Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για όλες τις αλλαγές στα Airbnb διαμερίσματα εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για το Airbnb έχει τίτλο «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών» και περιλαμβάνει διατάξεις που ορίζουν, για πρώτη φορά, λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφαλείας στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου, δίνεται επιπλέον, η δυνατότητα ελέγχων τήρησης των προδιαγραφών αυτών με μικτά κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού και της Α.Α.Δ.Ε, που θα έχουν δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων, αντίστοιχων με τα ισχύοντα για τα τουριστικά καταλύματα.
Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα διαμονής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στα δωμάτια προσωπικού των ξενοδοχείων, η δημιουργία των οποίων θεσμοθετήθηκε το περασμένο έτος με τον ν. 5121/2024, μια ρύθμιση με θετικό κοινωνικό πρόσημο που αφορά σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπου παρατηρείται έλλειψη προσιτής στέγης.
Κατάταξη των ξενοδοχείων με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Το σύστημα αυτό που επεξεργάζονται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο, εκφράζει έμπρακτα τη βούληση του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και των φορέων του κλάδου για την ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας.
Στο πνεύμα της προώθησης της βιωσιμότητας και της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων για την άντληση θαλασσινού νερού προς χρήση στις κολυμβητικές δεξαμενές των τουριστικών καταλυμάτων.
Επιπλέον, απλοποιούνται οι διαδικασίες για επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, ναυλομεσιτικά γραφεία και άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Η ένταξή τους στο καθεστώς γνωστοποίησης επιταχύνει την έναρξη λειτουργίας τους, συμβάλλοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Επικαιροποιούνται οι ορισμοί και οι κανονισμοί για τουριστικές υποδομές, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, με στόχο τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, που θα προσφέρουν ποικιλία δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά, τόσο στις αφίξεις, όσο και στις εισπράξεις, που εκτιμώνται στα 22 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 20,6 δισ. του 2023. Προσαρμόζοντας τις πολιτικές μας και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, διασφαλίζουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει πρωταγωνιστής σε διεθνές επίπεδο», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.