Πανωλεθρία για το Βrexit της Τερέζα Μέι - Καταψηφίστηκε συντριπτικά η συμφωνία

Πανωλεθρία για το Βrexit της Τερέζα Μέι - Καταψηφίστηκε συντριπτικά η συμφωνία Facebook Twitter
0

Οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν απόψε με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία για το  Brexit που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν.

Ήδη τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ιστορική και ταπεινωτική ήττα της Μέι και για αποτέλεσμα πανωλεθρία.

Εκπρόσωπος της Μέι έσπευσε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ξεκαθαρίσει πως η πρωθυπουργός δεν παραιτείται.

H στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων:

 

Τερέζα Μέι: «Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει»

«Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της «πικρής ήττας» η Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. 

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν

 

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα για τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Κόρμπιν είπε ότι η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί αύριο. «Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: «Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει».

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε με τη σειρά του ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Γονείς μηνύουν το σχολείο του γιου τους για την ποινή που του επιβλήθηκε λόγω χρήσης AI

Διεθνή / ΗΠΑ: Γονείς μηνύουν το σχολείο του γιου τους για την ποινή που του επιβλήθηκε λόγω χρήσης AI

Ο Ράιαν Άμποτ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, δήλωσε ότι η χρήση της AI από τους μαθητές είναι «συνηθισμένη, ακόμη και όταν απαγορεύεται», και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με ακρίβεια
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα ο οποίος δεν άκουγε τις εντολές τους

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα επειδή δεν άκουγε τις εντολές τους

Τον χτύπησαν και έκαναν χρήση τέιζερ για να τον ακινητοποιήσουν - Βίντεο από το συμβάν αναστάτωσε την κοινότητα - Ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του άντρα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Διεθνή / Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία
LIFO NEWSROOM