Απάτες, φοροδιαφυγές, λαθραία: Οι πιο σημαντικές παραβάσεις που εντόπισε το ΣΔΟΕ

ΣΔΟΕ Facebook Twitter
Φωτ.: ΣΔΟΕ
0

Τις πιο σημαντικές υποθέσεις παραβάσεων που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2023, έκανε γνωστό το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ελέγχους όλο το καλοκαίρι και εντόπισαν σωρεία παραβάσεων στην αγορά.

Στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, γίνεται αναφορά στις πιο σημαντικές υποθέσεις ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Αναλυτικά:

Έλεγχοι για νοθεία/λαθρεμπόριο καυσίμων

Σε έναν έλεγχο στην Αττική εντοπίστηκε υπόθεση νοθείας καυσίμων για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 915.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα. Επίσης, σε άλλες πέντε ελέγχους νοθείας καυσίμων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ.

Έλεγχοι για λαθραία καπνικά προϊόντα και ναρκωτικά

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και σε συνεργασία με το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν (με τη βοήθεια σκύλων ανιχνευτών) οι ακόλουθες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων:

  • 9.200.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, συγκεκριμένης μάρκας, για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.864.567,62 ευρώ.
  • 8.900.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (2 μάρκες), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.803.766,50 ευρώ.
  • 12.500.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (4 μάρκες), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 2.533.379,92 ευρώ.
  • 18.100.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (1 μάρκα), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 3.668.334,12 ευρώ.
  • 9.020.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (1 μάρκα), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.828.086,95 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΔΟΕ, εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα από την Ελλάδα προς τη Γαλλία, ποσότητες της φαρμακευτικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία θεωρείται ως ναρκωτική ουσία, ενώ η χορήγησή της απαγορεύεται χωρίς ειδική συνταγογράφηση. 

Ειδικότερα, από παράλληλες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε εταιρίες κούριερ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 23.940 χάπια πρεγκαμπαλίνης, ενώ μετά από έρευνες εντοπίστηκαν και προσήχθησαν εμπλεκόμενα άτομα (αλλοδαποί και Έλληνες) και κατασχέθηκε ποσότητα 9.268 χαπιών που βρέθηκε στην κατοχή τους, η οποία προοριζόταν για παράνομη διακίνηση, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες που υπεβλήθησαν προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Έλεγχοι επιδοτήσεων επιχορηγήσεων

Όπως αναφέρει ο ΣΔΟΕ, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε νομικά πρόσωπα που έλαβαν επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΕ.

Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν παρανομίες ως προς την υπερτιμολόγηση δαπανών, με τη λήψη μη νόμιμων παραστατικών με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις να εισπράξουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις. Συνολικά σε έξι επιχειρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, Κω, Ρόδο και Φλώρινα, εντοπίστηκαν παραβάσεις και ζητήθηκε η ανάκτηση των παράνομα ληφθέντων επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 11.219.703,50 ευρώ. 

Αναλυτικά, εντοπίστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών στην κεντρική Μακεδονία (ανακτήθηκαν 4.874.203 ευρώ)
  • Πτηνοτροφική επιχείρηση στην Αττική (3.280.000 ευρώ)
  • Ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω (262.200 ευρώ)
  • Ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο (53.300 ευρώ)
  • Κατασκευαστική εταιρεία στην Αττική (450.000 ευρώ)
  • Ξενοδοχειακή μονάδα στα Τρίκαλα (2.300.000 ευρώ)

Επίσης, στον πρώτο από τους εν λόγω ελέγχους εντοπίστηκε περίπτωση συναλλακτικής σχέσης μεταξύ νομικού και φυσικού προσώπου, ύψους 450.000 ευρώ, χωρίς να υφίσταται ή και να αποδεικνύεται με έγγραφα μεταξύ τους νόμιμη συναλλαγή.

Έλεγχοι απάτης και φοροδιαφυγής

Όπως αναφέρει ο ΣΔΟΕ, ολοκληρώθηκε έρευνα σε επιχείρηση που ασχολούνταν με χονδρικό εμπόριο πολύτιμων μετάλλων. Ο έλεγχος διαπίστωσε διακίνηση πολύτιμων μετάλλων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό χωρίς την έκδοση αποδείξεων, συνολικής αξίας άνω των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία καταλογίστηκε συνολικά φορολογία 21.434.000 ευρώ.

Έλεγχοι διακίνησης απομιμητικών

Παράλληλα, ελέγχθηκαν 9 επιχειρήσεις σε Κρήτη, Ρόδο και Αττική που διακινούσαν προϊόντα απομίμησης και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 κατασχέσεις που αφορούσαν 4.486 προϊόντα και το ποσό των 3.841,55 ευρώ από αντικαταβολές προς απόδοση. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εισέπραξαν το ποσό των 11.332.877,64 ευρώ από πελάτες, χωρίς να αποδώσουν τους οφειλόμενους φόρους.

Έλεγχοι προστασίας συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της ΕΕ

Όπως σημειώνει ο ΣΔΟΕ, συμμετείχε σε συντονισμένη επιχείρηση του τμήματος αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος Κρήτης της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών. 

Πέραν της επιχειρησιακής συνδρομής η Υπηρεσία μας προέβη σε άρση τραπεζικού, φορολογικού απορρήτου και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών και παρείχε συνδρομή στον εντοπισμό 7 off-shore εταιρειών που φέρονταν να χρησιμοποιούνται από τα μέλη του κυκλώματος προς απόκρυψη των εγκληματικών εσόδων τους που προέρχονταν από την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα, τα οποία ανέρχονταν τουλάχιστον στο ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM