Ισοδύναμα ώστε να ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια αναζητούν οι ιθύνοντες μετά και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολλών γονέων.
Χθες μάλιστα η Κομισιόν σε ερώτηση της Ν.Δ. απάντησε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση αντίκειται στην κοινοτική οδηγία.
Η επιβολή του ΦΠΑ ήρθε αναδρομικά από 1η Ιουλίου στα δίδακτρα κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης όταν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών επιφορτίζοντας τις σχολές με το πρόβλημα της μερικής ή ολικής απορρόφησης του φόρου και τους γονείς με το πρόβλημα της εκ των υστέρων αύξησης των διδάκτρων.
Με βάση τα στοιχεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων η επιβολή του ΦΠΑ μπορεί να επιβαρύνει τα δίδακτρα για ένα μόνο παιδί από 500 μέχρι και 3.500 ευρώ τον χρόνο.
Μετά και την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει το «πάγωμα» της απόφασης. Την επανεξέτασή της ζήτησαν χθες και οι βουλευτές του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέροντας ότι «η επιβολή ΦΠΑ θα έχει αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στον κλάδο της εκπαίδευσης».
Για το ίδιο θέμα, σύσκεψη οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ θα αναζητηθεί λύση και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Μάλλον, όμως, οι επιταγές της προεκλογικής περιόδου θα αφήσουν χωρίς αντικείμενο την επιτροπή.
σχόλια