Αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου χορηγία του Facebook (βίντεο)

Αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου χορηγία του Facebook (βίντεο) Facebook Twitter
0

Μέχρι πρότινος, το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου έβρισκε εφαρμογή σε συστήματα ελέγχου που σου επέτρεπαν να διαβείς την είσοδο κάποιου καλά φυλασσόμενου κτηρίου, αφού πρώτα σκάναραν τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου και τα ταυτοποιούσαν με τα δεδομένα στα αρχεία τους. Υπάρχουν και φορητοί υπολογιστές που για να σου επιτρέψουν την πρόσβαση δεν σου ζητούν κωδικό, αλλά “διαβάζουν” τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου, τα οποία πρέπει να είναι ευδιάκριτα, και αν ταιριάζουν με αυτά που έχεις καταχωρήσει προηγουμένως εσύ, τότε σου ανοίγουν οι πόρτες.

 

Τί γίνεται όμως όταν το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στο κόσμο σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις το προφίλ ενός χρήστη μόνο και μόνο από μια φωτογραφία;

 

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται στο Facebook και στο λανσάρισμα μιας νέας λειτουργίας η οποία χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου. Κάθε φορά που ανεβάζεις μια φωτογραφία σε ένα οποιοδήποτε προφίλ, το λογισμικό του Facebook αναγνωρίζει τα πρόσωπα στη φωτογραφία, τα ταυτοποιεί δηλαδή με το όνομα του χρήστη (βάσει προηγούμενων φωτογραφιών στις οποίες υπάρχουν ετικέτες με το όνομα τους), και σου προτείνει αν θέλεις να “ταγκάρεις” τα ονόματα που σου βρήκε στη συγκεκριμένη φωτογραφία, χωρίς την άδεια όσων απεικονίζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί ήδη έρευνα για να διαπιστώσει αν καταπατούνται νόμοι που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, ενώ αμερικανικές, βρετανικές και ιρλανδικές αρχές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τη λειτουργία αυτή.

 

Εκπρόσωποι του Facebook δήλωσαν ότι τα “Tag Suggestions” είναι ήδη διαθέσιμα εδώ και μήνες σε αρκετές χώρες και στο μπλογκ τους περιγράφουν πως μπορεί κάποιος να απενεργοποιήσει τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου, αν δεν θέλει το όνομα του να προτείνεται από το Facebook για ετικέτα σε φωτογραφίες άλλων χρηστών. “Τα tag suggestions γίνονται μόνο όταν ανεβαίνει μια καινούρια εικόνα στη σελίδα και μόνο φίλοι προτείνονται για ετικέτα. 100 εκατομμύρια φορές την ημέρα ταγκάρουν χρήστες μας τους φίλους τους σε φωτογραφίες, εμείς απλά θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό”.


 

Διαβάζω από το μπλογκ Digital Life κάποιες επιφυλάξεις.

Σημειώστε πως η αναγνώριση προσώπων δεν αφορά μόνο τις δικές σας επαφές, τους δικούς σας φίλους, αλλά σκανάρει όλο το database των μελών του facebook, σύμφωνα με την εταιρία ασφάλειας Sophos.
Το θέλουμε ή δεν το θέλουμε όμως αυτό;
Και ακόμα πιο βασικό: Μας ρωτάει κανείς; Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι. Ούτως ή άλλως, όταν ένας φίλος σας αποφασίσει να κάνει tag μία φωτογραφία που σας απεικονίζει, το tag αυτό δεν περνά από την δική σας έγκριση πρώτα, πριν αναρτηθεί. Η διαδικασία όμως τώρα γίνεται ακόμα πιο απλοποιημένη καθώς ο φίλος ο οποίος ανεβάζει φωτογραφίες, θα μπορεί χωρίς καμία αναζήτηση να σας κάνει tag, άρα, δεν θα το πολυσκέφτεται πριν το κάνει. Και μάλιστα, δεν χρειάζεται να είναι καν φίλος αυτός που θα σας κάνει tag…. μπορεί να είναι και «εχθρός» ή κάποιος εντελώς άσχετος.

Είναι όλα καλά αν σας αρέσει να εκτίθεστε στο διαδίκτυο χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν όμως θέλετε, όπως κάποιοι από εμάς, θα επιλέγετε σε ποιες φωτογραφικές στιγμές θα εμφανίζεστε, ή αν ακόμα χειρότερα ξέρετε πως υπάρχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα για τα οποία δεν είστε ιδιαίτερα περήφανοι ή δεν θα θέλατε να «βγουν στη φόρα», το facebook δεν σας προστατεύει καθόλου σε αυτό. Η ιδιωτικότητά σας βρίσκεται στα χέρια του φίλου ή του γνωστού ή του αγνώστου, που ανεβάζει τις φωτογραφίες.


Επίσης, διαβάζω στο μπλογκ Pestaola, και για το πρόγραμμα της Apple για αναγνώριση προσώπου, το οποίο απέκτησε αγοράζοντας την Σουηδική εταιρία που το έφτιαξε και πρόκειται να το εντάξει στο iPhoto.

 

Δείτε το βίντεο για μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του Recognizr.

 


 

 

Από το Pestaola

 

Μια μικρή Σουηδική εταιρεία με το όνομα Polar Rose είναι η νέα αγορά της Apple για περίπου $29 εκατομμύρια για όλη την τεχνολογία που μπορεί να αντέξει στο κομμάτι του face recognition. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Polar Rose κατείχε έναν από τους καλύτερους τρόπους αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες και όχι μόνο. Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από παλιότερο demo, οι Σουηδοί ήταν ικανοί να ανακαλύψουν το προφίλ του χρήστη σε social networks μόνο και μόνο από μια φωτογραφία. Το demo software με το χαρακτηριστικό όνομα Recognizr ήταν σε θέση να ανακαλύψει στοιχεία για τον χρήση σε Facebook, YouTube, Flickr κλπ μόνο από την ανάλυση του προσώπου που όπως θα δείτε συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και προφανώς χρησιμοποιεί το cloud.

Δεν νομίζω ότι η Apple θα χρησιμοποιήσει το Recognizr στο iPhone και το iPod touch αλλά την τεχνολογία πίσω από το app ώστε να κάνει ακόμα πιο έξυπνο και πιο social το iPhoto. Εκεί μπορεί να κολλήσουν ένα σωρό χαρακτηριστικά και επιπλέον υπηρεσίες όπως μουσική μέσα από το Ping και περισσότερα από την βάση δεδομένων του Lala. Πότε και αν θα δούμε προϊόν Apple βασισμένο στην τεχνολογία της Polar Rose παραμένει άγνωστο. Είναι σίγουρο όμως ότι το know-how των Σουηδών τα σπάει.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM