Πόθεν έσχες: Ο Αλέξης Γεωργούλης απαντά για το μηδενικό εισόδημα στη δήλωση

Πόθεν έσχες: Ο Αλέξης Γεωργούλης απαντά για το μηδενικό εισόδημα στη δήλωση Facebook Twitter
0

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης απάντησε σήμερα δημοσίως σχετικά με το μηδενικό εισόδημα που παρουσίασε στο «πόθεν έσχες».

Για το έτος 2019, που αντιστοιχεί στα οικονομικά στοιχεία του 2018, δήλωσε μηδενικά εισοδήματα και καταθέσεις ύψους περίπου 190.000 ευρώ, κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΝΤ1, γιατί το 2018 δεν παρουσίασε εισοδήματα στην Ελλάδα ενώ είχε επαγγελματική δραστηριότητα διεθνώς, ο παρουσιαστής και ηθοποιός εξήγησε ότι από το 2007 ζει μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής και «πηγαινοέρχεται γενικότερα στο εξωτερικό». Ο βασικός λόγος όμως είναι όπως λέει πως τα τελευταία χρόνια πριν εκλεγεί, εργαζόταν με έδρα την Αγγλία. 

«Εδώ και δέκα χρόνια έχω πράσινη κάρτα άρα έχω μια μόνιμη κατοικία στην Αμερική. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έως το 2018, η βάση μου ήταν στην Αγγλία. Το 2019 εξαιτίας του "Your Face Sounds Familiar" και της παράστασης "Ζητείται Ψεύτης", στην παράσταση στο Παλάς, ήρθα στην Ελλάδα. Οπότε μέχρι το 2018, ουσιαστικά δούλευα στο εξωτερικό, δεν έκανα δουλειές στην Ελλάδα. Ίσως να μου διαφεύγει κάτι μέσα στα χρόνια, να είχα κάνει κάτι πάρα πολύ μικρό». 

«Όλη μου δραστηριότητα και το όλο στήσιμο της δουλειάς μου ήταν στην Αγγλία. Έκανα μια εταιρεία που μπορούσε να διαχειριστεί τα δικά μου δικαιώματα. Να μπορέσει κάποιος αντί εμού να υπερασπιστεί τα δικά μου δικαιώματα στην Αγγλία και την δουλειά που κάνω εκεί. Στην Αγγλία είμαι με το αντίστοιχο ΙΚΑ όπως και στην Αμερική. Για κάθε αμοιβή έχω πληρώσει φόρους στην Αγγλία κανονικά. Όχι γιατί η εταιρεία έχει έδρα στην Αγγλία, αλλά γιατί και η δουλειά γινόταν στην Αγγλία».

«Πληρώθηκα σε λίρες. Νομίζω υπάρχει μια οπτική γωνία, ότι όποιος έχει εταιρεία στο εξωτερικό, το κάνει για να φοροδιαφεύγει στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσες να το πεις αν η δουλειά σου γινόταν στην Ελλάδα και πλήρωνες φόρους στην Αγγλία. Ούτως ή άλλως οι φόροι μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας δεν έχουν μεγάλη διαφορά, δηλαδή δε θα είχα κανένα όφελος να κάνω δουλειά στην Ελλάδα και να διατηρώ εταιρεία στην Αγγλία. Αυτό που πρέπει να δικαιολογήσουμε είναι το ηθικό. Γιατί αυτό ακούστηκε πάρα πολύ. Αν ζεις σε άλλη χώρα, το ηθικό είναι να πληρώνεις εκεί τους φόρους.

»Είναι το ίδιο μοτίβο. Πιάνονται από κάτι που φαίνεται ότι έχουν δίκιο και με χτυπάνε. Γενικά έχουμε μπει σε μία εποχή, εξαιτίας και των social media, που το τρολάρισμα, το μπούλινγκ, ο κανιβαλισμός γενικότερα είναι εύκολος - και στα δημόσια πρόσωπα είναι ακόμα πιο εύκολος γιατί δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία να απαντάς στον καθένα. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Το ηθικό [του ζητήματος] απαντάται με το ότι εγώ δούλευα και ζούσα σε άλλη χώρα. Γιατί να πληρώνω σε άλλη χώρα;»

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ