Έρευνα: Οι Ελληνες «συντηρούν» τα ενήλικα παιδιά τους

Έρευνα: Οι Ελληνες «συντηρούν» τα ενήλικα παιδιά τους Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Stupid Greg / LIFO
3

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE. 

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση, οι Ελληνες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης από τους περισσότερους Ευρωπαίους και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ελληνικό βραχίονα του SHARE που συντονίζεται από την καθηγήτρια του Παντείου Αντιγόνη Λυμπεράκη, εξαιτίας της ανεργίας, οι μεγαλύτεροι προσφέρουν κάθε είδους βοήθειας στα νεότερα ενήλικα μέλη τους: οικονομική στήριξη, φιλοξενία και φροντίδα των ανήλικων παιδιών τους. 

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον το 25% των ατόμων 50 έως 64 ετών υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 21% για άτομα 65-80 ετών και στο 11% για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών  Την ίδια ώρα, το 44,1% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών στη χώρα μας, ζει στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στη Δανία, που το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στο 13,4%.

Το 14,3% της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ζει με τα παιδιά του στο ίδιο κτίριο και το 17,3% σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών φροντίζει τα εγγόνια της σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης (9%) και δέκα φορές υψηλότερο σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες.

Βιοτικό επίπεδο

Εφτά στα δέκα νοικοκυριά ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Το χαμηλότερο ποσοστό απαντάται στη Σουηδία (17,3%). Παράλληλα πολλά άτομα μεταξύ 50-69 ετών συνδυάζουν τη συνταξιοδότηση με την απασχόληση. Συγκεκριμένα ενώ έχει βγει στη σύνταξη, συνεχίζει να εργάζεται: το 5,3% των 50-54 ετών, το 11,4% των ατόμων 55-59 ετών, το 18,2% των ατόμων 60-64 ετών και το 17% των ατόμων 65-69 ετών.

Τα στοιχεία SHARE αποτελούν ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή και κάθε μήνα δημοσιεύονται δεκάδες μελέτες. Από το 2004, το Share εξετάζει όλες τις διαστάσεις της ζωής των Ευρωπαίων άνω των 50 ετών σε 26 κράτη-μέλη, στην Ελβετία και στο Ισραήλ.

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ