«Κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε»

«Κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε» Facebook Twitter
Μέσα σε έναν μήνα -από τις 12 Μαρτίου ως τις 18 Απριλίου- ο Τζεφ Μπέζος είδε τον πλούτο του να εκτοξεύεται από τα 105 στα 130 δισ. δολάρια.
0


ΚAΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην αρχή της ουράς την ώρα που η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει τρισεκατομμύρια για την ενίσχυση της θρυμματισμένης λόγω πανδημίας, οικονομικής δραστηριότητας. Η τάξη των δισεκατομμυριούχων πρόσθεσε 308 δισ. δολάρια στο εισόδημά της μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες ενώ 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά του Ινστιτούτου Πολιτικού Σπουδών, ενός προοδευτικού αμερικανικού think tank, μεταξύ της 18ης Μαρτίου και της 22ης Απριλίου ο πλούτος των πιο επιφανών πλουτοκρατών στην Αμερική σημείωσε άνοδο της τάξης του 10,5%. Μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση, είχαν χρειαστεί δύο χρόνια τουλάχιστον για να επιστρέψει ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων στα επίπεδα πριν από το 2007.

Οκτώ από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους κέρδισαν αυτές τις μέρες πάνω από 1 δισ. δολάρια έκαστος, ανάμεσά τους o Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής του Zoom Έρικ Γιουάν, o Στιβ Μπάλμερ, πρώην αφεντικό της Microsoft και ο Έλον Μασκ. Μαζί τους ένας ολόκληρος στόλος από μεγάλες εταιρείες που βρήκαν παραθυράκια και πέτυχαν να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από το «πακέτο διάσωσης» των 349 δισ. δολαρίων που υποτίθεται ότι προοριζόταν για τη σωτηρία των μικρών επιχειρήσεων.

Ούτε και οι τράπεζες όμως, που είχαν εισπράξει το μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομικού πακέτου «διάσωσης» στην κορύφωση της τελευταίας οικονομικής ύφεσης, έμειναν παραπονεμένες, καθώς απέσπασαν γύρω στα δέκα δισ. δολάρια με τη μορφή προμήθειας από τα κυβερνητικά δάνεια, σύμφωνα με μια ανάλυση του National Public Radio.

«Κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε», δήλωσε στον Guardian συνοψίζοντας την αναφορά, ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του προγράμματος για την οικονομική ανισότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, συμπληρώνοντας ότι η πανδημία έχει εκθέσει ακόμα περισσότερο το βάθος του ρήγματος που όλο μεγαλώνει ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στους υπόλοιπους πολίτες.

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί από το 1990 ως το 2020 σημειώνοντας μια ιλιγγιώδη αύξηση της τάξεως του 1.130% σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Αυτή η αύξηση είναι πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 5,78% του μέσου εισοδήματος στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Συγχρόνως, η φορολογική επιβάρυνση των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής αναλόγως με το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 79% από το 1980 ως το 2018.

Ο Τσακ Κόλινς μελετά τα στοιχεία εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια. Ακόμα κι ο ίδιος όμως δηλώνει έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία οι ζάπλουτοι της χώρας μετέτρεψαν την πανδημία σε πηγή κέρδους. «Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα σοκάρομαι» λέει.

Με στοιχεία από τον Guardian

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM