Με ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, ανασυντίθεται η ναυτική παράδοση στο Προϊστορικό Αιγαίο, σε μία έκθεση που εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.
Η περιοδική έκθεση «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει από από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου 2020.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, ώρα 17.00 μ.μ. ενώ την ίδια ημέρα και ώρα 16.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη ξενάγηση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ από τον καθηγητή Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού. Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από νέους και μαθητές.
Όπως εξηγεί στην ηρακλειώτικη εφημερίδα «Πατρίς» η κ. Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, πρόκειται για μια έκθεση εποπτικού κυρίως υλικού, δηλαδή περιλαμβάνει πόστερ, κείμενα και κάποια τρισδιάστατα μοντέλα- αναπαραστάσεις από πλοία της Εποχής του Χαλκού, καθώς και μακέτες τρισδιάστατες από λιμενικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά είναι μια έκθεση που ως ένα βαθμό προσπαθεί να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι άνθρωποι στην θαλασσα, κατά την εποχή του Χαλκού, δηλαδή από το 3000 -1000 π.Χ.
σχόλια