Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε μία συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση στο σημερινό Eurogroup που αν γίνει δεκτή θα θέσει τέλος στο ελληνικό δράμα, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών δεν είναι μεγάλες.
Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν προ ημερών διότι οι διαπραγματευτές της επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συνάψουν συμφωνία. «Οι δικές μας προτάσεις μας έφεραν 0,5% του ΑΕΠ πιο κοντά στη θέση των δανειστών. Αυτό το κενό του 0,5% δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας. Ο πραγματικός λόγος που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω για το δημοσιονομικό κενό», τόνισε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που θεωρεί ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές. Ο υπουργός απαρίθμησε τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν ως σήμερα οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε χθες στο Παρίσι με τον ΟΟΣΑ. «Το να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αποτελεί μεταρρύθμιση, και όχι η αύξηση του συντελεστή σε εστίαση και ρεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, καθώς και θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.
Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως πρότεινε να υπάρχει παρακολούθηση του προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός.
Όπως είπε, η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
σχόλια