Der Spiegel: Eμπιστευτικό non paper για Grexit από το ΔΝΤ

Der Spiegel: Eμπιστευτικό non paper για Grexit από το ΔΝΤ Facebook Twitter
12

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού "Der Spiegel", το εμπιστευτικό non-paper με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ» κυκλοφόρησε στο ΔΝΤ τον περασμένο Μάρτιο και έκανε λόγο για «διαχειρίσιμη» αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αν και το δημοσίευμα σημειώνει πως στην περίπτωση Grexit θα απαιτούνταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι πως τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Το σενάριο όμως κάνει λόγο για οδυνηρές συνέπειες στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του Spiegel, το νέο ελληνικό νόμισμα θα οδηγούσε σε υπερπληθωρισμό μετά από έναν μεγάλο κύκλο υποτιμήσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η "Deutsche Welle" για το δημοσίευμα, οι συντάκτες του non paper φέρονται να απορρίπτουν τη σύνδεση του μελλοντικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι η το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας». Επιπλέον η πενιχρή αξία του νέου νομίσματος στο εξωτερικό θα προκαλούσε δραματική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και, τελικά, υπερπληθωρισμό.


Άτακτη χρεοκοπία σε τρία βήματα


Ως πιθανό σενάριο το Spiegel αναφέρει τα εξής: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει». Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση ʻI owe youʼ δηλαδή ʻσου χρωστάωʼ. Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα».
Το Spiegel αφήνει να εννοηθεί ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η ελεύθερη αγορά θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε πρώτη φάση με ευρώ, στο Δημόσιο οι πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα είχε μεν ονομαστική αξία σε ευρώ, αλλά «θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα η πραγματική διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας. Αυτό δείχνει η εμπειρία από άλλες χρεοκοπημένες χώρες όπως η Αργεντινή προ δεκαετίας, όπου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δέχονταν τους τίτλους μόνο με έκπτωση (για τον καταστηματάρχη). (...) Στην Αργεντινή τα IOUs έχασαν μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας τους. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλούν την υποτίμηση ενός πιθανού νέου νομίσματος.


Προβληματισμός για bank run


To Spiegel υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ερευνήσει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τρεις 'Ελληνες θα πληρωνόταν με αυτούς τους «πληθωριστικούς» τίτλους. Πρόκειται προφανώς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό ότι «τα IOUs είναι μόνο μία ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο-τρεις μήνες. Γιατί δεν υποβοηθούν τον ήδη τραυματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά αντιθέτως τον αποτελειώνουν. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι, οι Έλληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Πηγή: Deutsche Welle

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πρώτα κερδοσκόπησαν στις πλάτες μας οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και πολλές άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, αντάλλαξαν όσα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου είχαν με μετρητά από την ΕΚΤ και τώρα μας λένε ότι δεν μας θέλουνε στο Ευρώ.Ευρωπαϊκή ένωση δεν σημαίνει ούτε τραπεζική ένωση, ούτε Γερμανική ένωση, άσχετα του ότι κάποιοι προσπαθούν πάρα πολύ να την μετατρέψουν σε κάτι τέτοιο.
Το Der Spiegel σχεδόν σε καθημερινή βάση εδώ και 3 μήνες δημοσιεύει άρθρα για επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ από βδομάδα σε βδομάδα. Γενικά πάντως αξιόπιστη και αντικειμενική εφημερίδα δεν τή λες.
Τρελό "σουρωτήρι" σε θέματα ασφάλειας το ΔΝΤ.Όλο διαρρέουν διαβαθμισμένα έγγραφα και μελέτες και όλα καταλήγουν σε δυτικά ΜΜΕ και δη γερμανικά. Κάτι πρέπει να κάνουν για αυτό...
Έχεις δίκαιο σύντροφε! Τα έγγραφα φτάνουν και σε αυτά, αλλά η γραμμή του κόμματος αποτρέπει την δημοσίευση. Τι θα κάναμε αλήθεια αν δεν ήταν αυτά τα δυτικά ΜΜΕ ρε παιδί μου... Ούτε καν στο Ιρακ δεν θα μπαίναμε...
Τα δυτικά ΜΜΕ ήταν που ξεσκέπασαν από πριν την απάτη περί κατοχής χημικών όπλων από τον Σανταμ Χουσειν.Δεν είναι βλέπεις απλά φερέφωνα του καθεστώτος όπως ήταν τα τέως ανατολικά ΜΜΕ και όργανα του κόμματος όπως τα δικά μας TVXS, Αυγή, ΕφΣυν, Ελευθεροτυπία, Unfollow, Άλφα, kontra News, Extra, κλπ. κλπ. κλπ.Αλλά αν προσπαθείς να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια νομίζει πως όλως ο κόσμος είναι ένας σφουγγοκωλάριος της εξουσίας σαν και εσένα...
[...]Για την ιστορία πάντως Ανήθικε, πρέπει να έχεις πολύ κακή μνήμη: Όσο και αν δεν διαφωνώ για τα κατευθυνόμενα (μάλλον άμεσα ελεγχόμενα) κομμουνιστικά ΜΜΕ, τα αντίστοιχα δυτικά διεξήγαγαν μία ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ προπαγάνδα προς στήριξη της (των) επεμβάσεις στο ΙΡΑΚ. Το γεγονός ότι -σε αντίθεση με τα πρόδηλα κομμουνιστικά- φορούσαν παράλληλα την προβιά του ανεξάρτητου, αδέκαστου μέσου ελεύθερων χωρών, τα καθιστά ακόμα πιο βρωμερά έως και επικίνδυνα.
Που βρισκόσουν τότε Λεοντιε και τι άκουγες?Δυτικά μέσα ΔΕΝ είναι μόνο το Fox news, είναι χιλιάδες κανάλια, ραδιοσταθμοί και εφημερίδες όλων των χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής που δεν πέρναγαν τη γραμμή Μπους.Είναι όλα αυτά που οι πολεμοκάπηλοι νεοσυντηριτικοί των ΗΠΑ αποκαλούν liberal media Και που τα αντιμετωπίζουν όπως εσυ αντιμετωπίζεις στην Ελλάδα όποιο μέσο δεν διακρίνει να διαγράφεται πίσω απο το κεφάλι του Τσίπρα φωτοστέφανο.
@ΑνήθικοςΗ ύπαρξη των πιο liberal Για να μην παίζουμε την κολοκυθιά εδώ και αναπτύσσουμε επιχειρήματα νηπιαγωγείου, θύμισε μου έναν ενημερωτικό κολοσσό, από αυτούς που κατέχουν το 80 και 90% της εγχώριας τους τηλεθέασης, κάποια εκ των οποίων έχουν και παγκόσμια αναμετάδοση, που να μην ήταν λίγο ή πολύ υπέρ του πολέμου. Ή ακόμα καλύτερα κάποιο από τα μεγάλα που να ήταν ΚΑΤΑ αυτού. Εγώ αγαπητέ CNN έβλεπα, BBC, πιο σπάνια NBC και Μερντοκ και αυτά έβλεπε (από αναμεταδόσεις πάντα) και ο περισσότερος κόσμος. Αυτά άλλωστε κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άμεση υποστήριξη του 55% έως και 80% του αμερικανικού λαού. Εσύ παρακολουθούσες κάτι διαφορετικό να φανταστώ?
Τρομοκρατούν τον κόσμο. Όλοι ξέρουμε ότι με την επιστροφή στη δραχμή όλα θα είναι καλύτερα. Αρκεί να έχεις τελειώσει το λύκειο, να έχεις δει 5-6 φορές το Debtocracy και το Catastroika και δεν φοβάσαι τίποτα.