Για πρώτη φορά στην ιστορία το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο Facebook Twitter
13

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Στη σημερινή δημοπρασία, οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η απόδοση μειώθηκε στο -0,020%, ενώ το δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν κατά 2,71 φορές το δημοπρατούμενο ποσό έναντι 1,59 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

Πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη που πιστοποιεί το κλίμα αξιοπιστίας που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές όπως αποτυπώθηκε και στην χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου όπου η απόδοση περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1,5%.

Σταϊκούρας: Στόχος μια επιτυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια μεγάλη έκδοση, αλλά μια πετυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας χτες στην ΕΡΤ, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

«Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι μέτρο σύγκρισης είναι ο Μάρτιος του 2019, που το κόστος δανεισμού ήταν 3,9% στην αντίστοιχη έκδοση.

Οικονομία
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Θετικό επιτόκιο 2% = Σε δανείζω 100, θα πληρώσεις 102Αρνητικό επιτόκιο 2% = Σε δανείζω 100. θα πληρώσεις 98Αν αφαιρέσουμε την ηλιθιότητα σαν κίνητρο (που όταν μιλάμε για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μάλλον απίθανη), το αρνητικό επιτόκιο δεν βγάζει ΚΑΝΕΝΑ νόημα.Ποιός θέλει να δώσει 100 για να πάρει 98;Με ΜΙΑ εξαίρεση: Οταν περιμένεις ύφεση, ΜΟΝΟ τότε σε συμφέρει να δώσεις 100 και να πάρεις 98. Γιατί ΜΟΝΟ τότε τα μελλοντικά 98 θα έχουν μεγαλύτερη αξία από τα σημερινά 100.Οι αγορές δεν στελεχώνονται από ηλίθιους. Για να θέλουν οι αγορές να δώσουν 100 και να πάρουν 98, σημαίνει ότι περιμένουν ύφεση. Ιδίως όταν μιλάμε για μια χρεωκοπημένη χώρα με ποσοστό χρέους 180% που δεν παράγει τίποτα.Οι αφελείς σανοφάγοι πανηγυρίζουν για την Υφεσάρα που θα φάνε προσεχώς κατάμουτρα.Το #ΕΡΧΕΤΑΙ είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το μέλλον σ(μ)ας.Και θα είναι μεγάλη.Καλά πανηγύρια.
Η επερχομενη ύφεση είναι δεδομένη. Και ειναι διεθνής.Γι αυτο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα πιο καταστροφικός. 2016 είχε ρεκόρ ανάπτυξης για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Και εδώ κάναμε καταλήψεις και συζητούσαμε για τα Εξάρχεια...Προφανώς οι διεθνείς επενδυτές προτιμάνε την σιγουριά των ομολόγων ενός κράτους από τις ασταθείς μετοχές. Προτιμάνε να δώσουν 100 και να πάρουν 98 από το να αγοράσουν μετοχές.Οπότε ακριβαίνει ο χρυσός δύσκολες μέρες ερχονται.
Με ποιον ακριβώς τρόπο αν υπάρχει ύφεση τα 98 θα αξίζουν περισσότερα από τα 100;Με αρνητικό επιτόκιο συνήθως δανείζονται οικονομίες για τις οποίες οι αγορές είναι σίγουρες ότι είναι σταθερές, ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και δε βρίσκονται σε ύφεση, αλλιώς με τη δική σου λογική θα έπρεπε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια να δανειζόταν με επιτόκιο -20%!!!!
@walkingbread, η Ιαπωνία δεν δανείζεται από τις αγορές όπως η Ελλάδα, αλλά από την κεντρική της τράπεζα. Βγάζει από την δεξιά τσέπη και βάζει στην αριστερή. Συνεπώς το επιτόκιο της Ιαπωνίας είναι έξω από τους κανόνες της αγοράς, αφού γιάννης κερνάει και γιάννης πίνει.Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς έχεις δίκιο, θα είχε πτωχεύσει ήδη απο το 1996.Και μην ξεχνάς οτι η Ιαπωνία προσπαθει εδω και 25 χρόνια να εμφανίσει ανάπτυξη και δεν μπορεί.@Takis, η ύφεση πηγαίνει χέρι-χέρι με τον αποπληθωρισμό. Και ο αποπληθωρισμός κάνει τα μελλοντικά 98 να έχουν μεγαλύτερη αξία απο τα σημερινά 100.Σκέψου το αντιθετο του πληθωρισμού κ θα καταλάβεις ακριβώς.Και αυτό που λες για την εμπιστσύνη, λυπάμαι αλλά είναι μεγαλοπρεπέστατη μπαρούφα. Δεν φταις εσύ φυσικά, αλλά αυτοί που σας ταϊζουν σανό.Εστω οτι εσύ με ξέρεις και με εμπιστεύεσαι 1000%. Αδερφός σου.Θα μου έδινες ποτέ 100 για να πάρεις 98;Κανένας δεν σε υποχρεώνει να δώσεις τα λεφτά σου. Προκειμένου να χάσεις, μπορείς να τα κρατήσεις και στο σεντούκι σου.ΜΟΝΟ αν ξέρεις ότι τα 100 αύριο δεν θα έχουν αξία, τότε καίγεσαι να τα ξοδέψεις, έστω παίρνοντας λιγότερα (δηλαδη περιμένουν πολύ μεγάλη ύφεση).Αν δεν προβλέπεις ύφεση, αν νομίζεις ότι μεθαύριο τα 100 θα έχουν την ίδια αξία, τότε απλά κρατάς τα λεφτά σου στην τσέπη σου.@Γράφων, ισχύουν αυτά που λέω στον Takis. Εχεις δίκιο φυσικά ότι η αναμενόμενη ύφεση είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Απλά η Ελλάδα σαν το πιο ρεζίλικο μαγαζι θα φάει τις μεγαλύτερες σφαλιάρες.Αλλά ξέχνα πληζ αυτές τις μπαρούφες περί εμπιστοσύνης. Ακόμα και με εμπιστοσύνη στο +άπειρο, _κανένας_ επενδυτης δεν επενδύει για να πάρει λιγότερα.Θα τα κρατήσει στην τσέπη του.ΕΚΤΟΣ και μόνο εκτός αν η αναμενόμενη ύφεση του εξανεμίσει περισσότερα απο αυτά που θα χάσει με το αρνητικό επιτόκιο.
Και η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα από που δανείζεται αν όχι από τις αγορές;Σε κάθε περίπτωση τα χαμηλά και τα αρνητικά επιτόκια είναι ευλογία για την καθημαγμένη ελληνική οικονομία.Αν έρχεται διεθνής ύφεση, που έρχεται, είναι καλύτερο να σε εμπιστεύονται οι αγορές από το να σε αποφεύγουν, πράγμα που συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Πάντως αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να δανείζεσαι με αρνητικό επιτόκιο επειδή ο αποπληθωρισμός έρχεται, είναι να δανείζεσαι με υψηλό επιτόκιο ενώ όλοι οι υπόλοιποι δανείζονται με αρνητικό. Μέχρι τις τελευταίες εκλογές είχαμε το δεύτερο. Τώρα ίσως να έχουμε την ευκαιρία η σφαλιάρα που έρχεται να μην είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που θα φάει η παγκόσμια οικονομία, και αυτό θα είναι όντως προτότυπο για την Ελλάδα.
@Γράφων, σε τσάκωσα αδιάβαστο και θα σου μηδενίσω το γραπτό ;-)Οι κεντρικές τράπεζες ΠΟΤΕ δεν δανείζονται από κανέναν. Οι κεντρικές τράπεζες απλά τυπώνουν χρήμα - όσο θέλουν.Ξανα: Αυτό με την εμπιστοσύνη είναι εντελώς μούφα και μπαρούφα. Και θα σε συμβούλευα ... να μην έχεις εμπιστοσύνη στην εμπιστοσύνη των αγορών. ;-)Το 2009 με το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από την Σομαλία (ΈΛΕΟΣ).Το 2019, με το ελληνικό χρέος στο 180% του ΑΕΠ η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Γερμανία (ξανά ΕΛΕΟΣ).Οπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, ούτε το 2009 ήμσσταν Σομαλία, ούτε το 2019 είμαστε Γερμανία.Οπως βλέπεις από τα 2 πιο πάνω παραδείγματα, η "εμπιστοσύνη των αγορών" είναι για %^$%^!$&(να μην γίνω αθυρόστομος, μας διαβάζουν και μικρά παιδιά)
@Γράφων, το άρθρο που δίνεις λέει τα ίδια που λέω και εγώ (με περισσότερες σάλτσες). Αυτά τα ξέρουμε από το 2008 και δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό.Με εξαίρεση την ελλαδίτσα που χειροτέρεψε τα τελευταία χρόνια - είχε χρέος 125% το 2009, τώρα 180%Πρόσεξε το νουμεράκι που αναγράφεται σαν "εξωτερικό χρέος" στο άρθρο.Η Ιαπωνία - και εδώ είναι η μεγάλη της διαφορά με ΟΛΕΣ τις άλλες χώρες - έχει εκπληκτικά χαμηλό εξωτερικό χρέος. Δηλαδή χρειάζεται κάτι ψίχουλα από αυτό που ονομάζουμε "αγορές".Φυσικά δεν εξαρτάται από τις αγορές, γιατί όλο το χρέος της είναι εσωτερικό (η κεντρική τράπεζα τυπώνει όσο χρήμα θέλει και το δίνει στην κυβέρνηση). Είναι μάλιστα η μόνη χώρα που δεν εξαρτάται από τις αγορές. Δες τις άλλες χώρες πόσο εσωτερικό / εξωτερικό χρέος έχουν.Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, η Ιαπωνία έχει ήδη χρεωκοπήσει από το 1994. Αλλά επειδή η Ιαπωνία κάνει το κόλπο με το τύπωμα χρήματος δεν χρεωκοπεί επίσημα.Πάντως βρίσκονται σε μια κατάσταση ζόμπι (νεκροζώντανοι) και σε ένα υφεσιακό τέλμα εδώ και 25 χρόνια.Η Ευρωζώνη - και περισσότερο απ όλους η Ελλάδα - βαδίζει στα χνάρια της Ιαπωνίας.Η ΕΚΤ έχει ήδη τυπώσει 2,5 τρις ευρώ και ετοιμάζεται για περισσότερα. Και ανάπτυξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα.25 χρόνια σε τέλμα στασιμότητας ισοδυναμεί με μια γενιά πεταμένη στα σκουπίδια.Μόνο που η Ευρώπη είναι πολύ πιο ανομοιογενής από την Ιαπωνία. Πολλές κουλτούρες, πολλά ξεσκίσματα, πολλές εσωτερικές προστριβές (οι κροάτες με τους σέρβους, οι πολωνοί με τους ρώσους, οι λιθουανοί με τους ρώσους, οι γερμανοί με τους γάλλους κ.ο.κ.).Που σημαίνει ότι εμείς δεν θα κάτσουμε 25 χρόνια να περιμένουμε την ανάπτυξη. Το μπαμ θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, μόλις οι ποταμοί τυπωμένου χρήματος από την ΕΚΤ αποδειχτούν αέρας κοπανιστός.Ξέρεις τι είναι να πέφτουν 2 τρις στην πιάτσα (με μηδενικό επιτόκιο) και να μην θέλει / μπορεί κανένας να κάνει επενδύσεις;Η Ε.Ε. πάει για φούντο και μάλιστα με βία και οδύνη (και δεν χαίρομαι γι αυτό)Εχεις μήπως κανένα ασφαλές οικοπεδάκι στα Βανουάτου και θα ήθελες να με φιλοξενήσεις; ;-)
Εεε, αδερφέ με προβληματίζεις για το αν ξέρεις ανάγνωση...Λες φρικαλέα πρά(γ)ματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.Σε κερνάω όμως παγωτό με stevia και γάλα αμυγδάλου.