Σε αδιέξοδο κατέληξε χθες η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, ως προς τις «διορθώσεις» που ζητούν οι δανειστές στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση προς τη χώρα μας.
Μάλιστα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από την αίθουσα που γίνονταν η τηλεδιάσκεψη ακούγονταν φωνές, κάτι που προδίδει την ένταση και την απόσταση που χωρίζει δανειστές και κυβέρνηση στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Ένα από τα ζητήματα αυτά είναι η επιστροφή του ΕΚΑΣ για το οποίο το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις, παρότι ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα επιστραφεί από τους συνταξιούχους αλλά και το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Στο τραπέζι είναι όμως και άλλα ζητήματα και για να κλείσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να συμφωνήσει:
Στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού
Στην πώληση και εγγυημένων από το κράτος «κόκκινων» δανείων σε funds
Στην «ασυλία» για 99 χρόνια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Στις διοικήσεις των Τραπεζών καθώς ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί είναι ο ορισμός νέων διοικήσεων στις εμπορικές τράπεζες από μικτή επιτροπή που θα αποτελούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος, αλλά και μέλη που θα ορίσουν οι θεσμοί.
Αυτά είναι τα μέτρα για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, όμως εντός του φθινοπώρου θα έρθει και η επόμενη που περιλαμβάνει
-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
-δικαίωμα lock out (ανταπεργία) των επιχειρήσεων
-κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μπορεί να κατανέμονται οι συνολικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου σε 12 μήνες
-νέα μείωση του κατώτατου μισθού, επειδή οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως «ελκυστικοί» για προσλήψεις από τους σημερινούς ή μελλοντικούς (Έλληνες και ξένους) εργοδότες, οι μισθοί των 586 ευρώ.
σχόλια