Η κυβέρνηση αναζητά ένα εκατομμύριο αξιόπιστα τεστ - Για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας

Η κυβέρνηση αναζητά ένα εκατομμύριο αξιόπιστα τεστ - Για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας Facebook Twitter
0

Για να προχωρήσει στη χαλάρωση της καραντίνας, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ως πρώτο βήμα θα απαιτηθούν περίπου ένα εκατομμύριο τεστ, με αβέβαιο τον χρονικό ορίζοντα εξεύρεσής τους

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρει και να αγοράσει από την αμερικανική εταιρεία Cepheid, ένα εκατομμύριο μοριακά διαγνωστικά τεστ όπου το δείγμα λαμβάνεται είτε από τη μύτη του ασθενούς είτε και από τον φάρυγγα. Από το δείγμα μπορεί να ανιχνευθεί η ύπαρξη του ιού σε μια διαδικασία που διαρκεί από 2,5 έως 3 ώρες.

Τα συγκεκριμένα τεστ θεωρούνται απαραίτητα για την «επόμενη ημέρα», καθώς θα χρησιμοποιηθούν στις πύλες εισόδου της χώρας, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία. Ο Βασίλης Κικίλιας προσανατολίζεται σε μια διακρατική διακυβερνητική συμφωνία για να αποφύγει έναν χρονοβόρο διαγωνισμό, με τρία μέλη της επιτροπής Τσιόδρα να δηλώνουν την ίδια στιγμή στην «Κ», ότι τα τεστ χρειάζονται «χθες».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας στράφηκε στην ομάδα των 27 επιστημόνων του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, από τους οποίους ζήτησε να προσδιορίσουν τα κριτήρια με τα οποία θα τεθούν οι προδιαγραφές των τεστ για την απόκτησή τους μέσα από διακρατική συμφωνία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα κριτήρια της «ειδικότητας» (π.χ. να μην ανιχνεύει άλλους κορωνοϊούς αντί του Sars COV-2) και της ακρίβειας (να μη βγάζει το θετικό αρνητικό κυρίως, αλλά και το αντίστροφο δευτερευόντως) κατά 95% τέθηκαν ως προδιαγραφές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αναζητά αυτά τα τεστ, με την Cepheid να φαίνεται ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει άλλη αγορά πλην της αμερικανικής, αφού η παραγωγή 50.000 στελεχών την ημέρα δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας.

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, μεγάλες οργανώσεις, όπως το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και ο αμερικανικός οργανισμός CDC, θεωρούν ότι αυτού του είδους τα τεστ λέγονται ορολογικά και γίνονται με αιμοληψία, και δεν συνιστώνται στη φάση επιστροφής στην κανονικότητα.

 

Και αυτό, διότι «εμφανίζουν» τη νόσο 7 έως 10 ημέρες από την προσβολή του οργανισμού, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι διαγνωστικά τεστ που γρήγορα και με ακρίβεια θα δείχνουν ποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, ανέφερε στην Καθημερινή μέλος της επιτροπής των «13» που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τη βήμα βήμα επαναφορά της χώρας στη (νέα) κανονικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας των Ελλήνων σχετικά με τον ιό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τέτοιες έρευνες με τη χρήση γρήγορων τεστ αντισωμάτων εξελίσσονται από τον καθηγητή Άγγελο Χατζάκη σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Και για αυτά τα τεστ ισχύουν πρωτίστως οι προδιαγραφές της «ειδικότητας» και της ακρίβειας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM