CNBC: Γιατί καθυστερεί η συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

CNBC: Γιατί καθυστερεί η συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Στα ζητήματα στα οποία «κολλάνε» οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, αναφέρεται  σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο, η συμφωνία καθυστερεί λόγω των διαφωνιών στα εξής θέματα:

Μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό

Οι διαφωνίες σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, γραμμές τις οποίες η Ελλάδα λέει πως δεν θέλει να διασχίσει αλλά ίσως αναγκαστεί να το κάνει εάν θέλει περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Η Ελλάδα πρότεινε τον Φεβρουάριο μεταρρυθμίσεις για να «ενοποιήσει και να βελτιώσει» το συνταξιοδοτικό της σύστημα, εξαλείφοντας επίσης τα «παραθυράκια και τα κίνητρα που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στο τραπεζικό σύστημα και τον δημόσιο τομέα», σύμφωνα με επιστολή του Βαρουφάκη στους πιστωτές της Ελλάδας, σχετικά με τις προτάσεις μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να κάνει περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, κάτι που η ίδια δεν είναι πρόθυμη να κάνει, δεδομένου ότι οι πολίτες της υποφέρουν ήδη υπό δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό –μεταξύ άλλων θεμάτων- παραμένουν ακόμη «προβληματικά σημεία».

«Υπάρχουν σημεία εμπλοκής για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, τη συνέχιση των περικοπών, τους μη ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, την υπερεκτίμηση των χρηματοδοτικών κενών και ελλειμμάτων που σημαίνει περισσότερη λιτότητα και περικοπές βρίσκονται στο πρόγραμμα, αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, όπως είναι η εξυπηρέτηση χρέους» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας

Για την Ελλάδα, τα αιτήματα των δανειστών που περιλαμβάνουν επίσης την αναθεώρηση της εργασιακής νομοθεσίας -όπως η εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσληψη και η απόλυση εργαζομένων- είναι ανάθεμα, ενώ για τους δανειστές είναι απαραίτητα εάν η χώρα θέλει να καταστεί πάλι ανταγωνιστική.

Ένα ακανθώδες σημείο για την ελληνική κυβέρνηση είναι, για παράδειγμα, η επιθυμία της να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που καταργήθηκαν το πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Στην επιστολή του Βαρουφάκη προς τους δανειστές τον Φεβρουάριο, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε «μία σταδιακή νέα έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών που να εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία με το δίκαιο. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για τον εξορθολογισμό και με την πάροδο του χρόνου αύξηση των κατώτατων μισθών κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης».

Η ένταση μεταξύ του τι περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από την κυβέρνησή τους όσον αφορά την απασχόληση –και σε τι αντιδρούν οι πιστωτές, όπως στην αύξηση του κατώτατου μισθού- παραμένει οξεία καθώς το ένα τέταρτο των ενήλικων Ελλήνων είναι άνεργοι.

Απεικονίζοντας πόσο μακριά πρέπει να πάνε οι διαπραγματεύσεις, την Τετάρτη, ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας ήταν απασχολημένοι στις Βρυξέλλες συζητώντας τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επαναπρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου τομέα που απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι κοντά μια συμφωνία;

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα, ενώ ο Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο CNBC, τόνισε η δήλωση αυτή δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει «κάποια σημαντική εξέλιξη» και πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις «επόμενες εβδομάδες». «Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις - χωρίς απαραιτήτως να χρειάζεται να περιλαμβάνει σκληρές περικοπές στις συντάξεις ή μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που είναι μέτρα τα οποία δημιουργούν ύφεση», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχει ευρύ πεδίο σύγκλισης σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και οι περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM