WWF: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας - Αποκαλυπτικά στοιχεία στην έκθεση περιβαλλοντικής νομοθεσίας

WWF: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας - Αποκαλυπτικά στοιχεία στην έκθεση περιβαλλοντικής νομοθεσίας Facebook Twitter
0

Δυσάρεστη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα αποτυπώνει η 14η ετήσια έκθεση «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς), που φέτος εκδόθηκε με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας περιβαλλοντικού δικαίου «Νόμος + Φύση» και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, αριθμώντας 27 υποθέσεις πίσω από την Ισπανία που αριθμεί 30.

Με παραβάσεις που εντοπίζονται κυρίως στην παράνομη απόρριψη και επικίνδυνη διαχείριση αποβλήτων, η Ελλάδα έχει καταβάλει έως τώρα περισσότερα από 100 εκατομ. ευρώ σε χρηματικές ποινές.

Την αρνητική εικόνα για τη χώρα, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση του WWF, συμπληρώνουν οι εξελίξεις στα δάση (με πρώτη την τραγωδία στο Μάτι), στην ενέργεια (όπου «η δρομολόγηση της πώλησης λιγνιτικών στοιχείων της ΔΕΗ, διαιωνίζει την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το κάρβουνο»), στα απόβλητα (υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 160.000 τόνοι στερεών αστικών αποβλήτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές), στον χωρικό σχεδιασμό και στον περιβαλλοντικό έλεγχο (παραμένει υποστελεχωμένη η υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος).

«Η έκθεση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της θέσπισης και λειτουργίας των νόμων από όλους, καθώς και σημαντικό εργαλείο πίεσης για αποτελεσματικότερη και συνολικότερη περιβαλλοντική προστασία» είπε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος τόνισε ότι «η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση έκπτωσης στην προστασία του περιβάλλοντος» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την έντονη ανησυχία, για το θέμα, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Ποσοστό 78% των εσόδων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στον κρατικό προϋπολογισμό 2018 προέρχονται από τακτοποίηση παρανομιών. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο (επί πληρωμή τακτοποίηση) όχι μόνο ενθαρρύνονται οι παρανομίες, αλλά δεν χτίζεται περιβαλλοντική κουλτούρα στη χώρα» σημείωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

Το WWF μνημονεύει, ωστόσο, και τις θετικές εξελίξεις στον τομέα Περιβάλλον, στις οποίες εντάσσονται η επέκταση του Δικτύου Natura 2000 και ο νόμος για τους φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών, καθώς επίσης η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, «που ανοίγει τον δρόμο για κοινωνική συμμετοχή στην αποκεντρωμένη παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Αλλά παραμένει αδικαιολόγητη η μη κύρωση του πρωτοκόλλου για την παράκτια ζώνη» συμπληρώνει το Ταμείο.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM