Η γερμανική βουλή ανάβει το πράσινο φως σε νέο δάνειο

Η γερμανική βουλή ανάβει το πράσινο φως σε νέο δάνειο Facebook Twitter
0

Η γερμανική βουλή ενέκρινε το ψήφισμα της κυβέρνησης για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα, ορίζοντας έτσι και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Μέρκελ με τους εταίρους στις προσεχείς συνόδους. Σε μια προσπάθεια να υπερκεραστεί η κριτική των Φιλελεύθερων που κάνουν λόγο για τη Γερμανία που πληρώνει συνεχώς το νότο και της αντιπολίτευσης που καταλογίζει έλλειψη οράματος κι αλληλεγγύης στη Μέρκελ, η απόφαση συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Ταυτόχρονα εφόσον προς το παρόν, το Βερολίνο έχει αποφασίσει να συγκρατήσει τη φυγόκεντρη δυναμική που εμφανίζει το οικοδόμημα της ευρωζώνης (και της ΕΕ γενικότερα), είναι λογικό από τη σκοπιά των γερμανικών συμφερόντων να επιβάλλει από θέση ισχύος την αλλαγή των συσχετισμών. Με απλά λόγια σε δάνεια που έχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις, ποτέ το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή με τόκο των χρημάτων, αλλά το update της κυριαρχίας του πιστωτή.

Συνεπώς εκτός από την απαραίτητη συμμετοχή των ιδιωτών που ικανοποιεί και την κοινή γνώμη και που αποτελεί και βασικό στοιχείο του μόνιμου μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ΕΕ ( κοντά σας το 2013), απαραίτητη κρίνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλιώς η βουλή δε θα εγκρίνει την ανανέωση του δανεισμού. Ουσιαστικά το δράμα της 5ης δόσης που παίζεται τον τελευταίο μήνα, θα συνοδεύει την Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον όρος οι ιδιωτικοποιήσεις, το σχεδιασμό και την εποπτεία των οποίων θα αναλάβει η τρόικα, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Φυσικά η πορεία υλοποίησης των όρων θα γίνεται από διορισμένους επόπτες σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Συνοπτικά ένα αυστηρότερο μνημόνιο.

Τέλος, η βουλή υπενθυμίζει πως αυτή θα έχει την τελευταία λέξη, γεγονός που συνδέει άμεσα τη ''σωτηρία'' της ελληνικής οικονομίας ή πιο σωστά τη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης της, με την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Από τις δηλώσεις και τις προτάσεις αυτές, μέχρι τις δραματικές εκκλήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου για οριακή στιγμή, επιβεβαιώνεται ξανά ο ποιητής: '' όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν''. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ