Αίρονται σταδιακά τα έκτακτα μέτρα λόγω του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Από την Ιταλία έως τη Νέα Ζηλανδία ανακοινώνεται σταδιακά η χαλάρωση των έκτακτων μέτρων που είχαν λάβει οι κυβερνήσεις κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και 205.948 είναι τα θύματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Reuters. Ωστόσο, πολλές χώρες προσπαθούν να αναστείλουν τα μέτρα, καθώς μειώνονται τα ποσοστά λοιμώξεων και αυξάνονται οι φόβοι για οικονομική καταστροφή.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη αντίδοτο για τον κορωνοϊό, οι ηγέτες ανά τον κόσμο αποφασίζουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο με περισσότερα από 26.000 θύματα θα επιτρέψει στα εργοστάσια και τα εργοτάξια να ανοίξουν ξανά από τις 4 Μαΐου και να επιτρέψουν περιορισμένες οικογενειακές επισκέψεις καθώς προετοιμάζει ένα σταδιακό τέλος στο μεγαλύτερο lockdown στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε την Κυριακή.
Σε δεύτερη φάση, η Ιταλία θα προσπαθήσει να επανεκκινήσει την οικονομία χωρίς να προκαλέσει νέο κύμα μολύνσεων.
«Περιμένουμε μια πολύ περίπλοκη πρόκληση», δήλωσε ο Κόντε. «Θα ζήσουμε με τον ιό και θα πρέπει να λάβουμε κάθε δυνατή προφύλαξη».
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκουν και οι Νεοζηλανδοί, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψάρεμα, σέρφινγκ, κυνήγι και πεζοπορία αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από έναν μήνα αποχής, καθώς χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα.
Περίπου 400.000 άτομα θα επιστρέψουν στη δουλειά τους ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Τα 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας υπέστησαν ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο, με την πρωθυπουργό Jacinda Ardern να κλείνει γραφεία, σχολεία, μπαρ και εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών παραλαβής και παράδοσης, στις 26 Μαρτίου.
Στη Νορβηγία, τα παιδιά από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη του δημοτικού επέστρεψαν στα σχολεία για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, ενώ μια σειρά μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κομμωτηρίων άνοιξαν.
Την ίδια ώρα στη Δανία έχουν ανοίξει μεταξύ άλλων κομμωτήρια αλλά και σχολεία και χώροι ημερήσιας φροντίδας παιδιών με πολλούς γονείς να αντιδρούν στην απόφαση αυτή της άρσης των μέτρων.
Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας προέτρεψε τα 16 κράτη της τη Δευτέρα να ανοίξουν ξανά αργά και σταδιακά. Καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί, πολλές επιχειρήσεις όπως μικρότερα καταστήματα ή αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν επιτραπεί να ανοίξουν ξανά. Την ίδια ώρα επιστρέφουν στα σχολεία και ορισμένοι μαθητές.
Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, τα παιδιά βγήκαν έξω την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες.
Στο Βέλγιο, σύμφωνα με νέους κανόνες, σε όλα τα καταστήματα θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους από τις 11 Μαΐου, με τα σχολεία να ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα - αν και θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη.
Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και στην Πολωνία, όπου έχουν ανοίξει πάρκα και δάση.
Πολλά καταστήματα εκτός από τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν εκ νέου στην Τσεχία αφού η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο εξόδου των πέντε σταδίων από την καραντίνα.
Το Ισραήλ την Κυριακή επέτρεψε σε ορισμένες επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά και είπε ότι βρίσκεται υπό σκέψεις το πλάνο επιστροφής στο σχολείο.
Η Κροατία άρχισε τη Δευτέρα να χαλαρώνει τους περιορισμούς, επιτρέποντας σε καταστήματα, βιβλιοθήκες και μουσεία να ανοίξουν ξανά.
Η Σερβία επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις και τις αγορές τροφίμων να ανοίξουν, μείωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και επέτρεψε στους ηλικιωμένους να βγαίνουν από τα σπίτια τους τρεις φορές την εβδομάδα.
Η Ρουμανία, από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν θα επεκτείνει την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις 15 Μαΐου, αλλά η μετακίνηση θα γίνεται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον, 55 ετών, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα κατέστησε σαφές ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει γρήγορη και άμεση άρση των μέτρων στη χώρα. Είπε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα σκιαγραφήσει σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών τις επόμενες ημέρες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο, οι επικριτές κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ανάμεικτα και συγκεχυμένα μηνύματα αναφορικά με τον κορωνοϊό, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τους χειρισμούς του Λευκού Οίκου.
Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα και πολλές άλλες πολιτείες έλαβαν προσωρινά μέτρα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων την Παρασκευή ενώ στη Φλόριντα ανησυχίες προκάλεσε το άνοιγμα των παραλιών.
Η Αυστραλία υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφοντας μόλις 83 θανάτους και 6.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα, λόγω του κλεισίματος των συνόρων, των περιορισμών κυκλοφορίας και μιας πολιτικής του μένουμε σπίτι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια Αυστραλοί έσπευσαν να κατεβάσουν μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ιατρούς και τις κρατικές κυβερνήσεις να εντοπίσουν στενές επαφές ασθενών με COVID-19.
Η χώρα έχει μειώσει τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των λοιμώξεων σε λιγότερο από 1%, από το 25% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.
Τέλος, η κινεζική πόλη Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο, δεν έχει πλέον υπολείμματα κρουσμάτων στα νοσοκομεία της, όπως δήλωσε αξιωματούχος της υγείας. Η πόλη εξακολουθεί ωστόσο, να ελεγχθεί τους κατοίκους τακτικά παρά τη χαλάρωση των μέτρων.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια