Πάσχει το κλίμα της Αθήνας;
Τα τελευταία χρόνια ζούμε αλλαγές στο κλίμα με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες καθώς και oι αιφνίδιες βροχοπτώσεις με καταστροφικές συνέπειες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, λόγω της έλλειψης πρασίνου.
— Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;
Είναι γνωστό πως η φύτευση μετριάζει τις έντονες θερμοκρασίες και συμβάλλει στην ήπια ροή του βρόχινου νερού, προσφέροντας προστασία από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε το πράσινο στην πόλη. Η Αθήνα έχει δρόμους στενούς, πεζοδρόμια κατειλημμένα από αμάξια, τσιμέντο(ποίηση) παντού.
Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης.
— Εσείς, λοιπόν, προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε τις πολυκατοικίες.
Ναι. Να ενσωματώσουμε το πράσινο στην πόλη μέσω της υπάρχουσας δομής της πολυκατοικίας, καθώς η ελληνική πολυκατοικία, με τα μπαλκόνια και τις οριζόντιες στέγες της, διαθέτει έτοιμες τις δομές για να δεχτεί τα φυτά. Με μικρές, πράσινες επεμβάσεις μπορούμε να καλυτερεύσουμε το μικροκλίμα της πόλης μας: μποστάνια στα μπαλκόνια, κήποι στους ακάλυπτους, πράσινες «ζωντανές» ταράτσες, κάθετοι κήποι με αναρριχητικά φυτά... πάντα εφαρμόζοντας μια έξυπνη διαχείριση του νερού. Ενώνοντας πολυκατοικίες με κήπους, φτιάχνουμε πολυ-κήπους!
— Ποια θα είναι ακριβώς τα οφέλη από αυτό;
Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. Ταυτόχρονα, οι «ΠολυΚήποι», με την απορρόφηση των ήχων και τη μείωση της ηχορρύπανσης, έχουν ως αποτέλεσμα τα μπαλκόνια να ανακτούν τον ευχάριστο, βιώσιμο χαρακτήρα τους ως επεκτάσεις των διαμερισμάτων. Οι πράσινες στέγες παρέχουν θερμομόνωση με μείωση του κόστους ψύξης και θέρμανσης το καλοκαίρι και τον χειμώνα αντίστοιχα. Συγκρατούν και επιβραδύνουν τις ροές νερού οι οποίες επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο σε στιγμές έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, οι φυτεμένες ταράτσες και οι ακάλυπτοι χώροι, πέρα από την υψηλή αισθητική τους αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κοινωνικής συναναστροφής των ενοίκων της πολυκατοικίας. Φροντίζοντας και αναδεικνύοντας τις ταράτσες ως την«πέμπτη» πρόσοψη της πόλης, αναβαθμίζεται η εικόνα της Αθήνας!
— Ποια είναι τα πρώτα βήματα;
Το αρχιτεκτονικό γραφείο μας, «Hybrid Space Lab» (καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και Frans Vogelaar), αναπτύσσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οραματίζεται την Αθήνα ως «Poly Garden City». Το πρότζεκτ οργανώνει εργαστήρια που φέρνουν σε επαφή πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας με Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα φύτευσης εσωτερικών ελεύθερων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου (ακάλυπτοι), ενσωμάτωσης πρασίνου σε στέγες και μπαλκόνια, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης του νερού. Μέσω του πλαισίου κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Αθηναίων «ΣυνΑθηνα» συνεργαζόμαστε με τοπικές δράσεις όπως η Πρωτοβουλία Ενοποίησης των Ακάλυπτων. Αυτήν τη στιγμή το έργο μας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν διαμορφωθεί προτάσεις για περαιτέρω δράσεις στην Αθήνα.
— Δώστε μας μερικά σχετικά παραδείγματα από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή έχουν αρχίσει προγράμματα όπως ο νόμος στη Γαλλία, ο οποίος επιβάλλει στα νέα εμπορικά κτίρια να διαθέτουν πράσινες στέγες. Αρχιτέκτονες δημιουργούν νέες υβριδικές τυπολογίες, ενσωματώνοντας τη φύση στο κτίριο: Το συγκρότημα Parkroyal στη Σιγκαπούρη φέρνει τη «ζούγκλα» μες στην πόλη. Ιταλοί αρχιτέκτονες χτίζουν κτίρια-κρεμαστούς κήπους, φυτεύοντας δέντρα στα μπαλκόνια, τα οποία ποτίζονται από την ανακύκλωση του νερού που καταναλώνει η πολυκατοικία.
σχόλια