαμε τους καταναλωτές μας να επιδείξουν και σε αυτόν τον τομέα σύνεση, ώστε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στην κρίση. Ο ΕΟΔΥ, άλλωστε, έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουμε με ασφάλεια όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε για την προστασία μας από τον κορονοϊό».
Έκκληση απευθύνει στους πολίτες της Καβάλας και η διοίκηση της δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) να αποφεύγουν να απορρίπτουν μάσκες, αντισηπτικά υγρομάντηλα και γάντια στις αποχετεύσεις των σπιτιών τους, καθώς επιβαρύνεται το δίκτυο και προκαλούνται ζημίες στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.