Μπιλ Γκέιτς: Αυτή η πανδημία είναι σαν παγκόσμιος πόλεμος- Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά

Μπιλ Γκέιτς: Αυτή η πανδημία είναι σαν παγκόσμιος πόλεμος- Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά Facebook Twitter
0

Με παγκόσμιο πόλεμο παρομοιάζει ο Μπιλ Γκέιτς την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αναφερόμενος στους ηγέτες λέει ότι πολλοί λίγοι παίρνουν άριστα στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

«Το μόνο πράγμα που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα είναι η σκέψη μιας πανδημίας», είχε πει ο Μπιλ Γκέιτς στους Times τον περασμένο Φεβρουάριο. «Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη μεγάλη πανδημία της γρίπης. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο σήμερα, οπότε η ταχύτητα εξάπλωσης θα ήταν μεγαλύτερη. Αν υπήρχε μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού, οι αριθμοί θα ήταν τρομακτικοί», είχε συμπληρώσει τότε.

«Ο χειρότερος εφιάλτης μου έγινε αλήθεια», λέει τώρα στους Times από το σπίτι του στο Σιάτλ, όπου έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Οτιδήποτε άλλο είναι περισπασμός. Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα», δηλώνει στην εφημερίδα.

Η μάχη ενάντια στον ιό είναι σαν παγκόσμιο πόλεμο «μόνο που σε αυτή την περίπτωση είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά», λέει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και σημειώνει ότι όλοι επαναξιολογούν τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες τους. «Σε ταρακουνά πραγματικά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της άποψης για τη διακυβέρνηση, τη ζωή και του τι είναι σημαντικό. Νομίζω αυτή η γενιά θα σημαδευτεί για πάντα από τα όσα συμβαίνουν σε αυτή την πανδημία».

Μπιλ Γκέιτς: Αυτή η πανδημία είναι σαν παγκόσμιος πόλεμος- Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά Facebook Twitter
Mια άποψη του σπιτιού του Μπιλ Γκέητς στο Σιάτλ

«Λίγοι παίρνουν άριστα»

Σε ερώτηση για αν οι πολιτικοί είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση απαντά: «Πας στον πόλεμο με τους ηγέτες που έχεις», και συμπληρώνει: «Εκ των υστέρων, μπορείς να κρίνεις πόσο καλά πήγαν τα πράγματα. Νομίζω ότι δεν βοηθά το γεγονός ότι ο κόσμος κινείται προς τον εθνικισμό και οι χώρες φροντίζουν τον εαυτό τους. Όλοι ευχόμαστε να είχαμε δώσει το σύνθημα της συστράτευσης πιο γρήγορα. Πολλοί λίγοι παίρνουν άριστα σε ό,τι αφορά το τι έχουν κάνει σε αυτή την κατάσταση».

Ο Μπιλ Γκέιτς εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν υπερβολικά επιβάλλοντας την καραντίνα, αλλά σημειώνει ότι ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός για επιχειρήσεις σε πολλές χώρες. «Θα μπορούσες να έχεις το χειρότερο και στους δύο κόσμους. Και μια χάλια οικονομία και αυξανόμενους αριθμούς σε ό,τι αφορά την ασθένεια», σημειώνει. «Άνθρωποι φέρονται λες και αν πηγαίναμε για ανοσία αγέλης τότε η οικονομία θα ήταν εντάξει, αλλά αυτό το αντιπαράδειγμα δεν υπάρχει. Η οικονομία στις πλούσιες χώρες που βιώνουν την επιδημία θα ήταν πραγματικά χάλια», προσθέτει.

Η προσπάθεια για τα εμβόλια

Το ίδρυμα που φέρει το όνομα του ιδίου και της συζύγου του θα βοηθήσει στην κινητοποίηση των πόρων που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες θα παράξουν δισεκατομμύρια δόσεις από εμβόλια, ακόμη και πριν από την έγκριση ενός εκ των υποψηφίων, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σε επαφή με τα περισσότερα προγράμματα.

Τονίζει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η παρασκευή εμβολίου για όλο τον κόσμο και ελπίζει ότι το Coronavirus Global Response Summit τον επόμενο μήνα θα συγκεντρώσει πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια λίρες από κυβερνήσεις και οργανισμούς για έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή των εμβολίων.

Ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει ότι περισσότερο θα πληγούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ επισημαίνει πως ακόμη και στα ανεπτυγμένα κράτη, η οδύνη σε αυτούς με χαμηλότερο εισόδημα είναι δυσανάλογη και τραγική. «Αυτό είναι ισχυρό πλήγμα ενάντια στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα στον κόσμο», τονίζει.

Όσο για το πώς περνά την καραντίνα, είναι στο σπίτι του στο Σιάτλ, με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, που είναι από 17 έως 23 ετών. Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς διαλογίζονται καθημερινά και διαβάζουν μανιωδώς. Σημειώνει ότι είναι ωραίο με κατά κάποιο τρόπο ότι περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, αλλά παρατηρεί ότι «τα παιδιά που πηγαίνουν στο κολέγιο δεν περίμεναν να είναι με τους γονείς τους τόσο πολύ» και καταλήγει: «Δεν νομίζω ότι η κατάστασή μας διαφέρει από των περισσοτέρων».

Με πληροφορίες από Times

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM