Time to Eat στο Netflix: Τέλος στον ελιτισμό της foodie κουλτούρας, ζήτω το απλό φαγητό

Time to Eat στο Netflix: Τέλος στον ελιτισμό της foodie κουλτούρας, ζήτω το απλό φαγητό Facebook Twitter
Στα επεισόδια του Time to Eat βλέπουμε την Nadiya Hussain να επισκέπτεται απλές οικογένειες και να συζητά μαζί τους με ειλικρίνεια και συμπόνοια για το καθημερινό άγχος του φαγητού
1


ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΙΕΣ
της πανδημίας είναι και το γεγονός ότι τα μέσα που ασχολούνται με το φαγητό – και την foodie κουλτούρα εν γένει – εγκατέλειψαν τον ελιτισμό που τα χαρακτήριζε υιοθετώντας εσχάτως μια σαφώς πιο προσγειωμένη προσέγγιση στο μαγείρεμα.

Η σπορά αυτής της νέας αντίληψης είχε γίνει πριν την τρέχουσα κρίση σε εκπομπές όπως το βρετανικό ριάλιτι ζαχαροπλαστικής The Great British Baking Show, που στον έκτο κύκλο του είχε αναδείξει νικήτρια την Nadiya Hussain, η οποία πλέον έχει την δική της τηλεοπτική σειρά μαγειρικής στο Netflix με τον λιτό και προσιτό τίτλο Time to Eat (Ώρα για φαγητό). Με την καλοπροαίρετη χάρη και το χιούμορ που την χαρακτηρίζουν, η παρουσιάστρια της εκπομπής επισκέπτεται σπιτικά στα οποία δεν υπάρχει ο χρόνος ή και τα μέσα για πολυσύνθετες μαγειρικές εμπνεύσεις και μοιράζεται γρήγορες συνταγές με απλά υλικά.

Τα επεισόδια του Time to Eat είχαν γυριστεί πριν από την πανδημία, μοιάζουν όμως να ανταποκρίνονται στην τρέχουσα συνθήκη, καθώς βλέπουμε την Hussain να επισκέπτεται οικογένειες και να συζητά μαζί τους με ειλικρίνεια και συμπόνοια για το καθημερινό άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι.

Πρόκειται για έναν πλήρη εκδημοκρατισμό του εκλεκτικού συχνά τοπίου της σύγχρονης γαστριμαργικής κουλτούρας. Όταν σε ένα επεισόδιο, μια εξαντλημένη από την δουλειά και τις οικιακές υποχρεώσεις μητέρα δύο παιδιών, εξομολογείται ότι ντρέπεται για τα πρόχειρα γεύματα που ετοιμάζει, η οικοδέσποινα της σειράς, μητέρα τριών παιδιών η ίδια, την καθησυχάζει λέγοντας: «Αυτή είναι η αληθινή ζωή. Δεν μπορεί να είναι κανείς διαρκώς ζογκλέρ και να τα κάνει όλα συγχρόνως».

Τα επεισόδια του Time to Eat είχαν γυριστεί πριν από την πανδημία, μοιάζουν όμως να ανταποκρίνονται στην τρέχουσα συνθήκη, καθώς βλέπουμε την Hussain να επισκέπτεται οικογένειες και να συζητά μαζί τους με ειλικρίνεια και συμπόνοια για το καθημερινό άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Αυτές τις μέρες είδαμε πολλά άρθρα και βίντεο να προτείνουν πολύπλοκες και χρονοβόρες συνταγές για τις ώρες της καραντίνας, ήταν σα να απευθύνονται όμως κυρίως σε όσους μπορούσαν να δουλεύουν από το σπίτι ή δεν είχαν διαρκώς τα παιδιά πάνω από το κεφάλι τους.

 

Παρότι όμως η σειρά γυρίστηκε πριν από την δραματική εξάπλωση του ιού και τους νέους όρους διαβίωσης που αυτός επέβαλλε, δεν βλέπουμε στη σειρά την Nadiya Hussain να επισκέπτεται εστιατόρια ή άλλους σύγχρονους γαστρονομικούς θεσμούς. Εκτός από οικογένειες (αλλά και έναν εργένη κτηνίατρο) στα σπίτια τους, το σκηνικό της σειράς περιλαμβάνει φάρμες και μονάδες παραγωγής των συστατικών που είναι απαραίτητα για την δημιουργία των γευμάτων.

Αυτό που επίσης ξεχωρίζει την σειρά από άλλα προγράμματα μαγειρικής κουλτούρας είναι ο τρόπος με τον οποίον η παρουσιάστρια μοιράζεται τα πιάτα της με τους ανθρώπους που χωρίς την εργασία τους, αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Σε ένα από τα επεισόδια, αφού μαγειρέψει σολομό, βάζει το φαγητό σε ένα πακέτο και πάει να το μοιραστεί με τον άνθρωπο που την ξεναγεί στην παλαιότερη ανεξάρτητη φάρμα καλλιέργειας σολομού στην Σκοτία. Πριν του παραδώσει το γεύμα, τον παρακολουθεί να την καθοδηγεί στα στάδια της καλλιέργειας και μετά γευματίζουν μαζί.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε κάθε επεισόδιο της σειράς καθώς η Nadiya Hussain φροντίζει να ευχαριστήσει θερμά τους εργαζόμενους που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και την καλλιέργεια των συστατικών που χρησιμοποιεί στα πιάτα της, πιστεύοντας ότι οφείλει να τιμήσει την (αόρατη συχνά) προεργασία της μαγειρικής τέχνης.

Με στοιχεία από το Atlantic

TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM
New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Διεθνή / New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία - Γιατί κάποια αιτήματά τους χαρακτηρίζονται παράλογα και ποια είναι η στάση των δημοσιογράφων των New York Times
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είδα δύο επεισόδια διαβάζοντας αυτό το άρθρο και έχω να σχολιάσω 2 πράγματα για τη -συμπαθέστατη κατά τα άλλα- Nadiya Hussain: α. μπούχτισα με ατάκες περί μιας κουρασμένης μαμάς που πρέπει να εκπλήσσει τον σύζυγο και τα παιδιά της με νέες γεύσεις ή που θέλει να εξοικονομήσει χρόνο από το μαγείρεμα για να -μαντέψτε- περάσει χρόνο με τα παιδιά της (γιατί τι άλλο ενδιαφέρον να έχει η κουρασμένη μαμά;...)και β. τις βραστές πατάτες κονσέρβα (!) που έβαλε στο φούρνο, περιχύνοντάς τες με τόσο έντονα γευστικά υλικά, αποσκοπώντας στο αυτονόητο: να μη φαίνονται ότι είναι πατάτες κονσέρβα!Πιο πολύ κι απ' την κονσέρβα, η εκπομπή μύριζει δεκαετία '50 (με την κακή έννοια)...