Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα δεν συνεπάγεται μια πιθανή καταστροφή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Σε σχετικό τηλεγράφημά του, τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη χρήση κρατικού χρέους ως ενεχύρου (collateral) για την άντληση ρευστότητας. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικό κρατικό χρέος είναι της τάξης των 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η αξία των ομολόγων αυτών έχει υποστεί ήδη «κούρεμα» έως 40% από την ΕΚΤ όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι κάθε άλλο ενέχυρο, πέραν του ελληνικού κρατικού χρέους, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ παραμένει εντάξει προς χρήση. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, σημειώνει το τηλεγράφημα, στρέφεται κατά των ελληνικών ομολόγων, όχι εναντίον των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, οποιαδήποτε ανάγκη ρευστότητας θα καλυφθεί από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας έκτακτης ρευστότητας «Emergency Liquidity Assistance» (ELA), που παρέχεται με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Έτσι, η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παντελής απουσία εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τις επόμενες ημέρες, και θα πρέπει να ιδωθεί για αυτό που πραγματικά είναι: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το Bloomberg.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να εισέλθει εκ νέου σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει τη χρήση του χρέους της (ομολόγων) ως ενεχύρου (για την άντληση ρευστότητας)», σημειώνει το άρθρο τονίζοντας πως οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθούν ως περιορισμένες στην αγορά χρέους αλλά τεράστιες από πολιτικής πλευράς.