Λαγκάρντ: H EKT προετοιμάζεται για μεγάλη ύφεση στην ευρωζώνη

Λαγκάρντ: H EKT προετοιμάζεται για μεγάλη ύφεση στην ευρωζώνη Facebook Twitter
0

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «μεγάλη ύφεση» στην ευρωζώνη και πτώση του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μια «μεγάλη συρρίκνωση» της οικονομίας της Ευρωζώνης και μία, τουλάχιστον στην αρχή, μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC).

«Στην Ευρωζώνη, τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν πρωτοφανείς μειώσεις, που υποδηλώνουν μία μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς και ταχεία επιδείνωση των αγορών εργασίας», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει έναν χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μετά τη σημαντική αύξηση στη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων.

«(Η ΕΚΤ) είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της όπως πρέπει... για να αποφύγει έναν κατακερματισμό που μπορεί να εμποδίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας», τόνισε η Σνάμπελ.

  

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε χθες ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020 λόγω της κατάρρευσης της δραστηριότητας που προκαλεί ο κορωνοϊός, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. 

  

Οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξάρσεις του νέου κορωνοϊού θα κορυφωθούν στις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακά θα αίρονται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ