Aναντιστoιχία ανάμεσα σε έσοδα και αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα- Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο ΣΕΤΕ

Aναντιστoιχία ανάμεσα σε έσοδα και αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα- Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο ΣΕΤΕ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Την αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στα έσοδα και στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο μηνιαίο του δελτίο το ερευνητικό ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, Sete Intelligence. Αν και τα στοιχεία αφίξεων στην χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, για τα στοιχεία των εσόδων παρατηρείται σημαντική μείωση τονίζει το Sete Intelligence.


Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση, +12,9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και +14,3% στην Αθήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +7,6% και +7,6%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +14,4% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση στο -1,3% μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.


Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έως και τον Αύγουστο), οι εισπράξεις δείχνουν σημαντική υστέρηση: οι εκτιμήσεις του Αυγούστου δείχνουν αύξηση των αφίξεων κατά 1,8% και μείωση των εισπράξεων κατά -9,2%. Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος έως και τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 1,3% και μείωση εισπράξεων κατά -7,1%.


Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τα 5 εκατομμύρια, πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Εξηγώντας την παρούσα κατάσταση, το ερευνητικό ινστιτούτο αναφέρει, ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων φέτος, έπαιξε η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι προσφορές αυτές σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, δημιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηματικό περιβάλλον για πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων.


Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Στατιστικό Δελτίο υπάρχει και γενικευμένη μείωση της Μέσης Καταναλωτικής Δαπάνης των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρείται γενικευμένη μείωση 3-4% σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά την μείωση της ΜΚΔ, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI