Τι θα δούμε στο Ελληνικό

Τι θα δούμε στο Ελληνικό Facebook Twitter
7

 

Και ξαφνικά επικοινωνιακό overdose: η αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της Lamda Development για το Ελληνικό από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν εφημερίδες, ιστοσελίδες και, φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μακέτες, ουρανοξύστες, μαρίνες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και πολύ πράσινο. Τόσο πολύ πράσινο που ορισμένοι, βγαίνοντας από... δεξιά, υποστηρίζουν ότι οι σχετικά περιορισμένες εμπορικές χρήσεις δεν θα καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς ένα πάρκο 2.000 στρεμμάτων. Οι πιο αριστερές αντιρρήσεις, που έχουν πολύ μεγαλύτερο παρελθόν, εμφανίζονται επικοινωνιακά εξασθενημένες. Όσες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν δεν κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν τους Αθηναίους. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την πολύχρονη εγκατάλειψη του παλιού αεροδρομίου και θέλει επιτέλους να δει κάτι να γίνεται. Σχετική δημοσκόπηση ανάμεσα στους κατοίκους των γειτονικών δήμων επιβεβαιώνει αυτή την αίσθηση.

Βρισκόμαστε, παρ' όλα αυτά, στη μέση του δρόμου ακόμα: στην επόμενη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή. Το διοικητικό συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να αξιοποιήσουν το θετικό momentum που υπάρχει αυτή την εποχή για το Ελληνικό και να κλείσουν το θέμα μέσα στον Μάρτιο. Το Ταμείο, πάντως, αναμένεται να δώσει περιθώριο 10-15 ημερών στην εταιρεία να προσέλθει με ένα νέο τίμημα για το 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. που πουλάει το Δημόσιο.

Ένα πρώτο, λοιπόν, συμπέρασμα είναι ότι ο αρραβώνας δεν έχει κλείσει ακόμα: απομένει η αποδοχή και της οικονομικής προσφοράς. Αυτό, φυσικά, δεν μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε από τώρα. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις που έχει ο καθένας, υπάρχει συμφωνία ότι το Ελληνικό αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία της Αθήνας. Και σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο της Lamda, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει ή όχι, θα μιλάμε για μια διαφορετική Αθήνα. Είναι τόσο μεγάλη η έκταση του Ελληνικού και τόσο σύνθετο και πρωτοφανές το επενδυτικό/επιχειρηματικό σκέλος, που καθιστά την κυοφορούμενη αστική ανάπλαση σε μοχλό ισχυρών περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και οικονομικών δονήσεων. Με το νέο Ελληνικό η Αθήνα όχι μόνο δημιουργεί έναν υπερτοπικό πόλο αναψυχής αλλά έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει εντελώς διαφορετικά τον εαυτό της στην παγκόσμια αγορά τουρισμού. Η Αθήνα θα μπορέσει επιτέλους να παίξει το χαρτί της μεσογειακής πρωτεύουσας, μόνη στην Ευρώπη με τόσο εκτεταμένη παραλιακή ζώνη.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν υποθέσουμε ότι οι πρόδρομες εργασίες μπορούν να αρχίσουν μέσα στο 2015, κατά την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθεί το πάρκο και το παραλιακό μέτωπο, με τον χώρο πρασίνου να εκτείνεται σε περίπου 2.000 στρέμματα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Η παραλία και το πάρκο θα είναι ανοιχτά για το κοινό και θα συντηρούνται με δαπάνες των επενδυτών. Προβλέπεται μερική υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος του Αγίου Κοσμά, με το αντίστοιχο κόστος να βαραίνει το επενδυτικό σχήμα που, εκτός από την ελληνική Lamda Development, απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, τον κινέζικο όμιλο Fosun Group καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Με την ανάπτυξη θα αφαιρεθούν πάνω από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο, θα ανακαινιστούν παλιά κτίρια όπως ο ανατολικός αεροσταθμός που φέρει τη βαριά αρχιτεκτονική υπογραφή του Φινλανδού Έερο Σάαρινεν και θα βελτιωθούν τα τοπικά έργα υποδομής. Η παραλία ελεύθερης πρόσβασης θα είναι μήκους ενός χιλιομέτρου, ενώ στο πάρκο του Ελληνικού προγραμματίζονται υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις σε έκταση 250 στρεμμάτων. Προβλέπεται η ανέγερση ενός τουλάχιστον ουρανοξύστη με το όνομα «Marina Residential Tower» που θα συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις (ξενοδοχείο, συνεδριακό και εμπορικό κέντρο), όπως και ενός μεγάλου ενυδρείου. Ειδικά ο ουρανοξύστης θα είναι ένα θεαματικό τοπόσημο ορατό από παντού και θα ορίζει με την παρουσία του τη νέα παραθαλάσσια πόλη στα νότια της Αθήνας. Στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ορατά άλλα δύο υψηλά κτίρια, ένας ακόμα ουρανοξύστης και ένα χαμηλότερο, πολυγωνικό κτίσμα.

Στις προθέσεις του επενδυτικού σχήματος είναι και η δημιουργία διεθνούς πανεπιστημιακού κέντρου με έδρα κλασικών και φιλοσοφικών σπουδών καθώς και διεθνούς ιατρικού κέντρου. Σε όλα αυτά προσθέστε 100.000 νέα δέντρα, 2.000.000 θαμνώδη φυτά, 150 παιδικές χαρές και 47χλμ. ποδηλατοδρόμων, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η κατασκευή 5.000 οικιών πολυτελείας σε βάθος 15ετίας καθώς και τεσσάρων ξενοδοχείων πέντε αστέρων. Γενικά, η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου. Στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων συμπεριλαμβάνεται και το Casino Resort που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Κοσμά πάνω από την αναβαθμισμένη μαρίνα με καταστήματα και μια σειρά από άλλες εξυπηρετήσεις. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός υδάτινου πάρκου. Το σχέδιο προβλέπει και την ανάπτυξη μεγάλου εμπορικού κέντρου το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα νότια προάστια, καθώς κι ενός ωκεανογραφικού κέντρου. Φιλοδοξία της κοινοπραξίας είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων οι οποίες θα εγκατασταθούν στο επιχειρηματικό πάρκο του Ελληνικού.


Το γενικό πρόσταγμα στο σχέδιο έχει ο φημισμένος Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ και το γραφείο του. Εν τω μεταξύ, μελέτη που αποτιμά τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία από την παραχώρηση και την προτεινόμενη αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης που πραγματοποιήθηκε ύστερα από παραγγελία του ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση της περιοχής αναμένεται να συμβάλει έτσι ώστε στην περίοδο 2014-2025 να δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, σε όλη την περίοδο κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτά θα είναι ασφαλώς πιο ισχυρά και διακριτά ειδικότερα για την οικονομία της περιφέρειας της Αττικής.

Διάφορα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Αν σκεφτεις οτι περασας 10 (!) ολοκληρα χρονια για να αρχισουμε να μιλαμε σοβαρα με το θεμα του πρωην Ελληνικου, Δεν νομιζω οτι μπορω να αισιοδοξω οτι σε μια 5ετια θα δουμε "το παραλιακό μέτωπο, με τον χώρο πρασίνου να εκτείνεται σε περίπου 2.000 στρέμματα" οπως αναφερει το αρθρο.Θα μου πεις γιατι να ειμαστε απαισιοδοξοι? Ας μην ειμαστε λεω εγω. Ας ειμαστε τουλαχιστον πραγματιστες(την Ελλαδαρα Δεν την μαθαινουμε σημερα...)
Δεν ειχα καταλαβει ποσο μεγαλη ειναι η εκταση της περιοχης. Πραγματικα αμα γινουν ολα αυτα (που το ευχομαι) η Αθηνα δεν θα ειναι η ιδια. Αν υπολογισουμε και τις αλλαγες που προκειτε να γινουν στο κεντρο η Αθηνα δεν θα εχει τιποτα να ζηλεψει απο αλλες Ευρωπαικες πρωτευουσες.
Και δωρεάν να δοθεί ειλικρινά δεν με πειράζει (ούτως ή άλλως δεν θα Τα δούμε ποτέ αυτά τα λεφτα) αρκεί όλα αυτά να γίνουν συντομα. Να δούμε όλοι την Αθήνα όπως την θελουμε όχι γκρίζα και άχρωμη.