Annie fine cooking
Ένα μικρό εστιατόριο που μας αφήνει την αίσθηση ότι παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν σε μια σπιτική, ζηλευτή κουζίνα. Σε αυτήν η Σταυριανή Ζερβακάκου, που μελετά ακατάπαυστα τις τοπικές κουζίνες, μαγειρεύει με γνώμονα την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών, αναδεικνύοντας τους μικρούς παραγωγούς στο μενού της που αλλάζει καθημερινά, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα εγχώρια προϊόντα, τα οποία αποκαλύπτει σε προτάσεις δημιουργικές με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πιάτα της στα οποία παντρεύει το ψάρι με το κρέας.
Μεναίχμου 4, 210 9213690
La Bella Napoli
Ένας Μιλανέζος φτιάχνει την πιο αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα στον Νέο Κόσμο, γι’ αυτό πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη μαργαρίτα του. O Marco Zenaboni τα προμηθεύεται όλα, από τις γαρνιτούρες για το ζυμάρι του μέχρι τα αναψυκτικά, τα κρασιά και τις artisanal μπίρες, από την πατρίδα του, φέρνει βιολογικό αλεύρι από την Πάρμα, φρέσκια μοτσαρέλα από τη Νάπολη, buffala από την Καζέρτα και η σάλτσα ντομάτας του είναι από την ποικιλία San Marzano. Η πίτσα θα φτάσει στο τραπέζι σας άκοπη και θα σας προτείνει να τη μοιράσετε στα τέσσερα με το μαχαιροπίρουνό σας.
Ρουμπέση 64, 211 1150602
Αχιλλέας
Με την πρόσοψή του μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, ενώ με τη γεύση του χειροποίητου γύρου του ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σουβλατζίδικα της πόλης. Στα ελάχιστα τετραγωνικά του χώρου της Σπινθάρου, τίποτα, εκτός από την πίτα –που προσφέρεται αλάδωτη, ελαφρώς τραγανή απ’ έξω, αφράτη από μέσα, σωστή–, δεν μπαίνει έτοιμο στο μαγαζί. Τα κρέατα ξεκοκαλίζονται εκεί, οι σος είναι σπιτικές. Βάζει μία σούβλα την ημέρα, οπότε, αν τον επισκεφθείτε στις επτάμισι το απόγευμα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρείτε ούτε κομματάκι. Αν δεν πετύχετε γύρο, λοιπόν, το κρέας του είναι ίδιο με το καλαμάκι του, χωρίς τα μπαχάρια.
Σπινθάρου 18, 210 9021391
Βομβύλας
Τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια, καριόκες, πουράκια γεμιστά με ταχίνι και καβουρδισμένο σουσάμι, μαργαρίτες υγείας και ελίτσες είναι μερικά από τα vintage γλυκά που προσφέρει ένα από τα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που επιβιώνουν ακόμα. Από το 1950, ο Βομβύλας φημίζεται για το υποβρύχιό του και τα λουκούμια μπουκίτσες.
Βρεσθένης Θεοδωρήτου 7, 210 9221080
Daphnis & Chloe
Στην περιοχή βρίσκεται και η έδρα του brand που συγκεντρώνει ελληνικά μαγειρικά βότανα και αφεψήματα που ταξιδεύουν σε τρεις ηπείρους για να βρεθούν στα ράφια ενημερωμένων ντελικατέσεν και φίνων εστιατορίων. Μεταξύ άλλων, θα βρείτε κρητικό δίκταμο, σουσάμι από τον Έβρο, ρίγανη από τον Ταΰγετο και τα νησιά του Αιγαίου και καπνιστό μπούκοβο, ένα από τα πιο ευπώλητα προϊόντα.
Μανδροκλέους 19, Νέος Κόσμος, 210 9241012
Première
Πολυβραβευμένο για τη δημιουργική κουζίνα του, το Première κοιτάζει την Αθήνα από ψηλά κι έχει προνομιακή θέα στην Ακρόπολη, αφού λειτουργεί στον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental. Εκεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου δουλεύει με φρέσκα μεσογειακά υλικά και τα αξιοποιεί με γαλλικές τεχνικές σε πιάτα που συνθέτουν μια fine dining εμπειρία και συμπληρώνεται από μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών από τον τοπικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 89-93, 210 9206981
Λάλος
Στη νέα πιάτσα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον Νέο Κόσμο ένα all-day μαγαζί προσφέρει το πρωί specialty καφέ, χειροποίητα rolls και συνταγές με αυγά πάνω σε προζυμένιο ψωμί. Το βράδυ, έχοντας ειδίκευση στην τεκίλα και το μεσκάλ, ο Σπύρος Πανόπουλος φτιάχνει κλασικά κοκτέιλ, Negroni και Campari Spritz, Margarita και Paloma, βάζοντάς τους τα δικά του πολύ μικρά twists.
Ευρυδάμαντος 19, 210 9373987
Naif
Ή «το μπαρ πίσω από τη Στέγη». Μία από τις πιο πολυσυζητημένες all-day αφίξεις των τελευταίων ετών σερβίρει λίγα και καλά, ξεκινώντας από το πρωί, με ποιοτικό καφέ και μετρημένες προτάσεις για πρωινό, και φτάνοντας μέχρι το βράδυ με aperitivo και κλασικά κοκτέιλ, μια σύντομη αλλά πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών και τις πιο νόστιμες κοτομπουκιές. Πιτσαρία μπορεί να μην είναι, αλλά ετοιμάζει ολόσωστες, πολύ νόστιμες πίτσες ως bar food, με ωραίο και όσο πρέπει όξινο ζυμάρι.
Λεοντίου 10, 210 9334946
Τέρας
Σε μια διώροφη μονοκατοικία του ’30 με μια υπέροχη αυλή ένα ολοήμερο μαγαζί συνδυάζει το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα κοκτέιλ και το προσεγμένο bar food που σερβίρεται από το μεσημέρι. Θα χορτάσετε με προτάσεις που έχουν λατινοαμερικάνικες επιρροές, βρετανικές πινελιές και καλές πρώτες ύλες, θα βρείτε το ιδανικό ποτό για εσάς σε μια cocktail list χωρισμένη ανάλογα με τους αλκοολικούς βαθμούς, θα βρείτε και ποικιλία σε τζιν, ρούμι, ουίσκι και limited ετικέτες craft μπίρας που ανανεώνονται. Στον πάνω όροφο πραγματοποιούνται σεμινάρια, workshops και εκθέσεις. Ρωτήστε αν τρέχει κάτι τη μέρα που θα το επισκεφθείτε.
Τα δωμάτια του ισογείου λειτουργούν παράλληλα και ως showroom του σχεδιαστή επίπλων Χάρη Ρηγάλου. Η ιδέα της κατασκευής τους έχει ως άξονα ένα είδος τεχνικής που οδηγεί σε ένα κολάζ υλικών. Χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα αντικείμενα, βιομηχανικά υλικά και νέα μέρη σχεδιασμένα εκ του μηδενός, συναρμολογείται ένα τελικό αντικείμενο-έπιπλο με ξεχωριστή ταυτότητα.
Βρεσθένης Θεοδώρητου 45, 211 4180653
Svejk
Σε μια κατοικία του ’30 το πρώτο τσεχοσλοβάκικο εστιατόριο της Αθήνας λειτουργεί από το 1982 και έχει πάρει το όνομά του από τον Καλό στρατιώτη Σβέικ και τον ήρωα που εμπνεύστηκε ο Τσέχος συγγραφέας Γιάροσλαβ Χάσεκ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της τσέχικης κουζίνας; Κυριαρχούν οι άσπρες σάλτσες, το κυνήγι, χρησιμοποιούν πολύ χοιρινό, μοσχάρι και πουλερικά, επικρατούν οι γλυκόξινες γεύσεις, ενώ οι μερίδες είναι γενναιόδωρες. Οι συνταγές του σερβίρονται και σε μικρότερες μερίδες, σαν μεζέδες. Αν θέλετε να το επισκεφθείτε για μια μπίρα, μπορείτε να επιλέξετε από τις 25 διαφορετικές ετικέτες που διαθέτει.
Ρουμπέση 8, 210 9018389
Tόμας
Στο Δουργούτι, με φόντο τις εργατικές κατοικίες, ο Αρμένης Τόμας Χαμπαρτσούμ ζυμώνει από το 1983 καθημερινά τον κιμά του από μοσχάρι και αρνί στο δικό του, περιποιημένο εργαστήριο. Το κεμπάπ του είναι πανάλαφρο και λιώνει στο στόμα, το συνοδεύει μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι. Αρνείται να βάλει τηγανητές πατάτες στο τυλιχτό του, αν τις θέλετε τόσο πολύ, θα σας τις δώσει σε μερίδα.
Μήτρου Σαρκουδίνου 49, 210 9015981
Grill House Vassilis
Κρυμμένη στο αίθριο μιας εργατικής πολυκατοικίας, αυτή η cult ψησταριά βγάζει τραπεζάκια έξω και ετοιμάζει ωραίο παϊδάκι κοτόπουλο και καλαμάκι χοιρινό. Θα καθίσετε ανάμεσα σε παλιούς και νεοφερμένους κατοίκους της περιοχής που ξέρουν το μυστικό αλλά και σε τουρίστες που βγαίνουν από το κοντινό πεντάστερο ξενοδοχείο. Έχει να υπερηφανεύεται ότι χόρτασε στελέχη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα το 2016.
Φρειδερίκου Σμιθ 14, 210 9234437
Fika
Χρησιμοποιώντας βιολογικό αλεύρι και προζύμι, η νέα croissanterie της Αθήνας ξεφουρνίζει καθημερινά γλυκές και αλμυρές γεύσεις, κρουασάν αμυγδάλου με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, με φιστίκι, αλλά και ένα «crois madame» με σπιτική μπεσαμέλ, αυγό, ζαμπόν και παρμεζάνα.
Βούρβαχη 6, 210 9226010
Batman
Σε μία από τις πιο μικρές μπάρες της Αθήνας έχει χτιστεί ο θρύλος ενός αφτεράδικου που από τα σαράντα του τετραγωνικά έχει περάσει όλη η Αθήνα, τραγουδώντας από Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι Tom Waits. Κάποτε, κάποιοι γνώριζαν κατά πού πέφτει ο Νέος Κόσμος μόνο και μόνο επειδή έπαιρναν τις μεγάλες ώρες τον ανηφορικό δρόμο που τους έβγαζε εκεί.
Βρεσθένης Θεοδώρητου 40, 210 9241585
Rizom
Φυτά, κεραμικά, χειροποίητες δημιουργίες και αντικείμενα τέχνης ενώνονται σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο. Οι curators του Θάλεια Παρασκευά και Vincent Theunissen ειδικεύονται στα φυτά εσωτερικού χώρου και εκτός από τα γνωστά και πολύ δημοφιλή, εστιάζουν σε σπάνιες, ιδιαίτερες και δυσεύρετες ποικιλίες. Έχουν αδυναμία στα αροειδή, τους αρέσει να δημιουργούν συνθέσεις, μπουκέτα φυτών και plant installations.
Βούρβαχη 3, 210 9229367
Hytra
Στο rooftop της Στέγης ένα εκ των κορυφαίων fine dining εστιατορίων της Αθήνας μάς έχει συνηθίσει σε μια μοντέρνα προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας με τον τρόπο που έχουν δείξει στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή οι Σκανδιναβοί. Μόλις άλλαξε σεφ, στο τιμόνι του βρίσκεται πλέον ο νέος και πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κατάρας.
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, 210 3316767
Underflow
Σε έναν χώρο της Καλλιρρόης, που έγινε γρήγορα ναός για τους δισκοθέτες και τους vinyl diggers της πόλης, προσφέρει στα ράφια του από εγχώριους indie ήχους μέχρι αβανγκάρντ τζαζ δίσκους, παλιές και νέες κυκλοφορίες και κάποιες σπάνιες εκδόσεις. Παράλληλα, λειτουργεί ως γκαλερί, αφού αξιοποιεί τους τοίχους του, πραγματοποιώντας περιοδικές εκθέσεις.
Καλλιρρόης 39, 211 4039926
ΦΙΤΑ
Το δημιούργημα του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτη έφερε το 2019 έναν άλλο μαγειρικό αέρα στην Αθήνα. Το γαστρομαγειρείο με τη φημισμένη ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο με το δικό τους χειροποίητο ζυμαρικό, που έχει τους φανατικούς του, και το εκλέρ καραμέλα για φινάλε δουλεύει με ό,τι προσφέρει η εποχή και βρίσκεται σε μια διαρκή εξερεύνηση των εγχώριων υλικών, γι’ αυτό και τροποποιεί συνέχεια του μενού του. Δίνει τα ρέστα του με όσα προσφέρει η θάλασσα, έχοντας καταφέρει να γίνει ένα στέκι για προσιτή ψαροφαγία στο κέντρο της πόλης. Δεν αφήνει απέξω το κρέας, αν πετύχετε τις κροκέτες με μοσχαρίσια γλώσσα ή τα μάγουλα μπρεζέ με κοχυλάκι δοκιμάστε τα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ντουρμ 1, 211 4148624
Ψάθες οικογένειας Βενιζέλου
Το πρώτο εργαστήριο χειροποίητης βιεννέζικης ψάθας στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1850, απ’ όταν η Ελένη Βενιζέλου ταξίδεψε στην Αυστρία, επισκέφθηκε το Café Daum στην Βιέννη και εντυπωσιάστηκε από τα καθίσματά του. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί και να μεταφέρει την παράδοση και την τεχνική από γενιά σε γενιά, δίνοντας σε παλιά έπιπλα με ψάθα που φτάνουν στον Νέο Κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα την πρώτη τους μορφή και «τη χαμένη τους αίγλη», όπως λέει η οικογένεια.
Ζεύξιδος 22, 210 9235474
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.