Βίβα τρανζίστορ!

Βίβα τρανζίστορ! Facebook Twitter
0

Δοθείσηςτης ευκαιρίας μιας πολύ σημαντικήςημερομηνίας-σταθμού για την εξέλιξητης τεχνολογίας όπως τη γνωρίζουμε,κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια... μικρήαναφορά στην κινητήρια δύναμη τωνgadget,ρισκάροντας να ακουστούμε και λίγο σαντη Wikipedia!

Κάθεγκατζετάκιας -σκληροπυρηνικός ή light-αντλεί κάποιου είδους ηδονή με το ναπαρατηρεί το καινούργιο του απόκτημα,να στοχάζεται πάνω στη μορφολογία τουκαι να αναρωτιέται -συνήθως σεαμπελοφιλοσοφικό επίπεδο- πώς γίνεταινα χωράει (ο... Κορεάτης/Γιαπωνέζος/Αμερικάνος)τόση τεχνολογία μέσα σε ένα κουτάκι όσοένα πακέτο τσιγάρων. Είτε αυτό είναικινητό τηλέφωνο είτε συσκευή αναπαραγωγήςmp3,ψηφιακή φωτογραφική μηχανή κ.λπ. Όμως,καλό θα ήταν πού και πού να σκεπτόμαστεκαι το εσωτερικό ενός gadgetπου διακαώς επιθυμούσαμε και που, ωςεπί το πλείστον, καταχρεωθήκαμε για νατο αποκτήσουμε. Την πλακέτα του, τημνήμη, την ποιότητα των υλικών και όλαόσα εσωτερικά εξαρτήματα χαρίζουν αυτήτην αξιοθαύμαστη δύναμη στα gizmoμας, ανεξάρτητα από το -όποιο- στάτουςμας χαρίζει αυτό, όταν το ακουμπάμεεπάνω στο τραπέζι καμαρώνοντας.

Έρχομαιστο θέμα. Πριν από λίγο καιρό, τοτρανζίστορ,το βασικό συστατικό κάθε ηλεκτρονικήςσυσκευής, το εξάρτημα που «έχτισε»μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίεςτου πλανήτη, και για πολλούς η μεγαλύτερηεφεύρεση του 20ούαιώνα, έκλεισε τα 60 χρόνια από τη μέρατου «εύρηκα». Τη μέρα που οι WilliamShockley,JohnBardeenκαι WalterBrattain,θέτοντας τις γνώσεις τους στη φυσική,την ηλεκτρολογία και τη μηχανική στηνυπηρεσία της BellLabs,ανακάλυψαν την πρώτη ημιαγωγικήδιάταξη στερεάς κατάστασης.(Μην ανησυχείτε, δεν διαβάζετε εγχειρίδιοτεχνικού λυκείου.)

Ηανακάλυψη αυτή είχε τη ρίζα της στηνέρευνα η οποία διεξήχθη την περίοδο τουΒ' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία,προκειμένου να παρασκευάσουν γερμάνιομεγάλης καθαρότητας που χρησιμοποιούντανστα ραντάρ. Άλλη μια περίπτωσηκοσμοϊστορικής τεχνολογίας, που έχειτις ρίζες της στην τελειοποίηση κάποιαςπολεμικής μηχανής. (Άλλο γνωστό παράδειγμαείναι το internet.)

Στααμέσως επόμενα χρόνια που ακολούθησαντην ιστορική ημερομηνία της 16ηςΔεκεμβρίου του 1947, η τεχνολογία τωνημιαγωγών τρανζίστορ αντικατέστησετις απαρχαιωμένες λυχνίες στην ενίσχυσησήματος, ενώ με το πέρασμα των χρόνων ηεφαρμογή της τεχνολογίας του τρανζίστορκαι των παραλλαγών της αποτέλεσε τον«πυρήνα» πολλών νέων συσκευών.Αποκορύφωμα, ιδίως μετά την ανακάλυψηκαι χρήση της σιλικόνης ως πρώτης ύληςγια την κατασκευή του τρανζίστορ, οιηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς καιοτιδήποτε ψηφιακό (μουσικά όργανα,φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, βιντεοπαιχνίδιακαι λοιπά).

Ωςαναγνώριση για το επιστημονικό έργοτων τριών ερευνητών, η Σουηδική ΑκαδημίαΤεχνών και Επιστημών απένειμε και στουςτρεις το Νόμπελ Φυσικής το 1956, για «τηνέρευνα στον τομέα των ημιαγωγών και τηνανακάλυψη του φαινομένου του τρανζίστορ».

Μεταφερόμαστεστο σήμερα, εξήντα χρόνια αργότερα, στηνεποχή των μικροτσίπ και των νανοκυκλωμάτωνκαι, όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω τεχνολογία-και οι εκατομμύρια εφαρμογές της πουαπαιτούν όλο και μικρότερο μέγεθος μεαντιστρόφως ανάλογες δυνατότητες-τείνει να επαληθεύσει έναν άλλο νόμο.Αυτόν που διατύπωσε ο συνιδρυτής τηςIntelGordonMooreτο 1965, ο οποίος προέβλεψε πως ο αριθμόςτων τρανζίστορ που θα περιλαμβάνει έναμικροκύκλωμα θα διπλασιάζεται ανάεξάμηνο. Γνωστός και ως «Νόμος τουΜουρ».

Αυτόστις μέρες μας μεταφράζεται πρακτικάσε μηχανήματα με γρηγορότερα καιδυνατότερα chipπου όμως, λόγω της υπερσυγκέντρωσης σετρανζίστορ, αγγίζουν τα όριά τους, αφούεκλύουν μεγάλες ποσότητες θερμότηταςκαι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητεςενέργειας. Και αυτή θα είναι μια πρόκλησηπου οι κατασκευάστριες εταιρείεςηλεκτρονικών καλούνται να λύσουν,έχοντας μια προθεσμία σχεδόν 10 χρόνων-σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του AssociatedPress-με δημιουργικούς και συχνά ανορθόδοξουςτρόπους.

ΚΙΝΑ- ΒΙΝΤΕΟ: 1-0

ΗΚίνα, η χώρα που θα φιλοξενήσει τοερχόμενο καλοκαίρι τους ΟλυμπιακούςΑγώνες, φαίνεται να ενοχλείται ακόμααπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών καιιδιαίτερα μέσω των user-generatedβίντεο, δηλαδή των βίντεο που ανεβάζουνελεύθερα οι χρήστες του webστα διάφορα ντόπια siteδιαμοιρασμού. Έτσι στις 31/1/08, τέθηκε σεεφαρμογή ένας νέος νόμος, ο οποίοςεπιτρέπει μόνοσε κρατικά siteή siteμεειδική κρατική άδεια(βλ. λογοκρισία) να δίνουν τη δυνατότηταανεβάσματος βίντεο στους χρήστες τους.Οι άδειες αυτές θα πρέπει να ανανεώνονταικάθε τριετία, ενώ οι παραβάτες θαυποχρεώνονται σε καθαίρεση των siteτους για πέντε χρόνια. «Επίμαχα»βίντεο θεωρεί η κεντρική κινεζικήεξουσία όσα βλάπτουν τη φήμη της χώρας,διακινούν κρατικά μυστικά ή προάγουντην πορνογραφία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM