Έρχεται το πρώτο φάρμακο από τεχνολογία AI, λέει ο Νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης

Ντέμης Χασάμπης: Σε δοκιμές το φάρμακο που παρήχθη με τεχνητή νοημοσύνη Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Isomorphic Labs, η ηλικίας τεσσάρων ετών startup ανακάλυψης φαρμάκων που ανήκει στη μητρική της Google, Alphabet, θα προχωρήσει σε δοκιμές ενός φαρμάκου σχεδιασμένου με τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το τέλος του 2025, λέει ο ιδρυτής της, σερ Ντέμης Χασάμπης.

«Εξετάζουμε την ογκολογία, το καρδιαγγειακό σύστημα, τον νευροεκφυλισμό, όλες τις μεγάλες ασθένειες και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχουμε το πρώτο μας φάρμακο», είπε ο Χασάμπης σε συνέντευξη στους Financial Times στο World Economic Forum.

«Συνήθως χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε έως 10 χρόνια [για να ανακαλυφθεί] ένα φάρμακο. Και ίσως θα μπορούσαμε να το επιταχύνουμε 10 φορές, κάτι που θα ήταν μια απίστευτη επανάσταση στην ανθρώπινη υγεία», είπε ο Χασάμπης, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Χημείας με τον συνάδελφό του Τζον Τζάμπερ και τον βιοχημικό Ντέιβιντ Μπέικερ τον Οκτώβριο.

Η Isomorphic αποσπάστηκε από τον ερευνητικό βραχίονα τεχνητής νοημοσύνης της Google, Google DeepMind το 2021, αλλά παραμένει εξ ολοκλήρου θυγατρική της μητρικής της εταιρείας, της Alphabet. Το δυναμικό της start-up έχει προσελκύσει μεγάλους φαρμακευτικούς εταίρους, οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν τα έξοδα και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δαπανηρής διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων.

Ο Χασάμπης είπε στους Financial Times ότι η ομάδα του εργαζόταν σε έξι προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων με την Eli Lilly και τη Novartis.

Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο Χασάμπης, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, είπε ότι το πρωτότυπο ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης του γίγαντα αναζήτησης, γνωστό ως Project Astra, πιθανότατα θα κυκλοφορήσει στους καταναλωτές αργότερα αυτό το έτος. Περιέγραψε ένα εγγύς μέλλον, μέσα σε τρία χρόνια, όταν υπάρχουν «δισεκατομμύρια» πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, που «διαπραγματεύονται μεταξύ τους για λογαριασμό του πωλητή και του πελάτη» και είπε ότι θα απαιτούσε επανεξέταση του ίδιου του Ιστού.

Ζήτησε επίσης περισσότερη προσοχή και συντονισμό μεταξύ των κορυφαίων προγραμματιστών AI που ανταγωνίζονται για την κατασκευή τεχνητής γενικής νοημοσύνης. Προειδοποίησε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό εάν ξεφύγει από τον έλεγχο ή επαναπροσδιοριστεί από «κακόβουλους παράγοντες... για επιβλαβείς σκοπούς».

Ο απώτερος στόχος του Google DeepMind είναι να δημιουργήσει τεχνητή γενική νοημοσύνη, ή «ένα σύστημα που είναι ικανό να επιδεικνύει όλες τις γνωστικές ικανότητες που έχουν οι άνθρωποι», σύμφωνα με τον Χασάμπη, ο οποίος είπε ότι παρά τη «διαφημιστική εκστρατεία» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το ότι είναι κοντά, το αληθινό AGI ήταν ακόμα πέντε με 10 χρόνια μακριά. «Αν κάτι είναι δυνατό και πολύτιμο να γίνει, οι άνθρωποι θα το κάνουν», είπε ο Χασάμπης. «Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη, το τζίνι δεν μπορεί να ξαναμπεί στο μπουκάλι... οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε και να φροντίσουμε να το διαχειριστούμε στον κόσμο με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο».

Με πληροφορίες από Financial Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM