Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσε πριν από λίγο το EuroWorking Group.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες έκριναν ότι τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.
Το Bloomberg μεταδίδει πως η Επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης, η οποία εστάλη σήμερα το πρωί από την Κομισιόν στα μέλη του EuroWorking Group, σημειώνει πως έχει σημειωθεί «επαρκής πρόοδος» στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που, όπως αναφέρεται, επιτρέπει στους θεσμούς να θεωρήσουν αυτό το προαπαιτούμενο «ως ολοκληρωμένο».
Επίσης, θεωρείται εκπληρωμένο και το προαπαιτούμενο για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει καθαρογραφεί.
Τώρα, για να εκταμιευθούν τα 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες των κρατών-μελών που απαιτούνται, και στη συνέχεια να εγκριθεί η αποδέσμευση του ποσού από τον ESM.
Υπενθυμίζεται πως στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.
Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναφέρει:
«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
»Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
»Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
»Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της».