«Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων», σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για την Ελλάδα που συζητούν οι δανειστές, καταρρίπτοντας το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.
Σύμφωνα με εσωτερικό κείμενο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές, υπάρχει η πρόβλεψη για ελέγχους ανά τετράμηνο από τον ESM, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.
«Κάθε περιθώριο για την Ελλάδα προκειμένου να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές» θα περιορίζεται από «τη συνεχιζόμενη δέσμευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσής του, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα υποχρεωθεί επίσης να διατηρήσει πλεόνασμα πριν από την καταβολή τόκων, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% της οικονομικής του παραγωγής και να μην συσσωρεύσει καθυστερήσεις στους πιστωτές.
Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, με βάση την αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια διάσωσης η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από την ευρωζώνη.
Με τους δανειστές να είναι επιφυλακτικοί για τον κίνδυνο επιστροφής αυτής της μεσογειακής χώρας στις παλιές της συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική της κατάρρευση, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της απόκλισης από τη δημοσιονομική σύνεση.
Το «καρότο» που προσφέρεται για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο» αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.
Επιπρόσθετα, οι δανειστές υπολογίζουν στα αυξανόμενα επιτόκια για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους αλλά και των ιδιωτών στις αγορές, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της.
Η ενισχυμένη παρακολούθηση θα «μπορούσε να διασφαλίζει την αξιοπιστία απέναντι τόσο στους εταίρους όσο και στις αγορές» αναφέρει το έγγραφο.
σχόλια