Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, και μία ακόμη κρίση έχει αρχίσει να διαγράφεται, σημειώνει το Bloomberg, σε σημερινό άρθρο του, επισημαίνοντας ότι «εάν αυτό συμβεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει πίσω τις ελπίδες ανάκαμψης σε πολλά μέρη της Ευρώπης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο πρόσφατη διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ καταδεικνύει αυτή ακριβώς τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία και για να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει η Ε.Ε. να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να επανεξετάσει τη θέση της και να προσφέρει στην Ελλάδα μια ελάφρυνση χρέους.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει 2,4 δισεκ. eυρώ σε κεφάλαια και τόκους στην ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα οι καταθέτες απέσυραν το Φεβρουάριο 500 εκατομμύρια επιπλέον από τις τράπεζες της χώρας, δείχνοντας ότι το σχέδιο διάσωσης του περασμένου έτους απέτυχε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Σημειώνεται επίσης ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθούν χρέη που υπερβαίνουν τα 10 δισεκ. ευρώ.
Γίνεται επίσης αναφορά στη διαμάχη Ε.Ε.-ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους και στην αποκάλυψη από τα wikileaks της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Γίνεται λόγος για «απελπισμένους αξιωματούχους του ΔΝΤ που αναρωτιούνται αν μια ακόμη κρίση θα έκανε την Ευρώπη να δράσει». Προς το παρόν, αυτό φαίνεται πολύ πιθανό, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Αναφέρεται ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση αυτής της υπόθεσης, αφού η Ε.Ε. έχει πλέον τους πόρους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Μέρος του κόστους θα πρέπει καλύψει η ελάφρυνση του χρέους που θα κάνει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδα βιώσιμης, ώστε να αρχίσει μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη», σημειώνεται.
Γίνεται λόγος για ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί αλλά η Ε.Ε. το αφήνει να «τραβάει» και ο αρθρογράφος καταλήγει ότι και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις των οικονομικών της, να σταματήσει να χρονοτριβεί σε ό,τι αφορά στην πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και να επιτρέψει στις τράπεζες να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Οι πιστωτές δικαιούνται να επιμένουν στην περαιτέρω προσπάθεια - αλλά χωρίς νέα ελάφρυνση του χρέους, η ΕΕ απαιτεί το αδύνατο», καταλήγει το Bloomberg.