Ανάμικτα τα συναισθήματα για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup εντός κι εκτός Ελλάδος, με την Ευρώπη να πανηγυρίζει την την έκβαση και την αντιπολίτευση να εξαπολύει ομαδικά πυρά καταδικάζοντας την συμφωνία που έφερε η ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή που η ίδια κάνει λόγο για "αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση".
Η συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την εκταμίευση δόσης 10,3 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κυριαρχεί από το πρωί και στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης με θετικά σχόλια όπως "Καθοριστική συμφωνία για την Ελλάδα" και "Η πιο ισχυρή έως τώρα δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους".
"Σημαντική μέρα για την Ελλάδα" σχολιάζει η κυβέρνηση
«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει, σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup, και σημειώνει ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές». Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες, για να τονίσει πως «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».
«Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της μαραθώνιας συενδρίασης. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δις ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δις ευρώ», τόνισε, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. «Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο». «Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Ικανοποίηση από Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Γκάμπριελ για το αίσιο τέλος του Eurogroup
Ικανοποίηση για το αίσιο τέλος που είχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup επικρατεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης. Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες» καθώς από τη μία το ΔΝΤ ζητούσε πολλά από τους Ευρωπαίους και από την άλλη οι εταίροι ζητούσαν πολλά από την Ελλάδα. Τελικά όμως «καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στην ευρωζώνη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό με κάνει ευτυχισμένο». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι 100% σίγουρη, καθώς «έχουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή λύση «θετική» και «βιώσιμη». Προσέθεσε δε πως η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντική για την Ελλάδα και πως βοηθάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και κυρίως το «πακέτο ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους», χαιρέτισε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος σε «μεταρρυθμιστική θέληση της Ελλάδας». «Η Ελλάδα έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες τη θέλησή της να τηρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να λάβει εσωπολιτικά δύσκολες αποφάσεις. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Eurogroup κατά βάση συμφώνησε σε ένα πακέτο ελαφρύνσεων χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε σημερινή του ομιλία, επισημαίνοντας ότι οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις για το παλιό χρέος είναι πιο συγκεκριμένες από ποτέ. Το Eurogroup, με ένα σημαντικό και μη αναστρέψιμο πολιτικό μήνυμα, αποφασίζει ότι «από το 2018 αυτό θα συμβεί και στην πράξη», συνέχισε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εξέφρασε την ελπίδα «αυτό τώρα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Βέβαια, να σημειωθεί πως ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σημερινή κοινή συνέντευξή του στις Βρυξέλλες με τον Στ. Θεοδωράκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην πραγματικότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με την ευρωζώνη. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν μηδενική πέρυσι και αρνητική φέτος. Η ανάπτυξη το 2016 ήταν -0,6% για την Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2% σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά στην Ελλάδα».
Αντιδράσεις, πικρία και καταδίκη για την συμφωνία από την αντιπολίτευση
«Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης είναι χωρίς προοπτική ανάταξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την απόφαση του Eurogroup. «Οι Έλληνες πληρώνουμε τώρα μια ακριβή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον. Έξοδος από τη κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα», πρόσθεσε. Επ' αυτού ανέφερε ότι η ΝΔ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις οδηγεί τη χώρα σε ένα δύσκολο δίλημμα, ή ταπεινωτική συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη. «Τελικά είχαμε ταπεινωτική συνθηκολόγηση», συνέχισε τονίζοντας πως βγήκαν τρία συμπεράσματα. Πρώτον, είπε, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεύτερον ότι η δόση που παίρνουμε είναι η μισή σε σχέση με αυτή που είχε προγραμματιστεί και τρίτον ότι η κυβέρνηση δεν έφερε λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Σχεδόν διχασμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ, που σε επίσημη ανακοίνωση σχολιάζει πως "με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα" όταν την ίδια στιγμή ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα.
"Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια «ελάφρυνση» του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ. Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη" σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Από την μεριά του βέβαια ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως «αυτή η επίμονη προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά μας, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη» και πως το Eurogroup ήταν θετικό δεδομένου και τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τι παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεδομένου, όπως τόνισε, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, παρά τη δυσκολία τους, ήταν ό,τι καλύτερο γινόταν και έχουν μία λογική να μην πληγούν τα κοινωνικά στρώματα που είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο.
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων γιατί θα έπρεπε μετά από τόσες προσπάθειες, μετά από τόσους νόμους οι Ευρωπαίοι να είχαν βεβαιωθεί ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο διαφορετικό», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας τη συμφωνία στο Eurogroup. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι «έχουν πολλές επιφυλάξεις, ότι ζητάνε συνέχεια διαβεβαιώσεις και καινούργιους νόμους σημαίνει ότι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει, πράγμα που ξέρουν και οι ίδιοι οι Έλληνες γιατί πάρα πολλά πράγματα αποφασίζονται στην Ελλάδα αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. Και βεβαίως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι πάντα οι σωστές - είτε αυτό αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε αφορά το ασφαλιστικό είτε την κοινωνική πολιτική. Είναι μια επιμέρους κομματική πολιτική προσαρμοσμένη στα όρια ενός μνημονίου ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική πολιτική που να ξεπερνά το μνημόνιο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πρόσκαιρη σταθερότητα μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου αλλά πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα ίδια και θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο με μεγάλη αβεβαιότητα και πολλές νέες εκκρεμότητες».
«Η Κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το... τίποτα σε δόσεις», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για τις αποφάσεις του Eurogroup και παρατήρησε ότι «η πολιτική τους επιβίωση είναι πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων». «Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά! Ποσό ακόμα;», συμπλήρωσε.
Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ' επιταγήν του κ. Σόιμπλε. Σημείωσε ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις καθώς το ΔΝΤ «μένει Ελλάδα» και μάλιστα με συμπληρωματικό παράλληλο μνημόνιο και παραμένει η απορία «τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη "διαπραγμάτευση" του κ. Τσίπρα».
Αρνητικά ήταν όμως και τα σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άσκησε νέα κριτική στην κυβέρνηση, τη Βουλή και για τη συμφωνία αναφορικά με το χρέος. Ειδικότερα η εκτίμηση της επικεφαλής της "Πλεύσης Ελευθερίας" για τη συμβολή της αναμενόμενης εκταμίευσης των χρημάτων στην ενίσχυση και την ανάκαμψη της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι ότι «δεν μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε λύση αυτός ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και της υπερχρέωσης». Το χρέος, προσέθεσε, λειτουργεί ως «εργαλείο υποδούλωσης του λαού αυτού και άλλων λαών γιατί αυτό το σύστημα εξάγεται και σε λίγο θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για ελάφρυνση του, που καταβάλει η κυβέρνηση, η κ. Κωνσταντοπούλου την αντιλαμβάνεται ως «μετακύληση των υποχρεώσεων της χώρας σε μεταγενέστερο στάδιο». Και αποδίδει στις κυβερνήσεις «ευθεία παράβαση των καθηκόντων τους» γιατί δεν το αποκηρύσσουν, όπως οφείλουν «από τη στιγμή που διαπιστώνεται αφενός παρανομία στην συγκρότηση και στην διόγκωση του χρέους, αφετέρου μη βιωσιμότητα».
"Αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε παραλυσία. Το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση που αυτή τη φορά θα γίνει δυστυχώς με κούρεμα καταθέσεων. Υπάρχουν ακόμη πολύ ανησυχητικά στοιχεία, 20 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, 82 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο, 120 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια. Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την αξιολόγηση και για τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που κατά δόσεις θα λάβει η χώρα εκ'των οποίων τα 7,5 δις θα πάνε για εξυπηρέτηση ληγόντων ομολόγων φανερώνουν ότι δεν πατάει στη γη και βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου" ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην διευρυμένη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. "Η περιβόητη επίσης ρύθμιση του χρέους την οποία προπαγάνδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κούρεμα του χρέους, εξελίσσεται πλέον σε μετακύλιση του χρέους στο περαιτέρω μέλλον και υπερχρέωση των επόμενων γενεών, συνεπώς και αυτό το «σλόγκαν» της κυβέρνησης εξελίσσεται σε μπούμερανγκ" κατέληξε.
Μόνο ικανοποιητική δεν είναι η απόφαση του Ευrogroup, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο, πέτυχε το χειρότερο μίγμα. Επιβεβαιώθηκε η θέση των Ευρωπαίων για μη άμεση απομείωση του χρέους και η θέση του ΔΝΤ για όλα τα επώδυνα μέτρα που περνά η ελληνική κυβέρνηση». Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην τελική ανακοίνωση να δεχθεί να υπάρξει η διατύπωση για διορθώσεις στη νομοθεσία του ασφαλιστικού, των δανείων και των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή θα ζητήσει από το ελληνικό κοινοβούλιο να αλλάξει ακόμη και αυτά τα απαράδεκτα ψηφισμένα μέτρα σε δυσμενέστερη κατεύθυνση. «Αν είχε κλείσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα τη συμφωνία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως την καλούσαμε, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Δυστυχώς η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση και οι αυταπάτες έχουν επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Αρνητική για την χώρα, εκτιμά ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι είναι η συμφωνία. Η συμφωνία, σημειώνει σε δήλωσή του, «συνιστά ένα μεγάλο φιάσκο σε βάρος της χώρας μας» και θα έχει ως αποτέλεσμα «πρόσθετα μέτρα και άμεσο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου για να κλείσει η αξιολόγηση, δόσεις που θα δοθούν με νέους εκβιασμούς και με... δόσεις, ενώ κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στις τσέπες των δανειστών για τοκοχρεολύσια και παραπομπή των όποιων παρεμβάσεων στο χρέος μετά το 2018 σε φάσεις, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει οριστικά κάθε διεκδίκηση για διαγραφή χρέους».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ επικρίνει την κυβέρνηση ότι «υπήρξε άφωνος θεατής, του Εurogroup, στο οποίο η διαπραγμάτευση εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους νεοαποικιοκράτες κηδεμόνες της χώρας μας, ΕΕ και ΔΝΤ, με την Ελλάδα κλοτσοσκούφι ανάμεσα τους». «Ο μνημονιακός δρόμος εξελίσσεται, χωρίς τέλος, σε όλο και πιο μεγάλη οικονομική και κοινωνική τραγωδία, τη μεγαλύτερη που πέρασε η χώρα σε ειρηνική περίοδο», τονίζει.
σχόλια