Χιλή: Καθαρίζονται χιλιάδες τάφοι μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού

Χιλή: Καθαρίζονται χιλιάδες τάφοι μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού Facebook Twitter
Χιλή: Καθαρίζονται χιλιάδες τάφοι για τα θύματα του κορωνοϊού μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων (EPA)
0

Χιλιάδες παλιούς τάφους εκχωματώνει το Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Χιλής, προεξοφλώντας αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως την περασμένη εβδομάδα, στη χώρα καταγράφονταν από 350 ως 500 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Έκτοτε, η εξάπλωση του κορωνοϊού επιταχύνθηκε ραγδαία, περνώντας από τα περίπου 1.000 κρούσματα το Σάββατο σε σχεδόν 2.660 την Τετάρτη και περίπου στον ίδιο αριθμό την Πέμπτη.

Οι νεκροθάφτες καθάρισαν τον τελευταίο μήνα περίπου 2.000 ατομικούς τάφους στο μεγάλο δημοτικό κοιμητήριο, στη συνοικία Ρεκολέτα, στο βόρειο Σαντιάγο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του, ο Ρασίντ Σαούντ.

«Συνειδητοποιούμε την ιστορική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε» κι ότι «ενδέχεται να χρειαστούμε περισσότερους τάφους — βλέπουμε τι γίνεται στις γειτονικές χώρες», εξήγησε ο Σαούντ.

Κάθε χρόνο, το προσωπικό του κοιμητηρίου καθαρίζει προσωρινούς τάφους όταν δεν εμφανίζονται συγγενείς για να τους διεκδικήσουν.

Αλλά όχι αυτή την περίοδο του έτους, διευκρίνισε ο Λουίς Γέβενες, γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στο κοιμητήριο και πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων εργαζομένων στα δημοτικά κοιμητήρια.

Επισήμως, το σχέδιο είναι να ετοιμαστούν περίπου 2.000 τάφοι, ανέφερε ο Σαούντ, ενώ η COVID-19 είχε στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή σε 368 ανθρώπους στη Χιλή αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, την 3η Μαρτίου.

Σε άλλες χώρες της περιοχής, έγινε «καταφυγή σε ομαδικούς τάφους», τα θύματα της πανδημίας «εγκαταλείπονταν στους δρόμους», πτώματα «αφήνονταν να αποσυντίθενται σε φορτηγά», απαρίθμησε.

«Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, ελπίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε» τους τάφους που διανοίχτηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γέβενες διευκρίνισε ότι τα πτώματα των οποίων γίνεται εκταφή είχαν κηδευτεί πριν από δέκα χρόνια και πλέον.

Εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για την κατάσταση στα δημοτικά κοιμητήρια σε άλλες πόλεις της Χιλής, όπως στη Βαλπαραΐσο και τη Βίνια δελ Μαρ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και στην Κονσεψιόν και την Ταλκαουάνο, στον νότο.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Τετάρτη, το Σαντιάγο τέθηκε σε πλήρη καραντίνα μετά από μια αύξηση της τάξης του 60% στα κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες. 

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM