Πανεπιστημιακό άσυλο τέλος

Facebook Twitter
0

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (και του εφαρμοστικού νόμου) με την ευγενική χορηγία της κρατικής καταστολής, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο που ανατρέπει πλήρως τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση της προηγούμενης περιόδου.

Είχε προηγηθεί η κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου, η χρόνια απαξίωση και συστηματική καλλιέργεια των υπαρκτών προβλημάτων του, ώστε η κ.Διαμαντοπούλου να εμφανιστεί ως ο μέγας αναδιαμορφωτής.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός παρουσίασε τις "μεταρρυθμίσεις" στην Ανώτατη εκπαίδευση που συνίστανται σε ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού και τεχνοκρατικής αντίληψης για την παιδεία και την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ξεμπερδεύει δια παντός με το ζήτημα του ασύλου, που η μιντιακή και ακροδεξιά προπαγάνδα, το έχει ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα.

Έτσι τα πανεπιστήμια θα διοικούνται και από εξωπανεπιστημιακούς μάνατζερ που θα χαράσσουν το στρατηγικό πλάνο, περιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας των σπουδών καθώς επανέρχεται η συνθήκη της Μπολόνια με τους διαβαθμισμένους  κύκλους σπουδών (2 έτη βασικές σπουδές) που αντικαθιστούν τα πτυχία με τίτλους παρακολούθησης σεμιναρίων και θέτουν διαχωρισμούς ανάμεσα στους πολλούς των βασικών σπουδών και την ελίτ των μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

Επειδή λεφτά δεν υπάρχουν για την παιδεία, τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως οικονομικές μονάδες που θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τα επιτευγματά τους ή θα αναζητούν μεγάλους χορηγούς (με τι κριτήρια  έρευνας θα χρηματοδοτούν αλήθεια;) και φυσικά οι φοιτητές θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα, αν δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πως ακριβώς θα γίνουν οι σίγουρες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων.

Όλα αυτά έχουν ως στόχο υποτίθεται να καταστήσουν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, ώστε η Ελλάδα επενδύοντας στην παιδεία να ξαναβρεί το δρόμο (είναι λίγο αστείο) της ανάπτυξης.

Απαξιώνοντας και διαλύοντας το μόνο δημόσιο χώρο που είχε απομείνει, εκμεταλλευόμενη τις υπαρκτές παθογένειες του πανεπιστημίου, η κυβέρνηση καταστρέφει έναν βασικό πυλώνα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Γιατί ας μην αυταπάταται κανείς πως επειδή θα 'ρθουν οι μάνατζερ και θα διωχθούν οι "αιώνιοι" θα πάψουν τα φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής. Το αντίθετο τα λαμόγια θα βρουν τη θέση τους στη νέα κατάσταση, εξάλλου εκλεκτοί των κυβερνήσεων δεν ήταν;

Απλά οι απόφοιτοι θα μαθαίνουν τεχνικές γνώσεις, χρήσιμες για την περίοδο που δε θα είναι άνεργοι, ενώ η θεωρία και οι ανθρωπιστικές σπουδές θα μετατραπούν σε ιστορικό είδος.

Τελευταίο μέτρο είναι φυσικά η κατάργηση του ασύλου(που είχε ήδη περιοριστεί με το νόμο Γιαννάκου), ώστε να μπορούν τα Ματ να εισβάλλουν ανενόχλητα στο πανεπιστήμιο, χωρίς να διαμαρτύρονται φοιτητές και καθηγητές.

Εξάλλου η μνημονιακή δημοκρατία δε χρειάζεται  άσυλο και θεωρητικές σπουδές, αλλά ανταγωνιστικότητα και πολλούς προστάτες του πολίτη που αν εφαρμοστούν οι αλλαγές θα προστατεύουν και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, όπως τότε 37 χρόνια πριν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM