- Τα πατατάκια θεωρούνταιανθυγιεινά. Φανταστείτε να ψηφιζότανένας νόμος σύμφωνα με τον οποίοαπαγορεύεται το μασούλημα σε δημόσιοχώρο, ενώ στο σακουλάκι τους να τυπωνότανένας τεράστιος πισινός με σύνθημα: «Oδιαιτολόγος και ο μπακάλης μπορούν νασε βοηθήσουν να κόψεις τα υδρογονωμέναλιπαρά». Η κινητή τηλεφωνία κάνειεπίσης μεγάλη ζημιά. Φανταστείτε τουςεστιάτορες να βγάζουν στο πεζοδρόμιοόσους χρησιμοποιούν τη συσκευή τουςγια να μην τσιτσιριστεί ο εγκέφαλοςτων άλλων πελατών και τους διαφημιστέςνα καλύπτουν το 30% κάθε αφίσας με τηνειδοποίηση «η ακτινοβολία προκαλείκώφωση». Η διαφορά στα δυο παραδείγματαείναι ότι ο τρώγων πατατάκια κάνει κακόστον εαυτό του, ενώ ο ομιλών ακατάσχετααρρωσταίνει και τους διπλανούς του.Εντούτοις έχουν την ελευθερία ναεπιλέξουν και να επιδείξουν δημόσιατη βλαβερή τους συνήθεια.
- Καθένας κάνει ό,τι θέλειστις σύγχρονες δημοκρατίες - εκτόςβέβαια από τους καπνιστές, οι οποίοιχρεώνονται όλα τα δεινά ενεργών καιπαθητικών καπνιστών: όγκους, υπογονιμότητα,ρυτίδες, καρδιοπάθειες.
- Καθώς η απαγόρευση τουτσιγάρου θεωρείται πράξη «πολιτικούπολιτισμού», όπως σημείωνε τηνπροηγούμενη εβδομάδα ο ΧρήστοςΜιχαηλίδης, σπεύδω να δηλώσω πολιτικάαπολίτιστη. Κυρίως αρνούμαι να δεχτώως καλύτερο έναν πολιτισμό που εισάγεταιως σωτήριος εξ Εσπερίας. Δεν θα θαυμάσωτους Ιταλούς επειδή κατάφεραν ναεξοστρακίσουν εν μία νυκτί όλους τουςκαπνιστές από τους δημόσιους χώρους,ούτε τους Εγγλέζους που κόβουν τσουχτεράπρόστιμα σε όποιον τολμήσει να πλησιάσειτον αναπτήρα του στο τσιγάρο. Κυρίωςδεν θα θαυμάσω τους Αμερικανούς πουκόπτονται για τη δημόσια υγεία και τονκαθαρό αέρα, αλλά αγνοούν επιδεικτικάτο πρωτόκολλο του Κιότο. Ας μην ξεχνάμεότι εκείνοι έγιναν η πηγή τηςαντικαπνιστικής υστερίας που με πολύκαλλιτεχνικό τρόπο μεταλαμπαδεύτηκεστη Γηραιά Ήπειρο. Εκείνοι επινόησανέναν ακόμη εχθρό, δημιούργησαν μια νέαφοβία και γενικώς βρήκαν θέμα ναασχολούνται. Αν πρέπει να τους θαυμάσουμεγια κάτι, δεν είναι για το γεγονός ότιαπαγόρευσαν το κάπνισμα, αλλά επειδήέβαλαν το θέμα στην παγκόσμια πολιτικήατζέντα.
- Στο διαγωνισμό «ποιοςείναι πιο πολιτισμένος», η Ελλάδα,στα δικά μου μάτια, έχει το προβάδισμα.Αυτό που αντιμετωπίζεται ως ημίμετρο(μισά- μισά τα τραπέζια στα μαγαζιά,καπνιστήρια σε χώρους εργασίας, πλήρηςανοχή καπνού στους ανοιχτούς χώρους)σέβεται και τις δυο πλευρές. Αν μάλισταυποχρεώνονταν οι καταστηματάρχες ναέχουν ιονιστές και εξαερισμό τηςπροκοπής, αν δεν ήταν ερμητικά κλειστάτα παράθυρα στα σύγχρονα γυάλινα κτίριακαι αν οι καπνιστές είχαν ένα μέτροστις κλειστές αίθουσες, δεν θα υπήρχεθέμα συζήτησης. Όσον αφορά το θέμα τηςυγείας, σηκώνει πολύ συζήτηση. Ότανζεις σε μια χώρα όπου από τις βρύσεςστάζει χρώμιο, όπου είναι λογικό ναπηγαίνεις μέχρι τη γωνία με το αμάξι,όπου τα φυτοφάρμακα έχουν γίνει κύριοσυστατικό της διατροφής, το τσιγάρομας μάρανε; Ακούγεται σαν γκρίνιαπολυτελείας. Υπάρχει όμως μια παρηγοριά:Η αντικαπνιστική μανία είναι μόδα καιθα περάσει.
Πολιτικάντικα /
σχόλια